Egy nem egészen átlagos kávé

Jó nektek, ott Biharban, hogy nem szórványban éltek, ti, magyarok! – mondta egyik bukaresti kollégám néhány éve. Azt sem tudtam, mit válaszoljak. Aztán rákérdeztem: Ki az a „ti”? Ő pedig mondott pár nevet, akiket ismert még Biharból rajtam kívül. És be kellett látnom, azokkal kapcsolatosan igaza is van, hiszen az ő bihari ismerősei főleg az Érmellékről származnak. Aztán azt javasoltam, igyunk együtt egy kávét…

Leültünk, ő kapucsínót kért, én nagyon rövid, erős kávét, ristrettót. Ahogy kihozták, mondtam is neki, milyen érdekes, hogy mindketten ugyanabból a kávéból kaptunk, mégis teljesen más az italunk. Kerek szemekkel nézett rám, hogy mit filozofálok itt a kávé mellett, hát „ejsze” ezért hívtam meg, én pedig mondtam neki, hogy a kávé is olyan, mint a magyar emberek Biharban: rossz kávé meg finom kávé van, de átlagos nincsen. Mindegyiknek más a sűrűsége, más az aromája. Adnak hozzá tejet vagy sem, habosan vagy nem, és még sorolhatnám, hányféle pörkölésről, adalékról s mindenféle másról olvastam még. No, itt már kezdte kapizsgálni, hogy miről lehet szó, mert megkért, magyarázzam el neki, hogy lehetséges, hogy tömbmagyarságtól szórványlétig minden van nálunk. Egy pillanatig azt hittem, térképért kell szaladnom, de aztán rájöttem, hogy az okostelefonban térkép is van, azt kinyitottam, és elkezdtem mutogatni: errefelé tömb, vannak tiszta magyar falvaink ügyes magyar vezetőkkel, itt már inkább átmenet, ahol nagy szó, ha a körülbelül fele-fele közösség megválaszt egy magyar polgármestert, , itt pedig kisebb magyar közösségek élnek, ahol mégis előfordul, hogy magyar a vezető, mint például Sorbán Levente Alsólugason – mondtam én, ő meg felszisszent, hogy de hát ez hogy lehetséges. Hát úgy, mondtam, hogy két dolgot megértettek sokfelé. Először is azt, hogy valahová tartozni kell, erős képviseletre van szükség. Másrészt azt, hogy a jó vezető nem a nemzetiségéből adódóan lesz jó, hanem azért, mert érti a közösség szavát, érdeklik az emberek, foglalkoztatja a települése jövője. És még egy dolog fontos, mondtam tovább: hogy azok az emberek, akik szórványban élnek, a végeken, ahogy mondani szokták, érezzék, hogy nincsenek egyedül, hogy rájuk is figyelnek. Ezért van az, mondtam, hogy a Fekete-Körös menti magyar napokra, oda, ahol talán a legnehezebb a megmaradás, ahol a legfontosabb tudni, hogy figyelnek rájuk, oda például érmelléki tánccsoportok és előadók is érkeznek minden évben, hogy a belső szolidaritást mindkét oldal érezze. Mert számtalanszor hallottuk már azt a közhelyes kijelentést, hogy ha a szórvány elvész, a tömb következik. Én erre mindig azt mondom, ha a szórványra vigyázunk, ha megértjük, nekik miért nehezebb megmaradni magyarnak, és elfogadjuk, hogy valóban nehezebb, akkor már nem kérdés, hogy támogatjuk, hogy támogatnunk kell a végeket is, néha erősebben, néha másban, mint a tömbmagyarságot, mert itt még mindig mindennapos például a harc az egyházért és a magyar iskoláért. Csak így lehet elvárni tőlük (már ha lehet egyáltalán), hogy nap mint nap ne csak folytassák küzdelmüket, hogy megtartsák magyarságukat, nyelvüket és kultúrájukat, de fejlesszék is magyar közösségeinket. Amikor a Bihar megyei tömbben élve elcsüggednénk, mert valami nem sikerül, mindig a szórványban élő magyarokra gondolunk, hogy nekik milyen nehéz lehet, mert a ⁠szórványban élő magyaroktól mindig tanulhatunk, róluk mindig példát vehetünk – mondtam a kollégának.

Ő csak nézett maga elé, és a fejét rázta. Kihűlt előtte a kapucsínó. Felhörpintettem a kávémat, és mondtam neki: Bihar megye már csak ilyen: magyar közösségünk élhet tömbben, vegyes környezetben vagy szórványban is, de attól még mindegyik fontos. Ha eljön hozzánk, majd megmutatom neki, hogy nyomás alatt hogyan nemesedhetnek az emberek, a Fekete Körös vagy a Sebes-Körös völgyében pedig megmutatom azokat az emlékjeleket, amelyeknél összegyűlnek ünnepeinken a magyarjaink. És még azt is megígértem, hogy bebizonyítom: nálunk is annyiféle a kávé, ahányan főzik!

Cseke Attila

Képünkön: Cseke Attila május végén az élesdi választókhoz is bekopogott

Biharorszag teszt

FREE
VIEW