Népszerű a borsi piac is

Bajgyik Baranyi Emma községi tanácsos elmondja, hogy a helyi lakosok már nagyon régóta szerették volna, hogy nekik is legyen egy saját piacuk, ahol árulhatnak és vásárolhatnak. Emma helyi tanácsosként, nemcsak szerette volna, hanem tett is érte, így 2021. május 7 óta működik a kistermelői piac Borson, tehát nemsoká három éve. Nemrég végezte el a Debrecenben a vidékfejlesztési és agrármérnöki szakot, nagyon szeret mindent, ami a mezőgazdasággal kapcsolatos.

Minden péntek délután fél háromtól fél hatig van a program, de az árusok már egy óra tájékában elkezdik kipakolni a termékeiket. És a vevők is hamarabb érkeznek, főleg, ha szezonális termékekről van szó, mert azok általában hamar elfogynak. Emma fontosnak tartja azt, hogy tényleg csak helyi termékek kerüljenek a piac standjaira, mert annak semmi értelme nem lenne, hogy az árusok a nagybani piacról vegyék meg, aztán itt eladják a portékákat.

Igazán változatos termékek kaphatóak itt, friss zöldség és gyümölcs, házi készítésű szappanok, méz, mézeskalács, lángos, sajtok, olajok, természetes alapanyagokból készített kozmetikumok, használati- és dísztárgyak. Nagyon sokan ellátogatnak a piacra, nem kizárólag azért, mert vásárolni szeretnének, hanem a jó hangulat, a találkozások, a beszélgetések miatt is. Érkeznek rendszeres vásárlóik Nagyváradról és a határon túlról, Debrecenből és Berettyóújfaluból is. Egy igazi közösségi élményről van szó.

A helyi sportpálya mellett van a piac, és van egy fedett sátorrésze is, itt nagyjából harminc-harminckét termelő árulhat egyszerre. Most úgy tűnik, hogy újabb asztalokra lesz szükség, mert már új eladók is bejelentkeztek. Októbertől, novembertől már nem járnak a piacra, mert ilyenkor nem igazán van áru. Nemrég nyertek meg egy pályázatot, amiből huszonnégy darab, tizenkét kisebb, és tizenkét nagyobb faházat fognak vásárolni. Ezek számára már el is kezdték a hely előkészítését. A faházaknak például a káposztafesztiválon nagy hasznát fogják venni.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW