Zöld hetet tartottak kicsiknek-nagyoknak

Dunai Anikó közel harmincnégy éve dolgozik óvónőként Monospetriben. Jelenleg több mint negyven ovis gyerekük van. Az itteni tanintézményekben náluk is zajlott a Zöld hét nevű program. Az óvonő elmondása szerint igyekeznek a hétköznapi óvodai tevékenységek szerves részévé tenni a környezetvédelmet és a szelektív hulladékgyűjtést. Dunai Anikó szerint egészen kicsi kortól kell elkezdeni a tudatos környezetvédelemre való nevelést.

Ottlétünkkor éppen szemetet szedtek a helyi óvodai csoporttal, a munkából kicsik és nagyok egyaránt derekasan kiveszik a részüket, három nagy zsák szemetet gyűjtöttek össze. A gyerekek nagyon élvezik a közös tevékenységet és a természetben való sétát. A legkisebb óvodás két és fél, a legnagyobb hatéves. Több óvodán kívüli tevékenységük is van, a szemétszedés mellett a jövő héten a tűzoltóságtól fognak ellátogatni hozzájuk, hogy bemutatót tartsanak a gyerekeknek a tűzvédelemmel kapcsolatban. De a helyi doktornővel is szoktak közös programokat szervezni. Gyakran készítenek újrahasznosított dolgokból játékokat és különféle dísztárgyakat, ami a gyerekek kézügyességén és kreativitásán kívül hangsúlyt fektet az újrahasznosításra is. A kollégákkal nagyon jó a kapcsolatuk, a hangulat nagyon családiasnak mondható.

A polgármesteri hivatallal is remek kapcsolatot tartanak fenn, az óvónő elmondása szerint mindenben segítik őket. Ha szükségük van valamire, azt a helyi önkormányzat és a polgármester igyekszik megadni nekik. Például nemsoká érkezik egy kisebb homokszállítmány is a hivatal jóvoltából, hogy az óvoda homokozói változatlan gyerekzsivajjal üzemelhessenek a továbbiakban is.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW