Szépkorúak ünnepe a sportcsarnokban

Bihar község három alkalommal szervezte meg eddig szépkorú lakói közös megünneplését. A legutóbbi alkalomról Csernák Béla nyugalmazott lelkipásztorral beszélgettünk, aki évtizedek óta aktív a község kulturális, közösségi életében.

Hogyan jellemezné a község közösségi életét?

Ebben a ciklusban került először látványosan megjelenítésre, hogy a helyi tanácsnak és a polgármesteri hivatalnak van közösségi, kulturális tevékenységekre komoly befolyásoló szerepe. Olyan programokat vezettek be, amelyek addig nem léteztek. Asszonyokat, édesanyákat köszöntöttünk május első vasárnapján, majd a gyermeket az ő napjukon júniusban. Ugyanígy köszöntjük az időseinket is. Ez korábban ebben a formában nem létezett. Nagyon szép formában csinálják, mindenki otthonához eljuttatják az üdvözléseket, mindenkinek személy szerint szól a köszöntés, nemzetiségtől, vallástól függetlenül.

Hogyan zajlott az idősek legutóbbi találkozója?

Szerencsére ma már van megfelelő tér a találkozó méltó megszervezéséhez. Bihar és Hegyközkovácsi között a mezőn épült egy igen látványos sportcsarnok, a szépkorúak találkozója legutóbb ott lett megszervezve nagyon szépen, elegánsan. Korábban a kultúrotthonban szerveztük, de azt már kinőtte ez az esemény. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy minden érintettet személyesen hívnak meg, maga a polgármester az alpolgármester és Popovics Magda tanítónő kíséretében keres fel otthonában minden, a községben élő, hetvenedik életévét betöltött személyt.

Hogyan fogadták ezt az emberek?

Mikor meglátták, hogy egy egész kis bizottság kopog be, s kiderült az is, milyen céllal, egy szép kivitelezésű meghívóval, azok nagyon megható pillanatok voltak. Fontos volt szerintem, hogy Szilágyi Zoltán polgármester ezt a meghívást nem kívánta senki másra átruházni. Aztán a sportcsarnokban terített asztal várt mindenkit, s azt is érdemes megemlítenem, hogy senkinek sincs előre kijelölt helye, hogy hova üljön. Mindenki oda ül, s amellé, aki mellé szeretne.

Van egy felvezető, kulturális program, amely zenéből, énekszámokból, nótákból áll. Legutóbb kifejezetten gazdag volt a műsor, a második részében egy nagyváradi női kórus fellépésével. A helybéli gyermekek is felléptek műsorukkal, illetve énekszámokkal közreműködött Molnár Júlia színművésznő. Utána pedig következett az ízletes vacsora, amit részben a polgármesteri hivatal munkatársai szolgáltak fel. Komolyan veszik a szolgálatot. Jó ötletnek tartottam azt is, hogy utána is lehetett beszélgetni, nem dübörgött olyan hangosan a zene, mint más alkalmakkor.

Gondolom, irigykedtek is a hatvanasok…

Az egyik szomszédom 69 éves, meg is jegyezte, milyen érdekes volt aznap a falu. Miért, kérdeztem? Mert egy napra megfiatalodott Bihar, – mondta – amikor az öregek mind a sportcsarnokba mentek. Igen, kétségtelen, hogy ilyen, egy közösség egész korosztályát így megszólító rendezvénnyel eddig nem találkoztam. Ismétlem, a siker fontos tényezője volt a személyes meghívás.

Lehet tudni, hány éves volt a legidősebb résztvevő?

Úgy tudom, egy 93 éves néni, de többen is voltak kilencven felett.

Az idei szépkorú találkozónak ismert már az időpontja?

Igen, október 19-én rendezzük meg ebben az évben. Hallottam, hogy sokan türelmetlenül várják már ezt a napot.

Úgy tudom, Csernák Bélának más szerepe is van a helyi közösség életében?

Van nekünk 1999 óta egy Bihari Hírmondó című helyi lapunk. Írnak bele a helyi értelmiségiek, papok, pedagógusok, a községháza vezetői is. Civil szervezet áll mögötte, a nyomtatásban is a polgármesteri hivatal segít, s igyekszünk mindenkihez eljuttatni.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW