„Szigetként” működik a paptamási iskola

A paptamási tanintézménybe ebben a tanévben 252 gyermek van beíratva, beleértve az óvodai csoportokat is. Az ovisok szeptember 1-től egy új ingatlanba költözhetnek majd, melynek az építése hamarosan befejeződik, tudtuk meg Piski Emese iskolaigazgatótól. Ennek a beruházásnak a megrendelője a polgármesteri hivatal, a pénzösszeg pedig európai uniós pénzforrásokból lett biztosítva egy nagyobb szabású projekt részeként, akárcsak a délutáni foglalkozások helyszínéül szolgáló modern ingatlanszárny esetében, melynek egyes helyiségeit már birtokba is vették, mivel teremhiánnyal küszködtek. Azonban nemcsak a községközpontban, hanem Pelbárthidán is épült egy új óvoda ebben a „csomagban”, ez is már használatba lett véve, bár a hivatalos átadási ünnepsége még várat magára. „Egy korszerű ingatlan, akárcsak az itteni, paptamási óvodaépület, melyet remélhetőleg benépesítünk majd gyermekekkel. Ugyan jelenleg csak két óvodai csoportunk van, de reményeink szerint lesz annyi utánpótlás, hogy a jövőben három csoportot tudjunk indítani”, magyarázta Piski Emese. Mint mondta, a polgármesteri hivatal a művelődési házban rendelkezésükre bocsátott két helyiséget, jelenleg, illetve addig, míg az új óvodaépületet átadják rendeltetésének, az előbbi két termet használják az ovisok. A bútorzata azonban már meg is érkezett, s nyár végén teljes egészében kész lehet az új épület.

Az infrastrukturális jellegű megvalósítások mellett „fut” egy olyan projektjük is, amelynek célja az iskolai lemorzsolódás csökkentése, illetve felszámolása. Ennek értéke 692 ezer lej, és ebből az összegből digitálisan felszereltek két osztályt: okostáblát vásároltak, nyomtatót, hangosítóberendezéseket, konferenciákon használatos kamerát, szkennert, valamint minden diáknak táblagépet. Szintén ennek köszönhetően az iskolai keretei közt színkört működtetnek, néptánc-foglalkozásokat tartanak, és egy suliújságot (Firka) is megjelentetnek. Ugyanakkor személyiségfejlesztő kurzusokat bonyolítanak le, felszerelték a biolabort, kirándulásokat és táborokat tudnak szervezni.

A tervekről szólva Piski Emese arról számolt be, hogy az önkormányzat egy olyan PNRR-es pályázatot is megnyert, melynek betudhatóan a többi osztályt is felszerelhetik okoseszközökkel, illetve ki tudják cserélni a bútorokat. „A lendület tehát nem lankad. Úgy vélem, Paptamásiban adottak a feltételek ahhoz, hogy a diákoknak mindenük meglegyen a jó tanulmányi eredmények eléréséhez. Számos program közül válogathatnak, jól képzett a tanári kar, és ezeknek meg is van a hozadéka”, hangsúlyozta az igazgató. Egy ott járt szakembert idézve úgy fogalmazott: „szigetként” működik a paptamási iskola, sok vonatkozásban, úgymint biztonság, otthonosság, odafigyelés, kiváltságos légkör, tisztaság.

Szó esett arról is: támogató szülőkből sincs hiány, akik többször is kifejezték már az elégedettségüket. Ezt jelzi az is, hogy nem indult el a „migráció” városi iskolákba, illetve a megyeközpontba. Már beütemeztek több ingyenes tábort is a következő hónapokban: áprilisban például Magyarremetére fognak menni a gyermekekkel. Ez egy olyan tábor lesz, melynek célja a tanulmányi eredmények javítása. Lesz matekóra kicsit szórakoztató módon, jön román és földrajz szakos tanár, remélhetőleg elnyerik majd a foglalkozások a diákok tetszését. Volt már rá precedens, és a tapasztalatok alapján hatalmas motivációs erővel bírt Piski Emese szerint.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW