Réven folytatni szeretnék a közös munkát

Hasas János, Rév község alpolgármestere

Mik történtek az elmúlt négy évben? Milyen változások voltak és mire számítanak a választások után?

Az utóbbi négy évben sok futó és befejezett pályázatunk volt. Ugyanezt szeretnénk folyatni az elkövetkezendőkben, hiszen most is több pályázatunk van, például a PNRR programban három van elbírálás alatt. Mindenképpen arra számítunk, hogy ugyanebben a felállásban folytatni tudjuk ezt a munkát és ezeket a pályázatokat be tudjuk fejezni.

A helyi tanácsban az RMDSZ hogyan van képviselve?

A 13 tagú helyi önkormányzatban a helyi RMDSZ-nek két képviselője van. Most a liberálisokkal közösen dolgozunk, így is szeretnénk folytatni az elkövetkezendőkben is, ehhez minimálisan hét önkormányzati képviselőt kellene a két politikai szervezet bejuttasson június 9-én a tanácsba.

A magyar közösségnek milyen rendezvényei voltak?

Több hagyományos rendezvényünk van, amiket 1990 óta meghirdettünk és évente meg is rendezzük. Térségi rendezvényeket is hirdetünk, hogy minél több embert be tudjunk hozni a szórványból, ilyen a Sebes-Körös menti Szavalóverseny, a Sebes-Körös menti Sportnapok, ugyanakkor vannak helyi rendezvényeink is, mint a Révről elszármazottak találkozója. November 15-én Szórványnapot szoktunk szervezni Réven a Rove Egyesülettel, illetve a Református Egyházközséggel közösen. Idén egy bronz mellszobrot szeretnénk állítani Bersek József babérkoszorús honvédhuszár ezredes emlékére, aki Kőszegen született és Réven halt meg, mint Zichy gróf jószágigazgatója, miután kiszabadult az aradi börtönből a forradalom leverése után. Tavaly elkészült, s most az öntésre vár a modell.

Továbbra is működtetjük helyi lapunkat, a Révi Magazint, legújabb száma a közeli napokban fog megjelenni. Januárban mutattunk be egy könyvet a révi mondákból.

Milyen egyéb eredményei voltak a településnek?

Az iskolában egy műfüves multifunkcionális pályát avattunk a Holcim segítségével, s Bihar megyében elsőként készítettünk korszerű szintetikus futópályát. A kultúrotthon mögött egy gyerekparkot adtunk át. Elkészült egy nyolc és fél kilométeres aszfaltozott bekötőút, más helyi utakat is aszfaltoztunk, illetve a ROHU 126-os pályázat által Réven a központban elkészült a Mesterségek Háza. Ugyanannak a pályázatnak a részeként az önkormányzat a révi Menedékházat újította fel. Folyamatban van a révi szoros bejáratánál turistáknak egy modern parkoló kiépítése, míg a megyei önkormányzattal közös pályázatban hulladéktároló épült fel Rév bejáratánál.

Érinti a községet a vasúti pálya cseréje is.

A révi nagyállomásnál már elkezdték felszedni a vasúti síneket, ám a futballpálya körüli szakasz jogilag még nincs rendezve, ezért azon a részen még nem dolgozhatnak, amíg a kisajátítási procedúra be nem fejeződik.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW