„Nem hagyunk senkit sem magára”

Orvosi ügyelet és házi beteg- és idősgondozás Szalacson

Ha megkérdeznék Horváth Béla polgármestert, hogy mi volt a legnagyobb megvalósítása az elmúlt tizenkét évben, akkor azt mondaná, hogy az állandó orvosi ügyelet létrehozása Szalacson.

Infrastruktúra szempontjából az egyik legkisebb befektetés, és ugyan rengeteg hatalmas költségvetésű fejlesztést hajtottak végre az elmúlt években (a szennyvízhálózat és vízhálózat kiépítése, útburkolás és -javítás, termálvizes kút építése), mégis úgy gondolja, hogy a község állandó orvosi ügyelete a legfontosabb. Több életet is sikerült megmenteni az által, hogy állandó orvosi ügyelet működik a községben, öregekét és fiatalokét egyaránt. Egy alkalommal egy fiatal helyi lakost megcsípett egy méh, és mire Margittára ért volna, nagy valószínűséggel megfulladt volna. De az itteni rendelőben gyorsan el tudták látni, és szinte azonnal helyrejött. De olyan eset is volt, amikor az egyik szomszéd községből, mivel onnan messze van a kórház, ide, Szalacsra hozták az egyik szintén fiatal pácienst, akinek defibrillátorral sikerül újraindítani a szívverését, majd miután az állapotát stabilizálták, kórházba szállították. Rengeteg ilyen eset volt az elmúlt években.

Megfelelő felszereltség

A rendelő felszereltségét tekintve van defibrillátor, oxigénplackok, EKG, és megtalálható mindenféle gyógyszer, amire szükség lehet. Úgy a polgármesternek, mint a helyi lakosoknak megnyugtató a tudat, hogy krízishelyzet esetén az orvosi rendelőben minden felszerelés megvan ahhoz, hogy a beteget életben tudják tartani, míg a mentő megérkezik. Nagyon sok esetben pedig a mentőnek már nem is kell kijönnie, mivel a beteg állapotát helyben sikerül stabilizálni és helyreállítani. Az elmúlt időszakban többször is meg akarták szüntetni az állandó ügyeletet, arra hivatkozva, hogy a település alacsony lakosságú, viszont nagyon fontos tudni, hogy még Szatmár megyéből is érkeznek ide életveszélyben lévő betegek, akiket szintén többször is sikeresen elláttak. Szerencsére Cseke Attila közbenjárásának köszönhetően sikerült megtartani ezt a szolgáltatást. A polgármester úgy véli, hogy ,,mindenekelőtt az emberélet megmentése és védelme a legfontosabb”. A háziorvos is lelkiismeretesen végzi a munkáját, a betegek jó kezekben vannak, és a lehetőségekhez mérten a legjobb ellátásban részesülnek.

Házi beteggondozó

Ami még nagyon fontos előrelépés a község egészségügyi ellátásának szempontjából, hogy nem olyan rég avatták fel a helyi házi beteggondozót. Ezt a Caritas Catolicával közösen működtetik, a Caritas biztosítja a szakmai hátteret, a polgármesteri hivatal pedig a technikai és anyagi részért felel. Minden évben legalább huszonöt idős vagy beteg ember élvezheti a program nyújtotta lehetőségeket. A gondozók házhoz mennek, különböző sérülések esetén elvégzik a fertőtlenítést, kötözést, biztosítanak járókeretet, tolószéket, pelenkát és más használati eszközöket. „Nem hagyunk senkit magára”, – mondja a polgármester. Van egy betegszállító autójuk is, ami szintén megkönnyíti a gondozók munkáját. Nagyon sok olyan eset van, amikor az idős emberek gyermekei, családja külföldön élnek, ők pedig egyedül vannak itthon, nincs senki, aki rájuk nézzen. Ezért tartja kiemelkedően fontosnak, hogy egy asszisztens hetente egyszer-kétszer ellátogasson a rászorulókhoz, elbeszélgessen velük, meghallgassa őket, megkérdezze, hogy mire van szükségük. A pandémia ideje alatt két asszisztens vett részt a projektben, és ők be is vásároltak, majd házhoz vitték a különböző élelmiszereket, és minden mást, amire még szükség volt.

Kérdésünkre, hogy a magukra maradt idősek hozzátartozóinak van-e lehetőségük hozzájárulni a gondozás költségeihez, a polgármester elmondja, hogy természetesen a lehetőség megvan erre, de nem teszik. Amíg tartott a hároméves pályázati forrás és a Caritas-szal és a katolikus egyházzal közösen egy hétszázezer eurós projektet zártak le, addig abszolút minden ingyen volt biztosítva. Mostanra vannak dolgok, amiket sajnos nem tudnak ingyen adni, mert nekik is pénzért kell megvenni, például a kötszerek, és néhány gyógyszer, aminek a megvásárlására nincsen támogatás.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW