Mezőtelegd: Pacsirtáktól Zabhegyezőkig

Mezőtelegd községben jelenleg mintegy 500 fősre tehető a magyarok lélekszáma – tudjuk meg Szoboszlai-Gáspár István református lelkipásztortól, megyei tanácsostól. Ebből a félezerből mintegy bő négyszáz a református, a többiek a katolikus közösséghez tartoznak. Pusztaújlakon további mintegy kétszáz magyar él, míg Pósalakán körülbelül százan. A magyarok aránya úgy húsz százalékra tehető, két tanácsosuk van jelenleg az RMDSZ színeiben a helyi tanácstestületben, remélik, ezt a képviseletet meg is tudják őrizni.

Az utóbbi évek fejlesztései között említhető, hogy uniós forrásokból felépült egy vadonatúj, korszerű óvoda, amely bárhol az EU-ban megállná a helyét. Folytatódott a víz- és szennyvíz-hálózat fejlesztése, s indul egy igen komoly új program, a földgáz bevezetése a településre. Még Pásztor Sándor megyei tanácselnöksége idején jött létre egy ipari park, melyben ma négy vállalkozás működik. Jutott lehetőségük aszfaltozási munkálatokra, illetve temetőkápolnákat is építettek mindegyik településen.

Telegddel kapcsolatos magyar vonatkozású fontos tény, hogy itt működik a Sebes-Körös-menti Pacsirták néptánccsoport, amelyben ma már a fiatalok negyedik generációja táncol, jelentős hagyományőrző munkát végezve. Nemzetközi fesztiválokra is eljutottak a fiatalok, az idén Olaszországban jártak, korábban több magyarországi fellépés mellett Törökországba, Svájcba, Szlovákiába stb. jutottak el.

Szoboszlai tiszteletes kiemeli még a Március 15-i megemlékezéseket, továbbá a hagyományos nótaestet. A Zabhegyezők gyermekanimátorokkal közösen immár harmadik éve szervezik meg a Zabhegyezők fesztivál Sebes-Körös-menti miniváltozatát, amelyre a vidék minden magyar gyermeke hivatalos.

Arról is beszámolt, hogy a polgármesteri hivatal anyagi támogatást biztosított a község magyar egyházainak, a három református és egy római katolikus gyülekezetnek. Felújítási, tatarozási munkák mellett jutott anyagi forrás a vakációs bibliahét megrendezésére is.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW