Érmihályfalván mindig nyílik az akác

Amikor Érmihályfalvát előszeretettel Érmellék fővárosaként emlegetik az ottaniak, az nem más, mint a szülőföldhöz való ragaszkodás és szeretet megnyilvánulása. Önazonosságukat őrizendő, különféle hagyományokban nyilvánulnak meg, ugyanakkor a jelen alkotói is ebből a mélyhomok létből bontakoznak ki. Mert sok minden „megterem” ezen a tájon, amely költőket szült, festőket nevelt, síró bohócokat emelt pódiumra, vagy éppenséggel tánclépések által röppenti jelenünkbe a múltat. Mert kitéphetetlenül mélyre kell ereszteni a gyökereket a homokba, hogy az életet felszínre hozza.

A Nyíló Akác Néptánccsoport ezt teszi 1986 óta. Immár történelem, hogy Nyakó József éltre hívta a mozdulatokba rejtett csodát, a fájdalom, az öröm metaforáit. Borbély Csaba, 26 éve vezeti a Nyíló Akác tánccsoportot, szervezi a fellépéseket. Kilenc táncos generáció nőtt fel azóta, ami 500 fiatalt jelent.

A táncosok felkészítése három csoportban folyik, az óvodáskorúakat és az alsó tagozatosakat felvonultató Apró Lábak okítója Borbély-Simon Csenge és Simon Andrea. A Fürge Lábak a felső tagozatos korúakat fogja össze, velük Kéri János és Kéri Alexandra foglalkozik. A felnőtt táncosokat tömörítő Nyíló Akác Néptánccsoport tánckarvezetője Kéri János, aki Borbély Csabával és Simon Andreával együtt a lépesek és figurák magas szakmai szintű átadását végzi. Jelenleg 62 tag alkotja a három csoportot. A próbák délutánonként zajlanak, kivéve a Fürge Lábak táncosait, mert ők délután járnak iskolába a tanintézeti ingatlan rehabilitációja miatt. A két kisebb csoport számára egy-egy próbát tartanak hetente, míg a felnőtt táncosaik heti két-három alkalommal jönnek össze. Emellett az újoncokkal, akiket fel kell zárkóztatni a standard szintre, külön foglalkozást tartanak.

A Nyíló Akác Néptánccsoport újabban szintet lépett, egyre inkább ritkázzák a falunapokon való fellépéseket. Most épp egy magyarországi minősítő versenyre készülnek. Ennek keretében zsűrizik az összhangot, a viseletet, a kiegészítőket, a koreográfiát, az énekminőséget. Aki három alkalommal megnyeri az aranyminősítést, az már örökös birtokosa lesz az elismerésnek. Csoportosan ilyen megmérettetésen még nem vettek részt. Szóló táncosaikkal már sikerrel próbálkoztak, az arany, ezüst és bronz minősítést egyaránt bezsebelték.

A költségeket pályázatokból, önkormányzati segítséggel, illetve önkéntes támogatásból igyekeznek kiegyenlíteni. „Az évek során számtalan díjat, elismerést kaptunk. A Bartók Béla Emlékdíj mellett zsinórban három alkalommal lettünk Ki mit tud? győztesek, valamint Pódiumdíjasok. Magyarországon Nívódíjat kaptunk” – szemezget a sikerekből Borbély.

A már említett szintlépés arra is értendő, hogy újabban tematikus műsorokkal rukkolnak elő. Az elmúlt évben négy táncszínház jellegű produkciót vittek színpadra, ezek történelmi eseményekhez, kulturális-irodalmi napokhoz, illetve egyházi ünnephez kötődnek. A tervekről szólva Borbély Csaba elmondta, az eddig sikert hozó nyomvonalat fogják követni.

D. Mészáros Elek

Biharorszag teszt

FREE
VIEW