Telekkönyvezés: erőltetett menet

A telekkönyvi ügyek más Bihar megyei településekhez hasonlóan Szentjobbon is sok munkát adnak a szakembereknek. A gondok jellegéről Disznós Hugó topográfussal (képünkön) beszélgettünk.

„Van olyan tulajdonlap (titlu), amelyre tíz-tizenkét ember van benevezve. A forradalom utáni időkben jellemzőek voltak ezek a helyzetek, amikor egy főre egy árnyi terület sem jutott. Ilyenkor az is lehet, hogy már rég el is adták az adott földterületet zsebszerződéssel. Ezeket a helyzeteket jogi úton, hagyatékkal sem volt könnyű megoldani. S ha lehetne is, ez a folyamat annyiba kerül, hogy az egész föld nem ér annyit.

A megoldás a használati jog bejegyzése, amin tavaly február óta könnyítettek a hatóságok. Ez az eljárás úgy működik, hogy aki az adót fizeti a terület után, illetve aki használja a földet, azt be lehet jegyezni a telekkönyvbe. Ezt a használati jogot meg lehet támadni, de amennyiben három évig senki nem támadja meg, akkor a használó már kérheti, hogy kapja meg a tulajdonjogot.

Ezzel a folyamattal most nagyon sok munkája van a szakembereknek, ugyanis az emberek ezzel a könnyítéssel élve ráálltak arra, hogy végre elintézzék, tiszta helyzeteket teremtsenek. Határidő ugyan nincs, de az országra jellemző bizonytalanság miatt a legtöbben igyekszenek mielőbb rendezni ezt a kérdést. Korábban, az ország uniós csatlakozása előtt nem volt igazán értéke a földeknek, azóta egyre többet ér, támogatás is jár utána, egyre többen művelik is. Úgyhogy most szeretné mindenki, hogy tiszta helyzet teremtődjön. Persze, akadnak olyan vitás helyzetek, amelyeken a könnyített eljárás sem segít, ilyenkor bíróságon lehet érvényt szerezni az igazságnak. Fontos tudni, hogy ha egy terület nincs telekkönyvezve, akkor azon a területen projekteket sem lehet elkezdeni.

Közbirtokossági tervek

Szentjobbon létezik közbirtokosság, az ezzel kapcsolatos aktualitásokról is Disznós Hugó tájékoztatott. „Mi itt hármasban a polgármester úrral és Kiss István erdésszel szeretnénk megújítani a közbirtokosság működését. Céljaink is vannak ezzel, például szeretnénk a fiatal családoknak házhelyeket biztosítani, ugyanis ezt nem mindenki engedheti meg magának. A törvény tíz ár területre ad lehetőséget ilyen esetekben. A polgármesteri hivatal három típustervet is felajánl a fiataloknak, ez is egy hatékony segítség lehet a telek mellé.

Sajnos a tulajdonjogok ebben az esetben sincsenek mindenkinél tisztázva. Az elképzelés részleteiről majd akkor születik végleges döntés, ha majd a közbirtokosság vezetése is megoldást nyer. Ez komoly feladat lesz. A régi telekkönyvbe be van jegyezve, hogy mikor alakult a közbirtokosság, pontosan rögzítve, hogy kinek mennyi joga van. De azok az emberek már mind elhunytak, úgyhogy nem könnyű ez a történet sem. Mi a régi telekkönyveket vesszük alapul, megnézzük, hogy ki volt az utolsó tulajdonos, a családtagok pedig jó, ha összeállítanak egy családfát, megállapítva a jogosultságokat.

A Székelyföldön működnek jól a közbirtokosságok, ott komoly fejlesztéseket is eszközöltek. Ennek a tulajdonformának elsősorban az az előnye, hogy nagyobb területekről van szó, ezáltal állattartásra is alkalmasabb, továbbá pályázatokon is nagyobb eséllyel nyerhet egy közbirtokosság. E mögött a múltban mindig is az összefogás szándéka húzódott, ma is erre lenne szükség. Minden tagot felkeresünk, igyekszünk ismertetni a helyzetet, tapasztalataim szerint sokan támogatnák a változásokat.

Egyébként a szentjobbi közbirtokosság 210 hektár legelőt, valamint mintegy 59 hektár erdőterületet jelent.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW