Önálló iskolának lenne értelme Örvénden

Técsi Ferenc tanár, jelenleg a Révi Általános Iskola pedagógusa, matematika szakos tanár, aki mellesleg Élesden ideiglenesen igazgatóként besegít egy roma gyerekekkel foglalkozó magánóvoda működésébe, akkreditációjának a megszerzésébe.

Korábban az alsólugasi iskolában dolgozott, három és fél éven át az igazgatója is volt, e korábbi minősége kapcsán kértük ki a véleményét a községbeli viszonyokról. Azt mondja, Sorbán Levente polgármester az egyetlen, aki emlékezete szerint hathatósan tudta támogatni a három településből álló község iskoláját. Az együttműködésüket kiválónak nevezte, ünnepi alkalmak idején közös szervezőmunkát végeztek, de például a Corvin-vásárok idején is volt együttműködés közöttük. „Szerintem az optimizmus a fontos, s röviden úgy gondolom, hogy minden konfliktus dacára Sorbán Levente volt, van és lesz is az az ember, aki a legtöbbet tudja tenni a közösség vezetéséért. Egyébként az a tapasztalatom, hogy Alsólugas községben három éven és tíz hónapon át mindig nyugodt körülmények a jellemzőek, a választások előtti két hónap, a mesterséges ellentétek szítása borzolja fel a kedélyeket.” Hozzáteszi, fontos szempont, hogy a polgármester nem csupán a magyar közösséget, magyar falut fejleszti, példaként említi a felsőlugasi szlovák tájház kialakítását. „Egy jó polgármester mellé jó csapat kell, és ez Levente mellett megvan, sikerül a fiatalokat is bevonzania ebbe a csapatba.” Egyébként azt is felveti, hogy egy kisebb közösségből érkező vezető gyakran eredményesebb tud lenni egy nagyobb közösségben.

Ami az iskola helyzetét illeti, Técsi Ferenc gazdag tanári tapasztalatai alapján azt állítja, hogy megnyugtató megoldást az jelenthetne, ha az örvéndi iskola önálló intézményként működne. Hozzáteszi, ezt indokolja az a tény is, hogy mostani utódja az alsólugasi iskolában több korábbi kisebbségbarát intézkedést megszüntetett, például a román tannyelvű községközponti tanintézménybe járó magyar és szlovák diákok anyanyelvű tanóráit.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW