Szolnokházai ékszerdoboz

Húsz évvel ezelőtt, amikor Illyés Tamás lett az érszőlősi reformátusok lelkipásztora, az ottani közösség valójában két egyházi embert kapott, hisz felesége, Zsuzsanna is lelkipásztor. Néhány évig nem jutott saját parókiához, így rendelkezési állományban lévő lelkészként volt nyilvántartva. Ennek egyszerű oka volt, kárpátaljai születésű révén nem rendelkezett román állampolgársággal. Viszont 2009-ben kinevezést nyert a közigazgatásilag Érszőllőshöz tartozó Szolnokházára, ahol mindössze 27 hívőnek szól vasárnaponként az igei üzenet. Kis közösség ez – sorolja a tiszteletesnő, de ennek van előnye is, sokkal bensőségesebb kapcsolatot tudnak ápolni a hívekkel, mint ahogyan az egy nagyobb közösségben lehetséges.

A hívek nagy örömmel fogadták az új lelkészt, hisz Illyés Zsuzsanna érkezését megelőzően 15 év alatt 17 lelkész fordult meg náluk. „Ez még bekerülhet a rekordok könyvébe is” – toldja meg nevetve mondandóját a papnő.

Az ottani kis templom mára már ékessége Szolnokházának. A kezdetekben csupán a templomhajó volt meg, így nem tudtak harangozni. Majd építettek mellé egy toronyrészt, azóta harangszóval várják a templomba igyekezőket. A tiszteletesnő érkezése óta további változtatást, bővítést is eszközöltek. Felmerült az ötlet, hogy bár kicsi közösség az ottani, de jó volna egy gyülekezeti terem, ahol családiasabb, kötetlenebb együttléteket tarthatnának. Beke László polgármester jelentette számukra a hátszelet, nemcsak biztatta, hanem támogatta is őket. A templomhoz szervesen kapcsolódó termet felépítették, amihez konyha és fürdőszoba is társul. Nevet is adtak a „gyermeknek”: Irgalmas Szamaritánus Gyülekezeti Házként ildomos emlegetni.

A lelkész feladata sokkal több, mint megtartani az igehirdetést. A hívek többsége idős, magányos ember, akikkel szükséges az istentiszteleteket követően is törődni, beszélgetni kell velük. Erre kiváló tér a gyülekezeti terem.

A tiszteletesnő emellett szolgálatában férjét is segíti, többek között Házasságszervíz címmel párkapcsolatokat erősítő programot indítottak el. Ez egy tíz részes eseménysor volt, aminek keretében különböző témákat dolgoztak fel. A pároknak házi feladatként feladatlapokat kellett kitölteniük, de randevútippeket is kaptak. A kurzus végén kisorsoltak egy párt, akik részt vehettek Magyarországon egy egyhetes találkozón, amit egy ottani közösség szervezett házaspároknak. Ily módon a keresztényi hármas kötél elvét nemcsak családjukban, hanem közösségükben is sikerült tovább erősíteniük.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW