Cserkészélet Szentjobbon

Seres Ibolya hat esztendeje a 9-es számú Szentjobbi Szent István Király Cserkészcsapat vezetője. A cserkészcsapat a Bihar Megyei Cserkész Ifjúság Szövetség (BICSISZ) tagja, és tizenkét éve működik.

A cserkészcsapat megálmodója Borsi Lóránt, majd Somogyi Imre volt az, aki felvetette a cserkészcsapat megalapításának lehetőségét Szentjobbon, és ő volt a csapat első vezetője is. Tőle vette át a stafétát Ibolya. Jelenleg negyven aktív tagja van a csapatnak, a legfiatalabb cserkészjelölt hét, a legidősebb cserkész huszonnégy éves. Az elmúlt tizenkét évben több mint száztíz gyerek fordult meg a szervezetnél, akik a mai napig visszajárnak, főleg a különböző rendezvényekre és ünnepségekre.

Sok programot szerveznek, és sok rendezvényen vesznek részt. Ilyenek a március 15. és az augusztus 20. is. A jeles napokon vagy a virágkarneválon a cserkészek büszkén viselik a hivatalos egyenruhát. Hetente, kedd délután van cserkésztalálkozó, és csak az lehet felavatott cserkész, aki egy évig kitartóan eljár ezekre a találkozókra, és betartja a cserkész tízparancsolatot. Keddenként inkább kinti foglalkozásokat szerveznek, közös játék, sportvetélkedők, biciklizés.

Télen a karácsonyi műsorra készülnek, nem könnyű feladat mind a negyven csapattag számára megfelelő szerepet találni. Az adventi vásáron saját kézzel készített ajándékokkal vesznek részt, díszeket, kopogtatókat, advent koszorúkat készítenek. A gyerekek nagyon büszkék a munkájukra. Ugyanakkor tombolát szerveznek, melynek bevételét a téli és nyári táborok megszervezésére fordítják.

A helyi RMDSZ is sokat segít, főleg az utaztatásban, hisz nem könnyű dolog negyven gyerek szállítását megoldani. Amikor az elkövetkező időszak terveiről kérdezem, Ibolya elmondja, hogy nagyon készülnek a nyári táborra, de helyi kirándulásokra is, majd a Szőlőfesztiválra, ahol már zsinórban háromszor is elnyerték a vándorkupát. A tavalyi Szőlőfesztiválon a Szentjobb íze nevű versenyen első helyezést értek el az erdélyi szőlős húslevessel. És aki háromszor elnyeri a vándorkupát, az örökre megtarthatja, ez a szabály. A téli időszakban sítáborba mennek, Aranyos Völgyébe. Az ilyen táborok alkalmával, a szórakozás mellett, a gyerekek aktívan kiveszik a részüket a főzésből, a mosogatásból és a rendrakásból is. a szőlős húsleves elkészítésével.

Mi lehet az az erő, ami összetart egy csapatot, és ami arra ösztönzi a cserkészvezetőt, hogy a munkája és családja mellett önkénteskedjen? Seres Ibolya elmondja, hogy örömmel tölti el, ha látja, hogy a csapat közösen készíti a vacsorát, krumplit pucol az, aki még soha életében nem csinálta ezt, közösséggé formálódik a gyerekcsapat. Az életre nevelés és közösségépítés mellett talán a legmotiválóbb a gyerekszemekben csillogó öröm. Azt is hozzáteszi, hogy a lelkesedés mellett, bizony jó, ha a család is támogatja az embert. Nagyon büszke a két felnőtt fiára, Rolandra és Martinra, akik szintén cserkészek voltak, és most is keményen kiveszik a részüket a szervezésből. És nem csak ők, hanem Ibolya férje is, aki elkíséri a csapatot a táborokba, ha kell főz, ha kell felügyel. Hát ilyen a cserkészélet, ilyen egy igazi csapat, és valahogy így lesznek a szentjobbi hétköznapokból ünnepnapok.

Képünkön Seres Ibolya és a szentjobbi cserkészek március 15-i nagyváradi fáklyás felvonuláson

Biharorszag teszt

FREE
VIEW