Óriáspince a bronzkori település alatt

Szalacson egy különleges, egyedinek mondható háromlyukú nagy pince is található, mely az ezer pince falujának nevezett településen is kiemelkedően érdekes, ráadásul jelentős turisztikai potenciál van benne.

„Keressük róla a leírásokat, de még nem találtunk semmilyen erre vonatkozó dokumentációt. Vagy káptalani tulajdon lehetett, vagy valamilyen közösségi munkával készíthették. Nekem van egy olyan teóriám is, hogy mivel pontosan közvetlenül fölötte találhatók egy hétezer éves bronzkori település nyomai, lehetnek a kettő között összefüggések. Három ilyen archeológiai helyszín is található a község területén, Ottományi kultúrának nevezik, ugyanis a hatvanas években ott kezdték el az ásatásokat. Viszont Szalacson van a legnagyobb lelőhely, a kölni egyetemmel és a Babes-Bolyai Egyetemmel van erre egy közös projektünk, jártak itt régészek, feltérképezték a helyszínt. A hatvanas években végzett ásatásoknál a nagyapám brigádos volt. Itt találták meg Európa legnagyobb korabeli kegyhelyét, egy megaron templomot, ami a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban van újraépítve.

Tehát mindez a háromlyukú pince fölött található, s szerintem valamiféle búvóhelyként, rejtekhelyként már abban az időben használtak föld alatti járatokat. Maga a pince ma nyolcszáz négyzetméteres, járatok kötik össze a három részt, aligha egy magánszemélyé volt. A vakolatába egy helyen bele van vésve, hogy 1816, ami nem azt jelenti, hogy akkor készült, hanem azt a részt akkor vakolhatták.

Mivel ez a pince az önkormányzat tulajdona, készítettünk egy pályázatot közösen a Hajdú-Bihar megyei Tanáccsal, Pajna Zoltán elnök úrral egyeztetve erről. Szeretnénk olya szépen felújítani, mint az ottományi kúria pincéjét, ami ma igazi turistalátványosság.

Az lenne a tervünk, hogy a pincében a helyi értékeket tudjuk promoválni, borokat, pálinkákat, sajtokat, mézeket. Mindent, ami helyi. Továbbá rendezvényteremnek is kiváló az ezer pince falujának ez a látványos része. Ennek rendbetételével arra szeretnénk sarkallni a lakosokat, hogy ők is tegyék ezt a saját pincéikkel. Ha nem is mind az ezer, hiszen már jópár beomlott, de azért 4-500 pince kifogástalan állapotú homlokzattal kellene rendelkezzen, s legalább száz látogatható a turisták által. Magyarországon nagyszerű példák vannak erre, Bélteken nagyon jól működik ez, s ezekből a felújításokból pénzt is lehet csinálni. Ahogy Hajóson, ahol több mint 1200 pince van, ez Európa legnagyobb pincefaluja, rengeteg programmal és látogatóval.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW