„Az együttműködés könnyű, ha közösek a célok”

Zsigmond Levente szakiskolai igazgató, Nagykágya

Az elmúlt években a Nagykágyai 1-es Számú Technológia Líceum jelentős fejlesztéseken ment keresztül. Szemmel láthatóan egyre színvonalasabb oktatás zajlik az iskola falai között, a lelkiismeretes pedagógusok munkáján túl többek között a korszerű gépek, szimulátorok, modern tankonyha és laboratóriumok nyújtotta lehetőségek miatt is. Minden bizonnyal ennek is betudható, hogy megnőtt a szakosztályok népszerűsége. A tanintézményt érintő pozitív változásokat és jövőbeli terveket Zsigmond Levente iskolaigazgató részletezte.

„Mióta 2021-ben megkaptam a Nagykágyai 1-es Számú Technológia Líceum igazgatói funkcióját, igyekeztem egyrészt a már megkezdett fejlesztéseket továbbvinni, másrészt olyan újításokat, projekteket beindítani, amivel minél több diákot tudtunk megszólítani, hogy egyre többen válasszák a mi iskolánkat a továbbtanulásuk helyszínéül. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetünk iskolánk online térben történő népszerűsítésére is. Bátran állíthatom, hogy e tekintetben nagyon jó eredményeket értünk el, az utóbbi pár évben lényegesen megnőtt a hozzánk jelentkező diákok száma. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elért eredményekben Béres Csaba polgármesternek is fontos szerepe van, akinek, úgy érzem, tényleg szívügye a mi iskolánk sorsa. Bármilyen jellegű segítségre van szükségünk, bátran fordulhatunk a székelyhídi városvezetéshez, úgy is fogalmazhatnék, hogy az együttműködés könnyű, ha közösek a célok. Az elmúlt két évben elindítottunk két új szakot, az autószerelőit és kertészetet, amin belül a borászatot is érintjük. Ezeket országos szinten kellett engedélyeztetni, és elég nagy költségekkel járt, amit a polgármesteri hivatal segítségével tudtuk megoldani. Ugyanakkor nagyon sok pályázatunk fut jelenleg is, és folyamatosan pályázunk. Az egyik ilyen régebbi pályázatnak köszönhetően az egész iskola internetlefedettsége biztosított és minden teremben okostáblák vannak felszerelve. A polgármesteri hivatal nyertes pályázatának eredményeként 26 diákunk részesült pszihoszociális, valamint Lego módszerrel történő tanulási támogatásban, illetve olyan Lego eszközöket kaptunk, melyek kifejezetten oktatási célú eszközök, és amelyek a projekt lejárta után is az iskola tulajdonában maradtak.  

Ehhez hasonlóan A Sport mindenkié – nem-formális oktatás az úszáson keresztül nevet viselő pályázat is az önkormányzaté volt. Ebben is partnerként szerepeltünk és nagyon örültünk neki, hiszen 120 diákunk kapott lehetőséget arra, hogy megtanuljon úszni, illetve az ehhez szüksége összes felszerelést is ingyen kapták.  Sikerült elnyernünk egy olyan támogatást, amely az iskolaelhagyás csökkentését célozza. Ebből épült egy új, street fitness típusú sportpálya, ami megyei szinten is ritkaság számba megy. Ugyanezen a projekten belül az 5-8 osztályos diákokat próbáljuk felzárkóztatni, hogy minél nagyobb arányban érjenek el átmenő jegyet a nyolcadikos szintfelmérőn. Ezen kívül az országos helyreállítási terv (PNRR) pénzalapból az egész iskola minden tantermét be fogjuk tudni bútorozni, és ebben szintén hatalmas szerepe volt a polgármester úrnak és csapatának, hiszen a pályázatot ők tették le. Sőt, még a sporttermeinket, a laborjainkat és a szimulátortermünket is fel tudjuk szerelni, újabb szimulátort tudunk vásárolni, ami, lévén, hogy szakiskola vagyunk, számunkra nagyon fontos. Persze vannak saját megnyert pályázataink is, az egyik ilyen szintén a már említett PNRR pénzalapból fog megvalósulni és egy úgynevezett smart lab, azaz intelligens laboratórium berendezését teszi lehetővé informatikai és egyéb speciális oktatási eszközökkel.  A pályázat értéke körülbelül 60.000 euro, amely összeg két részre oszlik, az egyik feléből egy hegesztő szimulátort veszünk, a másikból pedig 3D nyomtatót, 3D szkennert, robotkarokat, hangszórókat és úgynevezett virtuális valóság szemüvegeket.

Ezen kívül letettünk egy nagyon fontos pályázatot, egy 2.2 millió euro értékű fejlesztésre, ami egy 300 négyzetméteres műhely, hat tanterem és hat gyakorlati terem kialakítását és több elektromos meghajtású gép beszerzését tenné lehetővé. Ez nemcsak megyei, de országos szinten is nagyon jelentős beruházás lenne. A pályázatnak egyébként az az érdekessége, hogy bár több megyében is lehetett pályázni, mégis az összes pályázó közül egyedül nekünk sikerült elérni, sőt meg is haladni a szükséges minimum pontszámot, azaz csak mi tudtunk érvényes pályázatot letenni. Ez többek között annak köszönhető, hogy a polgármesteri hivatal jóvoltából sikerült elkészíteni a műhely megépítésére vonatkozó dokumentációt, tehát ez az ő segítségük nélkül valóban nem sikerült volna. Ezek mellett a nagy volumenű beruházások mellett kisebb, de szintén fontos előrelépéseink is voltak, például beüzemeltük az annak idején Ausztriából beszerzett eszterga- és fúrógépeket, testvériskolánk lett, számos tábor, képzés és workshop zajlott nálunk. Lelkes és lelkiismeretes tanáraink irányításával diákjaink egyre több versenyen vesznek részt. Úgy gondolom, hogy valóban szemmel látható fejlődésen mentünk keresztül, de ehhez az kellett, hogy mindannyian komolyan vegyük a munkánkat, és törekedjünk az olyan jó kapcsolatok kialakítására, mely iskolánk és közösségünk fejlődését szolgálja. Ha továbbra is ilyen jól tudunk együttműködni a városvezetéssel, mint eddig, hiszem, hogy nemcsak az Érmelléken, de egész Bihar megyében a legjobb szaklíceumok között lesz a helyünk.”

Biharorszag teszt

FREE
VIEW