Korrekt viszony az önkormányzattal

Szabó Mihály ügyvezető lapunknak elmondta, hogy az Agros Kft-t 2008-ban alapította egy hajdúdorogi üzletember, Kozma József. Érdekes módon egy vadászcimborájától hallott itt több olyan földről, ami nem volt megművelve, mivel a téeszesítés után gyakorlatilag humán és gépi erő híján nem volt mivel.

A céglapításkor körülbelül 100-150 hektáron gazdálkodtak, jelenleg több mint 500 hektáron dolgoznak, nyolc alkalmazottal. Folyamatos volt ugyanis a bővülés egy jó ideig, de az utóbbi két évben már nem igazán törekednek a terület megnagyobbítására, ehelyett inkább a minőségen próbálnak javítani, illetve korszerűsíteni az infrastruktúrájukat. Nem nagyon pályáznak, csupán egy kisebb összeget kaptak a covid okozta károk helyreállítására. Inkább önerőből törekednek tehát a géperő- és telephely fejlesztésére. Búzát, kukoricát, őszi káposztát, repcét, árpát termesztenek, és egy úgynevezett integrátor céggel működnek együtt, mely az input anyaghoz ellátja őket, és ennek adják el a megtermelt növény 95 százalékát.

„Félegyháza különlegessége, hogy itt reprivatizáció volt. A többi faluban is történt ugyan reprivatizáció, de egyben kapták meg az érintettek a földeket. Nálunk a kis méretű parcellákat a volt tulajdonosok a földosztó bizottságtól egy az egyben visszakapták, ezért nagyon töredezett a birtokstruktúra. Ez azt jelenti, hogy míg máshol 40 hektár egy-két parcellában van, az itt negyvenben. Nekünk a földjeink 80 százaléka bérelt terület, ami azt jelenti, hogy több mint 300 emberrel van szinte napi kapcsolatunk, akikkel szerződéseket kell újítgatni. Ennek pedig az a hátránya, hogy a tulajdonosszerkezet is nagyon furcsa. Amikor megkapták az emberek a birtokívüket a kommunizmus után, ezeket az állam nem katasztereztette be. Azóta már egy-két generáció sajnos átköltözött a túlvilágra, a legtöbb föld rendezetlen, és nagyon nehéz a tulajdonosokkal a szerződéseket megújítani”, – magyarázta Szabó Mihály.

Végül arról is említést tett a mezőgazdász, hogy az önkormányzattal korrekt a munkaviszonyuk.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW