Büszkeség számomra az örvéndi alma

Eleonora Iacob a Nagyváradi Állami Egyetem környezetvédelmi karán szerzett diplomát, és immár tizenöt éve foglalkozik Örvénden gyümölcstermesztéssel. Azt mondja, a környék természeti sajátosságai nagyban hozzájárulnak a sikerhez, a jelentős alma- és szilvatermesztő múlttal rendelkező térségben érdemes ilyen jellegű projektekbe belefogni. Nem utolsó sorban a helybéli emberek szorgalma és természet iránti szeretete is nagyon fontos.

Evelina, egy egyedi almafaj

A gyümölcsös tizenhárom hektáron húzódik, a faiskola pedig két hektáros. Eleonora Iacob három alkalmazottjával gondozza a gyümölcsöst, de amikor több a munka, mások is besegítenek. 2016-ban kezdett el egy projektet, ami részleges támogatást jelentett az akkor elkezdett fejlesztésekhez. A vállalkozás társtulajdonosa Olaszországban élt, és sajnálatos módon, a tavalyi évben elhunyt. Elmondása szerint mindez nem valósulhatott volna meg üzlettársa, Reinhard Kaneppele nélkül, hiszen ketten kezdték el a gyümölcstermesztő vállalkozást, nemcsak a természet iránti szeretettől vezérelve, hanem azért is, mert szerettek volna valami újat hozni Romániába, mivel úgy látták, hogy az országban nagyon hiányosak voltak a gyümölcsfák gondozásával kapcsolatos információk. Eleonora Iacob gyümölcsösében különleges gyümölcsfák is vannak, amelyek az átlagosnál rövidebb gyökérzettel rendelkeznek. Ezeket saját maguk ültetik és gondozzák, karókkal, hálóval és kiépített öntözőrendszerrel ellátott helyen. Mindezek természetesen jelentős beruházást jelentenek úgy anyagiakban, mint időben is. Fontos tudnivaló, hogy az országban kizárólagos termesztője az Evelina fajtájú, nagy méretű, gyönyörű, lédús almának. Az általa termesztett gyümölcsök, bár még nincs hivatalosan kiállított igazolás erre, szinte minden kritériumban megfelelnek a bio termékek szabványainak.

Az alma mellett cseresznye, kajszibarack, eper és görögdinnye termesztésével is foglalkozik, de gyümölcsfákat is lehet vásárolni a farmról. Tulajdonképpen 2010-ben csemeték nevelésével és árusításával kezdte, és négy-öt éven keresztül külföldi exportra nevelte a fákat, cseresznyét, körtét, birsalmát.

Örvéndi alma a nagyáruházakban is

Most egyelőre csak friss gyümölcsöket, az ezekből készült üdítőitalokat, illetve a reszelt almát értékesíti, de a közeljövőben különféle gyümölcsből készült élelmiszereket is szeretne forgalmazni. Eleonora Iacobnak sok a vásárlója, nemcsak helyiek, hanem az ország egész területén igény van a lédús gyümölcsre, rengeteg a visszatérő kliens. Szerződése van különféle áruházakkal is, így a terményeik itt is megtalálhatók. Eleonorának az áruházak által fizetett összegek miatt kevésbé éri meg az itteni értékesítés, de mivel rengeteg a termés, a leszedett gyümölcsöt speciális tárolóhelyen kell tartani, ahol szabályozott hőmérséklet és páratartalom van. Idénre ötszáz tonna almatermésre számít.

A jövőben szívesen működne együtt beruházókkal, mivel az üzlettársa halála után a vállalkozás működtetésének terhe kizárólag rá maradt, és ez egy egyedülálló anyukának hosszútávon talán túl nagy falat. „A lényeg, hogy szakmailag komoly befektetők legyenek, de tudjanak nevetni, mert ez nagyon fontos.” A rengeteg munka mégis megéri, mivel „a családodért, a közösségedért teszel valamit. Büszkeséggel tölt el gyümölcstermesztéssel foglalkozni, és főleg ilyen magas szinten művelni ezt.” Számtalan terve van, szeretne egy csarnokot építtetni, ahol a gyümölcsöket feldolgozhatják. Marmeládét, reszelt almát, almacsipszet, szárított gyümölcsöket szeretne készíteni. Azt mondja, köszönettel tartozik Sorbán Levente polgármesternek, aki mindig odafigyelt arra, hogy segítse a helyi vállalkozásokat, lehetőséget és teret biztosítson arra, hogy gazdasági és anyagi szempontból is érdemes legyen a községben maradni. Ahányszor szüksége volt segítségre, a polgármesteri hivatal mindig igyekezett megoldást találni a problémákra. Az önkormányzat számára is nagyon fontos, hogy a helyi kis- és nagytermelők aktívan hozzájárulnak a térségi feljesztéshez, és munkahelyeket is biztosítanak a helyi lakosok számára.

Látogatók az almáskertben

Eleonora Iacob Debrecenben is szoros szakmai kapcsolatokat épített ki. Emellett szervezett látogatásokra is van lehetőség, amelyek alkalmával óvodás- és iskoláscsoportok látogathatják meg a gyümölcsöst. Ilyen volt például az Iskola másként hét is, amikor körbevezették a gyerekeket a gyümölcsösben, és beavatták őket a gyümölcstermesztés és a facsemeték gondozásának rejtelmeibe, amiben hivatásos kertészek is a segítségükre voltak.

A jövőben szeretne egy növénytermesztési tanácsadással foglalkozó projektet is megvalósítani, mivel a természet és a növények iránti szenvedély mellett, konkrét felkészülés és tudás is szükséges ahhoz, hogy valóban magas szinten lehessen művelni ezt. Egyre inkább úgy gondolja, hogy az emberek vissza fognak térni a házi termékekhez. A hegyközpályi és a fugyivásárhelyi piacon is jelen van, de úgy véli, nagy szükség van a reklámra. Jelen kell lenni a köztudatban, mert az emberek csak így szerezhetnek tudomást a helyi termékekről.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW