A pedagógus, aki tanít és hagyományőrzésre nevel

Szabó Melinda pedagógus-tanárnő a diószegi tészta-torta versenyen hívta fel magára a figyelmet a csodálatos, díjnyertes „Diószegi” tortájával. A nagykágyai iskolában találkoztunk, ahol éppen úgy, mint Diószegen, itt is címzetes biológiatanár. Elsősorban a 2023-as év nyarán megalakult bihardiószegi néptánccsoportról kérdeztem. A tanárnő elmondta, hogy hiányát érezte a 2018-ban megszűnt néptánccsoportnak, és szívügyének tekintette ennek újraindítását. Pedagógusként ismeri a gyerekek, a szülők igényeit, a hagyományőrzésnek ez a szelete hiányzott Diószegről, amelyről köztudott, hogy egy többségében magyarok lakta település.

Péntekenként próbál az Aranymálinkó

A nyári toborzó akció eredményeként őszre már sikerült is az „Aranymálinkó” nevet viselő csapatot összehozni. A két csoportba sorolt gyerekek közel 40-en vannak, Jenei Tibor létavértesi táncoktató irányításával kezdték el a táncpróbákat.

Heti egy alkalommal, pénteken zajlanak a próbák, mivel a középiskolába járó tanulók hétvégére jönnek haza. A próbákat egy iskolai osztályteremben tartják, mivel mindkét művelődési ház felújítás alatt áll. Az önkormányzat első perctől kezdve támogatja ezt a kezdeményezést és szívügyének tekinti a nívósabb szintre jutást. Biztosítja a próbák helyszínét, befűtött, tiszta tanteremmel, nemrég népviseleti ruhákat is kaptak, illetve ígéretet csizmák és cipők beszerzésére is.

Fellépésekre várva

Több fellépésen vannak már túl, ezek közül talán a legjelentősebb a 2024 március 9-én Pocsajon megrendezett Lakodalmas és Vőfélytalálkozó volt. A továbbiakban, amire most nagyon lelkesen készülnek a május 4-én megrendezésre kerülő első vértesi néptánc találkozó, amely egy magas színvonalú rendezvénynek számít, a „Rozsnyai István muzeális gyűjtemény” szervezi hagyományteremtés céljából. A résztvevő csoportokat egy szakmai zsűri fogja értékelni és rangsorolni, itt csak a nagy csoport fog megméretkezni. A kicsi csoportról sem feledkeznek meg, ők először karácsony tájékán mutatták be tudásukat, eltáncolták koreográfiájukat a mézeskalács készítése és elfogyasztása közben, amit a szülőkkel együtt sütöttek és díszítettek a diakónia épületében. Mindig vannak ötletek, egy kis kedvcsináló, hogy a kicsik számára is vonzóak legyenek a próbák. Az órák fele rendszerint népi játékokból áll, aztán a másik felében tanulják a koreográfiát.

Az együtt eltöltött időt a jókedv, a nevetés jellemzi. Kérdésünkre, hogy mikor és hol látjuk a csoportokat még fellépni, a tanárnő felsorolta: alig várják a kultúrházak avatóünnepségét, vagy mint a Bakator fesztivált. Emellett lesznek még a falunapok, ebben az évben Diószeg ad otthon a Diós-települések találkozójának.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW