Szalacs: ahol nem csökken a gyermeklétszám

Molnár Zsolt szalacsi iskolaigazgató elmondása szerint nagyjából háromszáznegyven gyerek tanul a községben. Az utóbbi néhány évben, mint a környéken mindenütt, úgy Szalacson is visszaesés tapasztalható a gyermekek létszámát illetően. De elmondhatja, hogy Szalacs község egyelőre különlegesnek mondható, mert mégsem olyan jelentős méretű a gyereklétszám csökkenése. Sőt, enyhe emelkedést is tapasztaltak a közelmúltban, mert az aktuális és a jövő tanévben is sikerül párhuzamos előkészítő és ötödik osztályokat indítaniuk.

Táblagép minden diáknak

Az elmúlt években rengeteg felújítási munkálat történt a helyi oktatási intézményekben. 2021-ben volt az iskolának egy nyertes pályázata elektronikai berendezésekre vonatkozóan, így minden tanuló kapott saját táblagépet, és minden osztálytermet okostáblával szereltek fel. A tanárok is kaptak laptopokat. Egy másik pályázat, miután sikeres elbírálásban részesült, szintén most van folyamatban, már csak az adminisztrációs, versenytárgyalásos rész van hátra. Ezt az iskola a polgármesteri hivatallal együtt pályázta meg, és a tanintézmény felszerelésének korszerűsítésére vonatkozik. Közösen összeállítottak egy listát arról, hogy mik azok a dolgok, amikre szükségük van. Így minden osztályteremben lesz teljes bútorzatcsere, új padokat, szekrényeket, katedrákat kapnak majd a gyerekek és a tanárok.

Praktikus finn modell

Egy új labort is kialakítanak, ami kifejezetten a fizika, biológia és kémia órák megtartására lesz tökéletesen alkalmas. Ezeken kívül lesz egy újdonság is, a technológiai terem, ahol a gyerekek különböző kézi foglalkozásokban vehetnek részt: barkácsolás, varrás vagy hímzés. A finn iskolai modellt szeretnék népszerűsíteni az itteni iskolában is, mert úgy gondolják, hogy a helyi gyerekek nagy érdeklődést mutatnak az ilyen jellegű tevékenységek iránt. Molnár Zsolt igazgató szerint az lesz a kihívást, hogy ezt az érdeklődést hosszú távon is fenn tudják majd tartani. Idén nyáron fog megvalósulni az iskola külső tatarozása is, itt az energiahatékonyság növelése a fő cél, tetőcsere lesz, külső szigetelés és hasonló jellegű munkálatok.

Ingyenes továbbképzés

Egy másik folyamatban lévő, az iskolaelhagyás csökkentésére meghirdetett uniós pályázaton (PNRAS – Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar) belül húsz hátrányos helyzetben lévő gyerekkel foglalkoznak, akik leginkább ki vannak téve annak, hogy elhagyják az iskolát. Ez azt jelenti, hogy a tanórák után, a fő tantárgyakból, románból, magyarból, matematikából, természettudományokból és informatikából kiegészítőtevékenységek zajlanak, és a foglalkozások végén pedagógiai játékok is vannak. A nap végén pedig a foglalkozásokon résztvevő tanulók meleg ételt kapnak. Szintén ennek a projektnek köszönhetően újítottak fel egy tantermet, amelyet különféle modern digitális eszközökkel szereltek fel. Így az osztályterembe új okostábla került, és minden tanuló kapott egy-egy laptopot, és folyamatban van az új padok beszerzése is.

Az új technikai felszerelések optimális használata érdekében tizenkilenc oktató számára biztosítottak ingyenes továbbképzést, amit a nagyváradi magyar továbbképző központtal együtt végeznek online formában. A tanárok nagyon nyitottak az új lehetőségekkel kapcsolatban, viszont ami kicsit megnehezíti a dolgukat, az a bonyolult adminisztrációs folyamat, ami eléggé felőrli az energiákat. A gyerekek is élvezik az modern eszközöket, azonban az igazgató szerint egy idő után ezek is unalmassá válhatnak számukra. Tehát kiegészítői igen, viszont a hagyományos tanítási módszerek helyettesítésére nem lehetnek alkalmasak. A táblagépek és a laptopok nagyon jól jöttek, mert vannak olyan gyerekek, akik családja sajnos nem engedheti meg magának ezeket.

Pince formájú ovi

Épül egy új óvoda a helyi katolikus egyházzal partnerségben, mely az igazgató úr véleménye szerint egyedülálló lesz a környéken. Küllemét tekintve figyelembe veszik a helyi építészeti sajátosságokat, azt, hogy Szalacs az ezer pince faluja, így az óvoda egy pince kinézetét imitálja majd. Félig a földben lesz, ez egy modern technológia, így kevesebb hőenergia lesz szükséges a fűtésére. Az óvoda teljes mértékben fel lesz szerelve padokkal és különböző eszközökkel. Szintén a finn oktatási modell mintájára, hangszerek is lesznek. Nagyjából kilencven óvodás gyerek él a környéken, három magyar nyelvű csoport van Szalacson és egy vegyes tannyelvű csoport Ottományban.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW