Hittel építkező szentjobbi katolikusok

A szentjobbi római katolikus plébánián kávéillat fogad, no meg Májernyik Mihály plébános, aki mosolyogva nyújt kezet. Beszélgetésünk során nem hangzik el olyan mondat, hogy ne társulna hozzá ez a rá jellemző kedvesség. Érzéketlen világunkban kissé furcsán hat ez az attitűd, de a lelki emberek sajátossága a mindenkor békességet sugárzó magatartás.

A település amellett, hogy Mercurius apát ténykedése révén hosszú ideig őrzője volt a Szent Jobbnak, mostanság is jelentős katolikus közösséggel rendelkezik. A falu lakossága 75-80% -ban ennek a felekezetnek a tagja – sorolja a plébános. Nemcsak lélekszámban, de az általuk birtokolt javakban sem szűkölködnek. A paplak impozáns épület, már küllemében is tiszteletet parancsol. A templom felújítása a soron következő feladat, a falakon jól láthatóak az egyre növekvő repedések. A statikai problémák megoldódni látszanak, az apátsági kastély rehabilitációjának keretében az imádkozás helye is rendbe tétetik. Az apátsági ingatlan megtépázva került vissza az egyház tulajdonába, a kommunizmus évtizedei alatt meglehetősen lelakták. Az ingatlan többfunkciós közösségi térként fog működni. A látványterv már elkészült, az eredeti stílusjegyek megőrzése mellett, a mai kornak megfelelően néhány változtatást azért eszközölni fognak – avat be a részletekbe Májernyik Mihály. Kialakítanak benne egy konferenciatermet, zarándokirodát, vendégszobákat és a járulékos helyiségeket.

Az egykoron nővérek zárdájaként funkcionált ingatlanban 2006 óta gyermekotthon működik. Nemrég sikerült telekkönyveztetnie a plébániának. Vízimalommal is rendelkeznek, annak felújítását követően turisztikai látványosságként szeretnék prezentálni. Erre minden esélyük adott, hisz Szentjobb zarándokhellyé avanzsálása révén turisztikai központtá is válhat. A már említett gyermekotthon a közeljövőben meg fog szűnni, de felszereltsége folytán vendégek elszállásolására lehetne hasznosítani. Az stabil katolikus jelenlét sokrétűségét mutatja, hogy az iskola Szent István nevét viseli, aminek igazgatója a Ferences-rendi Bonifácia nővér. Az iskola nevéhez méltóan, egy Szent István szoborral is büszkélkedhet. A templomkertben pedig az államalapító király büsztje látható. És ezzel még nem ért véget a múltra mutató emlékhelyek sora, a községi parkban Mercurius mása látható, valamint Szent Lászlóé, aki a Szent Jobb okán figyelt fel a településre.

Segítséget nemcsak a hívektől, de a község önkormányzati vezetőségétől is kapnak. „Régen csak ígérgettek, de nem segítettek, most nem ígérnek, de cselekednek” – fogalmaz a plébános, majd tételesen is sorolja a kapott támogatásokat.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW