Játék a labdával kézzel és lábbal

A szalacsi sportéletről két elhivatott edzővel beszélgettünk, előbb a komolyabb múltra visszatekintő kézilabdázásról, majd a fiatal focisták újkeletű próbálkozásairól.

Rácz János Barna kézilabdaedző, a helyi iskola testnevelés tanára. Előbb arról beszél, hogy a szalacsi lányok az évek során már kinőtték az Ér Kupát, ami szavai szerint egy szép hagyományú verseny az Érmelléken, ám a kézilabdázás szempontjából, a minőségi játék szempontjából megpróbáltak továbblépni egy magasabb szintre. Közösen az érmihályfalvi edzővel azzal próbálkoztak, hogy az idei évtől a román nemzeti bajnokságban játszanak a junior 3 kategóriában, ami 2009-es, 2010-es és 2011-es születésű lányokat jelent. Őszi-tavaszi rendszerben játszották a bajnokság mérkőzéseit, mely már véget is ért. Most a Partiumi Kézilabda Bajnokságban szerepelnek. Ez egy határon átnyúló kézilabda program, mely anyaországi támogatással működik. Bihar mellett Szatmár és Szilágy megyét átölelve húsz települést érint, 26 edzővel, ugyanis több korosztály is érdekelt. Bihar megyéből Székelyhíd és Érmihályfalva mellett természetesen a szalacsiak vesznek részt ebben a projektben, a szatmáriak és a szilágyiak több csapattal, több településről érdekeltek.

„Van külön U12 korosztályú csapatunk is, ők is a partiumi bajnokságban játszanak, s közösen Érmihályfalvával a magyarországi gyermekbajnokságban is érdekeltek vagyunk. Azért is fogtunk össze, mert így számszerűleg is, minőségben is nagyobb játékerőt tudunk képviselni” – teszi hozzá az edző-tanár.

Arról is érdeklődtünk, mi az oka annak, hogy csak lányok játszanak a szalacsi csapatokban? A válaszban némi borúlátás fedezhető fel, hiszen Rácz János Barna szerint ma már egyre kevésbé lehet beszélni hagyományról, kevesebben sportolnak, megváltozott a gyerekek és még inkább a szülők hozzáállása a sportoláshoz. „Sajnos ma a szülők többsége sem érti a fontosságát ennek. Inkább legyen egy sokféle tantárggyal túlterhelt gyermekem, mint egy fizikálisan egészséges?” – kérdezi.

Az iskolától nagyon sok segítséget kapnak a kézisek, de azt aligha várhatják el, hogy a községháza terelje a gyermekeket a versenysport felé. Ráadásul ma már Szalacson minden lehetőség adott ahhoz, hogy minőségi edzésmunkát végezzenek. Van csarnok, felszerelés, játéklehetőség, hiszen 2-3 hetente mérkőzések vannak, bejárhatják a lányok Kelet-Magyarországot, a román bajnokságban a juniorok 22 fordulót játszhattak.

„Nekünk nem lehet más célunk, mint hogy minél több egészséges, sportszerető gyermeket neveljünk. Ettől lesz valaki jó edző” – zárja beszélgetésünket a szalacsi kézilabda egyfős szakmai stábja.

Lukács Zsolt fiatal fociedzővel azzal a kérdéssel indítjuk beszélgetésünket, hogy eddigi tapasztalatai szerint – szűk három hónapja foglalkozik a reménybeli szalacsi aranylábú fiúkkal – könnyebb a labdarúgás felé terelni az ifjakat?

Maga is elismeri, hogy még az út elején tartanak. Ő maga múlt év nyarán vonult vissza az aktív labdarúgástól, korábban Nagyváradon hat éven át a Bihar FC-nél játszott, majd Kazincbarcikán, Hajdúszoboszlóban és Hatvan városában idegenlégióskodott. Ez után érkezett a szalacsi felkérés. Fiúkkal foglalkozik, bár hozzáteszi, egy szem lány is lejár az edzésekre, ahol két korcsoportban dolgoznak, vannak az elemisták és az V-VIII osztályosok. A kisebbek tízen vannak, a nagyobbak között ennél többen, igaz, pár srác átjár Pérről és Érendrédről is.

„A polgármester és az alpolgármester úrral arról beszéltünk, hogy előbb lássuk, miből lehet meríteni, mire képesek a szalacsi gyerekek, hogy állnak hozzá a munkához. Az eltelt két és fél hónap alatt úgy érzem, szép haladást értünk el. A körülmények adottak, sőt, nagyon jók, kedvezőtlen időben a sportcsarnokban tudunk mi is edzeni. Remélem, ősztől be tudunk nevezni egy korosztályos országos bajnokságra, a gondunk csupán az, hogy kevés egykorú gyermekünk van. Ha szükséges, a közeli községekből hívunk még 1-2 ügyes fiút. Nagyon remélem, hogy hasznos lesz a szalacsi közösség számára az én itteni edzői munkám.

Képünkön a juniorok a Partiumi Kézilabda Bajnokság második fordulója idején, márciusban egy győztes mérkőzés után

Biharorszag teszt

FREE
VIEW