Hány mondat négy esztendő?

Kampányban mindig előkerül a kérdés, hogy ki mit tett (és mit tehetett volna még) a településért az országért, Európáért. Annak függvényében, hogy épp milyen kampányban járunk, beszámoltatják a polgármestert és helyettesét, a megyei tanács elnökét és annak helyettesét, a helyi és megyei választottakat, a parlamentbe küldött képviselőket és szenátorokat, az európai parlamenti képviselőket és bizony, még az államelnököt is felkérik, hogy adjon számot cselekedeteiről. Na de a tévében hány képben, a rádióban hány percben, az újságban vagy az internetes portálon hány leütésben lehet ezt a beszámolót megtartani? Közösségi média felületen hány linket lehet beletenni, hány képet, és hány perces legyen a videó?

Mindannyian tudjuk: nem mindegy, ki kinek és miről von mérleget. Legnehezebb szerintem azoknak akik helyben próbálnak mindenről beszámolni, mégpedig nagyon gyakran úgy, hogy közben a másik emberre néznek nem egy üres kamerára, szemtől szemben válaszolnak minden kérdésre, nincsen semmi előre eltervezve.

Elgondoltam a minap: Szalárd polgármestere például beszélhetne arról egy beszámolóban, hogy egyre növekszik a lakosság száma, hogy fiatalodik. Ez volna két statisztikai táblázat. De elmondhatná azt is, hogy milyen jó a viszony a felekezetek között. Ez lehetne egy kép a kézfogásról. Mesélhetne a festői szépségű Hegyközszentimréről és névadójáról, de dicsérhetné az ott termelt nagyon finom borokat és a hozzáértő gazdákat is. Biztosan volna kép a díjnyertesekkel és link az eredményhirdetés híréhez. Vagy megpróbálhatná megfejteni, mitől családias a hangulat Jákóhodoson miért annyira jellemző itt az összefogás. Na, ehhez már nincsen ötletem… Persze, mesélhetne a történelemről is: az Adorján várról, amelyet többször is királyi seregek „látogattak” a középkorban vagy az éppen Hegyközszentimre területén dúló csatákról is. S aztán talán elmagyarázhatná, hogy mégis hogyan lehet összetetten fejleszteni egy ilyen komplex települést, gazdag múlttal és biztató jelennel, hol egyszerre lesznek majd láthatók a középkori település nyomai és a fiataloknak épített lakások. És még sorolhatnám, sok oldalon és sokkal több leütésen át, ha közben el nem fogyna a hely az újságban és/vagy a türelem az olvasóban. Sok leütés kell a sok év munkájához ebben az egykori városban, ami talán ismét azzá válik most, a szemünk láttára. Hadd tudja meg a média is, a világ is!

Biharorszag teszt

FREE
VIEW