Jó körülmények, elkötelezett pedagógusok

Rimay Annamária Katalin a Tóti 1-es számú Általános Iskola igazgatója, angoltanárnő, Hasznosi Beáta Alíz tanítónőként dolgozik ugyanitt. Összesen 197 diák tanul a község tanintézményeiben, ebből 50 óvodás. Hosszú programos óvoda is működik, tehát a gyerekek ott alszanak délután, étkeznek az óvodában, megfelelő körülmények között. Épült egy nagyon szép új óvoda is, amelyet a 2014-2015-ös tanévben adtak át. Az óvoda felszereltségét illetően európai színvonalú. Két nagy helyiségből áll, egy játszó- és egy alvóteremből. Vannak kényelmes ágyak, projektor, vetítővászon, ahol a gyerekek mesét is nézhetnek. Nincs saját konyha, ezért az ételt rendelni szokták. Van egy multifunkcionális termük is, ami étkezde, de a szülőkkel való foglalkozásokat is itt szokták tartani.

Lemorzsolódás ellen

A tóti iskola sikeresen pályázott az iskolai lemorzsolódás csökkentésére kiírt pályázaton, amely nagyon sok iskolán belüli és iskolán kívüli tevékenységre ad lehetőséget. Elsősorban felkészítő órákat tartanak a gyerekeknek, de kirándulásokat, táborokat is szerveznek, interkulturális találkozót a román és a magyar tagozatok között, hogy a gyerekek jobban összeszokjanak. Tanárokkal kerekasztal beszélgetéseket szerveznek a digitális eszközök használatáról az oktatásban. Az iskolának saját weboldala is van. 2020-ban nyertek egy pályázatot, ami az iskola digitális felszerelésére vonatkozik.

Igyekeznek a kompetencia alapú oktatás előtérbe helyezésére, a nevelésre fektetni a hangsúlyt a mindennapi tevékenységeikben. A tanintézményt a folyamatos fejlesztési stratégia menedzsmentje jellemzi. Domináns érték az esélyegyenlőség, a csapatmunka, az együttműködés, a kölcsönös tisztelet, a kötődés a diákokhoz, a szülőkhöz, a szülőkkel való jó viszony kialakítása, a kreativitás, a lelkesedés, a nyitottság és az újra való fogékonyság.

Az igazgatónő pozitívan beszél a munkatársairól és nagyon örül, hogy egy összetartó közösségben tevékenykedhet. „Nemcsak oktatunk, de úgy érzem, családként élünk együtt, és ezt a családias harmóniát próbáljuk napi szinten megteremteni, és tovább is vinni az iskolában való oktatás terén.” A szülők is támogatóak, mindenben segítik a gyeremekeiket és az iskolát, ahol tanulnak.

Eredmények iskolán kívül is

A tanintézményben sok iskolán kívüli tevékenység is zajlik. Több diák is részt vett a vallás tantárgy versenyen, a Novelláról Novellára vetélkedőn, a Vidám versek versmondó versenyen, a Brenyó Mihály pontszerzőn. Mindig kiváló eredményekkel térnek haza. Idén készültek az angol olimpiászra is. Nagyon sok online versenyen vettek részt Magyarországon is.

Mint a mai gyermek általában, így a tótiak is nyitottak a technológiai vívmányokra, sőt, konkrétan ezekkel élnek együtt, ebbe születnek bele. „Természtesen, ha kérdéseik vannak, mi is segítünk nekik mindenben, hiszen a tanórákon is előszeretettel használjuk mi magunk is az interaktív táblánkat,” – mondja az igazgatónő.

Most készülnek a Kabos Endre sportolimpiára, amelyet Érmihályfalván rendeznek. Az igazgatónő elmondja, számukra a tanulók a legfontosabbak, igyekeznek a tehetségesek kibontakoztatására, egyben a hátrányos helyzetben lévők felzárkóztatására is, hiszen van olyan gyermekünk, aki speciális nevelést és odafigyelást igényel. Van egy egyesületük is, a Taubis Egyesület, melynek elnökeként az igazgtónő azon munkálkodik, hogy minél több közösségfejlesztő tevékenységet valósítsanak meg, több programot szervezzenek, mellyel lehetőséget adnak a diákjainknak arra, hogy részt vehessenek interkulturális nyári táborokban. A legutóbbi táborban voltak román, magyar és Norvégiából érkezettek is, akik angol nyelvre tanították a gyerekeket, és a közös játékok során barátságok alakultak ki.

„Értékeljük, motiváljuk egymást”

Kérdésünkre, hogy milyen tanítónéninek lenni Tótiban, Hasznosi Beáta Alíz elmondja, ő Margittán lakik, huszonnégy éve ingázik Tótiba. Sokan megkérdezik tőle, miért nem Margittára tanít inkább, de azt mondja, nem adná semmiért az itteni iskolát. Egy családias, dinamikus csoportnak lehet a tagja, főleg amióta az igazgatónő itt dolgozik, azóta úgy érzi, még jobb a hangulat az intézményben, és hogy bármikor bármiben számíthatnak egymás segítségére. „Értékeljük egymás képességeit, motiváljuk egymást, és így egy kerek egészet, egy jó kis közösséget formálunk.”

Figyelnek az ünnepekre, március 15-ét, október 6-át, a karácsonyt, a farsangi mulatságokat minden évben kiemelten kezelik. Amióta részt vesznek az iskolai lemorzsolódás megakadályozására létrehozott pályázatnak (PNRAS / Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar) tavaly sikerült eljutnunk Szentmiklósra egy nyári táborba.

A polgármesteri hivatallal nagyon jó viszonyt ápolnak, a kommunikáció is kiválóan működik köztük. Önkormányzati tanácsosként az igazgatónőnek lehetősége adódik az iskolai életben előforduló problémák megoldására, vagy az egyes feladatok előterjesztésére. Az önkormányzatról tudni kell, hogy ők biztosítják a tanulók részére az iskolabuszt is, hogy azokról a településekről is bejárhassanak a gyerekek iskolába, ahol csak alsótagozatos tanintézmény van. A téli tüzelőanyagot is a helyi önkormányzat biztosítja.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW