Sorsdöntő év Margitta számára is!

Négy éve a Margitta és Vidéke főszerkesztője, Szőke Ferenc arra kérte DEMIÁN ZSOLT alpolgármestert, hogy rendszeresen számoljon be alpolgármesteri, RMDSZ-elnöki munkájáról. Az alábbiakban e beszámolók részleteinek segítségével tekintünk vissza az elmúlt évek történéseire. Képünkön Cseke Attila társaságában Margittán, május végén.

2021 január

Mivel fontosnak látjuk városunk fejlődésében és az I.L. Caragiale, Nicolae Bălcescu, Decemebr 1, illetve a Tudor Vladimirescu utcák teherforgalom-mentesítését, ugyanakkor az ezeken az utcákon élpők panaszait figyelembe véve nekiláttunk egy körgyűrű megtervezéséhez. Ennek elérése érdekében egy kistérségi fejlesztési mikrorégiót kellet bejegyezzünk a bíróságon, aminek részese Margitta, Vedresábrány és Tóti községek. E három település területein halad át a leendő körgyűrű, ugyanakkor csatlakozik majd az autópálya bisztraterebesi fel és lehajtójához.

2021 február

A városháza hátsó kerítését beljebb költöztettük, hisz hamarosan elkezdődik a buszpályaudvar megépítése. Ezt a projektet az RMDSZ-es Pásztor Sándor megyei tanácselnök által 2020-ig vezetett megyei önkormányzat finanszírozta. A buszpályaudvar nem csak várótermet, mellékhelyiségeket és kiszolgáló egységeket is magába foglal. Margitta olyan rendezett teret kap, ahova minden autóbusz, amelyik városunkon áthalad, órarend szerint be kell álljon és az ott álló utasokat fel kell vegye. Sokan tették fel a kérdést, hogy miért van szükség erre, hisz már van egy buszpályaudvar az I.L. Caragiale utcán? A válasz egyszerű. Az egy magáncég tulajdona, oda nem mennek be más autóbuszok.

2022 április

Arról lettem informálva, hogy a helyi kisvállalkozók nehezményezik azt a helyi határozatot, amely megtiltotta a boltok előtti reklám céljából való kirakodást. Éppen ezért kezdeményeztem a szabályzat módosítását, hogy orvosoljuk ezt a helyzetet. Minden településen Barcelonától Rómáig az üzletek előtt megtalálható a gyümölcs, a zöldség, a virág stb., hisz ez odavonzza a vásárló tekintetét, hozzásegíti a vállalkozót a nagyobb forgalomhoz. Ezek az üzlettulajdonosok mind margittaiak, helyiek, akik a helyi gazdasági életet formálják.

2022 július

Nagy port kavart a város életében az a tanácsi határozat-tervezet, amely értelmében felbontanák a szerződést, mely 49 évre volt aláírva a helyi tanács és a Vasile Goldiș Nyugati egyetem között. Az RMDSZ-frakció kiállt a Goldiș egyetem mellett, szükségesnek, pozitív dolognak tartjuk a város életében. Nincs a megyében még egy város Nagyváradon kívül, ahol egyetem működne. Ugyanakkor támogatjuk az általunk indított és aláírt pályázatot, aminek hozadéka az Octavian Goga II-es épületének teljes felújítása és a líceum udvarában egy új bentlakás és étkezde megépítése lesz. (…) Párbeszéd útján közös, mindenki által elfogadott megoldások keresésében vagyunk érdekeltek. Fontos a Goga és a Goldiș is. Margittán mindenkinek van helye.

2022 október

Nekünk fontos a hozzánk tartozó falvak életminőségének emelése is. Magyarkécben az alpolgármesteri kabinet felújítaná az iskolát és az orvosi rendelőt, illetve új kultúrházat építene. Ezek terveinek elkészítését már a polgármester kell elrendelje. Erről több tanácsülésen heves vita alakult ki. Ugyancsak heves vitát váltott ki a kéci bekötőút szélesítése is, amire év elején 100.000 lejt hozott a város kasszájába az RMDSZ. Ezt az összeget ki kell pótolni a helyi költségvetésből. Több nyilvános vita után sikerült jobb belátásra bírni a polgármstert, így most már van aláírt szerződés a kivitelező vállalkozóval.

2023 július

Az RMDSZ közbenjárására Margittára érkezett a Petőfi busz. Mivel Petőfi 200 évet írunk, ezért Kiskőrösről, testvérvárosunkból, híres költőnk szülővárosából, a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében 2022-ben vándorútra indult a busz. Ennek egyik állomása Margitta volt, a Horváth János Elméleti Líceum udvara. A diákok és felnőttek szemügyre vehették Petőfi életének, munkásságának legfontosabb állomásit, ugyanakkor egy kvízt is kitölthettek, annak érdekében, hogy leellenőrizzék Petőfiről összegyűjtött tudásukat.

*

A Cseke Atilla kézjegyével ellátott miniszteri rendelet értelmében zöld utat kapott a Horváth János Elméleti Líceum két épületét összekötő iskolaszárny megépítése. Az RMDSZ megálmodta, elkészítette a terveket és megtalálta a pénzforrást a megépítésre. Ennek köszönhetően, a margittai Horváth János Elméleti Líceum 850 diákja tanulhat korszerűbb körülmények között, mivel új épületet kap a tanintézmény. A beruházásra 17 millió lej finanszírozást biztosítunk – üzente Cseke Attila.

2023 szeptember

Részt vettem a ROHU-359 „A foglalkoztatási arány és az üzleti környezet javításának integrált megközelítése Margitta és Berettyóújfalu kistérségek szintjén” című projekt keretében tartott konferencián. Jelen volt Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés alelnöke. Ennek a pályázatnak köszönhetően Margittán és Berettyóújfaluban is épül 1-1 piaccsarnok EU-s forrásokból. A terveket és szerződést az előző ciklusban készítettük el. A szerződést 2020 nyarán írtuk alá.

2024 február

Az RMDSZ csapata által elindított pályázatok mind éveket késnek, ami a befejezésüket illeti. A piaccsarnok felépítése gyerekcipőben jár, a könyvtár felújítása, a központi parkok modernizálása áll! A rekreációs központ (mini aquapark) kivitelezése késik, az Octavian Goga Főgimnázium általános iskolájának felújítása éveket késik, az iskola bentlakása és étkezdéje is késik. A Horváth János Elméleti Líceum sporttermének megépítése áll, amióta nem mi töltjük be a polgármesteri tisztséget. Semmi érdemleges nem történt 3 és fél év alatt ebben a kérdésben. Mi 2020 nyarán, a választások előtt erre 5 millió lejt hoztunk Románia kormányának köszönhetően a margittai városkasszába. Erős a gyanúm, hogy itt szándékos semmittevés van. (…) Emlékeztetném a kedves közvéleményt, hogy Margitta soha nem látott olyan mértékű tartozást, amibe belekényszerítette a város első embere szeretett városunkat. Megálljt kell parancsoljunk a hanyagságra, nemtörődömségre, a sok beszédre, kevés eredményre, a félrevezetésre. Ezt a legutóbbi tanácsülésen sikeresen megtettük. Sikerült másodjára is megálljt parancsolni a város teljes eladósításának.

2024 április

A napokban Cseke Attila elvállalta, hogy ringbe szálljon a Bihar Megyei Tanács elnöki tisztségéért június 9-én. Azt gondolom, hogy ő a lehető legjobb választás minden Bihar megyei számára. Megyei elnökünk minden tisztségében maradandót alkotott, mindig látszik munkájának nyoma. Tette és teszi ezt úgy, hogy Margitta minden esetben fejlődött neki köszönhetően.

Kedves olvasó! Az idei év sorsdöntő Európa, Románia, Bihar megye és Margitta számára is! Éppen ezért van nagy szükség az egységre, az összetartásra és arra, hogy szívünk egy szívként dobbanjon, hogy előrelendítsük közösen életünket.

Várják önkénteseinket, jelöltjeinket, vagy engem, ha bekopogunk Önökhöz, hisz a következő időszak a párbeszédről, a közös tervezésről kell szóljon. Jó egészséget kívánok mindenkinek, békés, fejlődő jövőt!

Biharorszag teszt

FREE
VIEW