Élénk kultúrélet mindhárom faluban

Értarcsa községben Vajna Antal polgármester mandátumának első évében mindhárom településen szerveztek falunapokat. Szalkai Zsuzsa kulturális referens beszámolója szerint a nehézségek ellenére – egyik a másik után következett, három hétvégén, ezért egy kicsit megterhelő volt – mindhárom rendezvény kitűnőre sikerült. Tavaly már Községi napokat rendeztek: Éradonyban kezdték kétnapos ünnepséggel, majd Tarcsán és Petriben egy-egy vasárnap Családi napot tartottak.

Az önkormányzat bérelt egy gumivárat, amit a gyerekek ingyenesen használhattak mindenhol, illetve voltak vetélkedők is. Értarcsán egy utcabál zárta az ünnepséget, Gálospetriben roncsderbi zajlott, este pedig egy budapesti vendégfellépő zenekar koncertezett. Éradonyban mindkét napra hívta külföldi sztárfellépőt. Bemutatták a falu szülöttjének, Kerezsi Gábor költőnek az Érmellékről szóló könyvét. Az érdeklődők együtt nőttek fel vele, együtt nosztalgiáztak a falubeli idősebb korosztály tagjai. Mindenki jól érezte magát, hiszen a jelenlevők szintén átélték azokat az időket, melyeket a poéta is. Adonyban azt is megünnepelték ugyanakkor, hogy Puskás Julianna pedagógus ötven éve került a településre, ezért emlékplakettet és egy gyönyörű virágcsokrot kapott. „Több generáció is kikerült a keze alól, rendkívül sokat köszönhetünk neki”, – magyarázta Szalkai Zsuzsa.

Természetesen mindhárom településen megünneplik március 15-én a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének az évfordulóját. Értarcsán megkoszorúzzák ilyenkor a turulmadaras emlékművet, Adonyban a világháborús emlékművet, Petriben pedig a református templomkertben levő kopjafát.

Éradonyban évek óta működik egy színjátszócsoport, a társulatban minden korosztály képviselve van, az ötéves gyermekektől kezdve. Nagyszerű kabaréműsorokat szoktak összeállítani. Körforgásos alapon minden évben a diákok csatajeleneteket is szoktak imitálni, újrajátszották már eddig az isaszegit, a pákozdit és a komáromit is. A szervező a helyi RMDSZ, illetve Cservid Szilárd. Megadják a módját, hiszen korhű ruhákat, huszárcsákókat és fapuskákat is készítettek az önkormányzat támogatásával.

Gálospetriben heteken belül új kultúrotthont fognak avatni, bállal, így várhatóan ott is beindul majd a művelődési élet, igény mindenesetre volna rá. „A közösséget kulturális programokkal tudjuk összetartani”, – hangsúlyozta Szalkai Zsuzsa.

Februárban farsangtemetés volt Adonyban, és a magyar kultúra napjáról is megemlékeznek januárban. Volt ugyanakkor olyan év, hogy augusztus 21-én a debreceni virágkocsik Adonyon is keresztülmentek. „Az RMDSZ egész évben próbál minél színesebb programokat szervezni”, – hangsúlyozta a kulturális referens.

A Gyermeknapot is mindig megtartják, a szüreti bálok is népszerűek. Szalkai Zsuzsa kiemelte még, hogy úgy az önkormányzattal és a polgármesterrel, mint Pap Mónika iskolaigazgatóval nagyon jól együtt tud működni.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW