Óvják öröklött értékeiket a szalacsiak

A szalacsi református közösség nemcsak a hitét tartotta meg az évtizedek, évszázadok során, de épített örökségét is vigyázta, gyarapította. Mindig hittel tekintettek a jövőbe, aminek ékes bizonyítéka, hogy az eredetileg jóval kisebb templomot kibővítették, átalakították. Mindez a ránk testálódott írások szerint 1802-ben történt. A domboldal magasából letekintő istenházáról „nem feledkeztek” meg a mai utódok sem, 2019-ben például egy teljes belső felújítást végeztek rajta – sorolja a településen 2011-óta szolgáló Szabó Zsolt lelkipásztor.

Megtekintjük belülről is a templomot, és valóban, itt nem akad kifogásolni való: a régi padokat restaurálták, ahogyan a szószék is visszanyerte régi patináját, a falakat újravakolták, majd festették. A csillagos-kazettás mennyezet színe is felfrissült.

Mindenki a maga helyén

A modern világ eszközeit is „bevetették”, négy évvel ezelőtt padfűtést szereltek be, a harangot villamosították.

Érdekességgel is szolgált a lelkipásztor, tudniillik, hogy Szalacson a reformátusok és a katolikusok hosszú időn át nem keveredtek egymással, külön utcákban laktak. De ez az elkülönülés a református közösségen belül is létező oly módon, hogy a templomban a különböző utcákban, falurészeken lakók más-más helyen ülnek.

A másfélszáz éves parókiát modern igényeknek megfelelően alakították ki, jó beosztású, funkcionális. Egy dolog van még hátra, a tavaszra tervezett tetőborítás cseréje. A látottak alapján tapasztalható, hogy tennivalója akadt bőven a gyülekezetnek Szabó Zsolt érkezését követően, hisz a birtokukban lévő hat ingatlan karbantartása nem kis kihívást jelent.

Újjáépített leányiskola

Az említett munkálatok mellett e legbravúrosabb dolog, amit tettek az az egykori leányiskola lebontása és újraépítése volt. Kialakítottak benne egy 250 férőhelyes nagytermet, konyhát, vizesblokkot. A jelenleg imateremként működő kisebb épületet lebontatni szeretné a tiszteletes, inkább a nagyméretű fiúiskola megmentésére koncentrálna, amit a kommunizmus idején is iskolaként használtak. A legfontosabb állagmegőrző munkálaton, a 640 négyzetméternyi tetőfelújításon már túl vannak. Habár sikerült ismét birtokba venniük, de még az új tornaterem megépüléséig a tanintézet tornaórákat tarthat benne. Ugyanakkor a kántornőnek is lakásul szolgál.

A temetői kápolna, ami 64 négyzetméteres fedett teraszt és harangtornyot is kap, részben elkészült már.

Mindezeket a beruházásokat nehéz lenne kivitelezni hivatali támogatás, sikeres pályázatok és a 870 tagot számláló gyülekezet adománya nélkül. Mindemellett 60 hektár földterületet is birtokolnak.

Képünkön az újjáépített szalacsi leányiskola

Biharorszag teszt

FREE
VIEW