A tánc is tud közösséget formálni

Biharfélegyházán működik egy tánccsoport, amelynek gyermekek a tagjai, ezért is Tini Dance az elnevezése. Erről beszélgettünk Krecz Mónikával, akinek a lánya szintén tagja ennek a csoportnak.

A Tini Dance, Mónika elmondása szerint, körülbelül egy éve alakult meg náluk, nemrég ünnepelték az évfordulót. 7-13 éves korú gyerekek járnak ide, s kifejezetten modern és társasági táncokat tanulnak.

Heti egy alkalommal van próba, ez csütörtökön délután zajlik. Az itt tanult koreográfiákat a gyerekek elő is szokták adni. Eddig majálisokon, anyák napi bálokon, illetve a biharfélegyházi sportterem avatóünnepélyén léptek fel.

„Mivel sokat fejlődtek a gyerekek, több koreográfiát is tudnak, ezért, szerintem az idén több helyen is lehet majd látni őket.”

A próbákra mintegy 20 gyerek jár jelenleg. „Korábban harmincan is jártak, aztán kicsit megcsappant a számuk, de idén beiratkoztak Szalárdról, Hodosról, Szentimréről is. Én úgy látom, hogy igénylik a szülők és a gyerekek is.”

Ami az anyagi vonzatot illeti, a heti egy alkalom 20 lejbe kerül. „Ha azt vesszük, nagyon sok értelmetlen dologra költünk, ezt viszont a saját gyermekünk testi-lelki jólétére fordíthatjuk.”

Megkérdeztem Mónikát arról is, hogy kell-e otthon is gyakorolni két foglalkozás között a gyerekeknek. Elmondása szerint nem kell, viszont a szülők le szokták őket videózni, így mindenki tudja, miben kell még fejlődjön, s otthon is tud gyakorolni. Emellett azt is megosztotta velem, hogy nagyon szeretik a gyerekek a csoportvezetőt, Csengét, mert sok türelme van hozzájuk, „de kell a fegyelem is, mert nem úgy van, hogy csak elugrabugrálunk ott, hanem komolyan kell venni, hogy meg tudják tanulni azokat a lépéseket, és bizony, sokszor nem könnyűek…”

Kíváncsi voltam arra is, milyen élményekkel gazdagodik Mónika lánya, illetve miben fejlődik a Tini Dance által, amire abszolút pozitív válaszokat kaptam. „Észre lehet venni, mikor közösségben vannak a gyerekek, mert akkor nemcsak egyedül, hanem egy csapatban is tudnak dolgozni, fejlődik a viselkedésük is. Nagyon jó maga a mozgás része, de az is, hogy kimozdulnak, s közben jól is érzik magukat.”

Mónika elmondta, hogy szülőként nagyon jó érzés látni fellépni a gyerekeket, hiszen lerí róluk, hogy szeretik is azt, amit csinálnak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Tini Dance hozzájárul a gyermekek testi egészségéhez, jóllétéhez, hobbiként is felfogható, de erőteljes a közösségformáló ereje is. Mónika arcáról sugárzott, hogy szívesen engedi ebbe a csoportba lányát.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW