Nagyvárad kultúr-palettája lesz a 32. Festum Varadinum

A kultúra tükrében, folyamatosan megújulva, az idei évben április 28. és május 19. között nyitja meg kapuit a 32. Festum Varadinum. Az elő- és utórendezvényekkel együtt a közel egy hónapig zajló rendezvénysorozat számos izgalmas pillanatot ígér. Az idei mottó együtt, hiszen ez az a jelszó, amelyre épül, együtt indult, szerveződik és közös pillanatokat hoz létre. A részleteket egy sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délelőtt.

Réteg és sokszínűség

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány elnöke elsőként a Festum Varadinum legjobb pillanatait emelte ki, hozzátéve, hogy bízik abban idén is tudnak feledhetetlen élményeket nyújtani mindenki számára. A Varadinum erőssége mindig is abban mutatkozott, hogy a széles közönséghez szólva, sokszínű programjaival mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb rendezvényt.

Innováció és hagyományok egyvelege

Bár a Festum Varadinum gyökerei régre nyúlnak vissza, a megújulás kulcsfontosságú szempont. Szabó Ödön programkurátor először is felidézte, hogy pontosan 110 évvel ezelőtt engedélyezte X. Pius pápa, hogy Szent László egyházmegyei ünnepét Húsvét utáni IV. vasárnap ünnepelhessük. Az egyházmegyei zarándoknap mentén a fesztivál hivatalos kezdete idén április 28. Ebben az évben az ortodox húsvétra való tekintettel a rendezvénysorozat első hetén az egyházi és kulturális rendezvények kapnak hangsúlyt. 

Számos új program vár minden érdeklődőre. Az előző években megszokott rendezvények mellett, mint a történelmi és gazdasági konferenciák, Varadinum Kupa, színházi fesztivál vagy a Varadinum mozi, idén egy Nemzetközi íjászversenynek is otthont ad. A Majális idén május 10-12. között, a már megszokott módon a várban zajló nagykoncertekkel színesíti a programot. Az ünnepségsorozatot végül május 17-19. a BorParton koccintva egy hangulatos hétvégével zárul a Varadinum.

A szervezők március 31.-ig folyamatosan várják a rendezvények regisztrációit.

Egy új élmény, mely teret követel

Több év kihagyás után visszatér a nagyváradi Diáknapok is, mint az egyetemisták egyik kiemelkedő programja, mely során négy napon át belakják a várost. Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes szerint fontos, hogy mind az egyetemisták, mind az iskolások megmutassák mire képesek, maguk szervezzenek programokat hiszen ők a jövő. Reményeik szerint új oldalukat mutatják majd meg, hiszen változnak a generációk, más szempontok kerülnek előtérbe. 

Festum on Bike névvel szólnak a biciklis közösség felé, amely során a sport és a szórakozás találkozik egy programban. Számos partnerrel közreműködve, a közösen szervezett eseményen, május 9-én a Magnólia parktól indulva, egy mozgó biciklis DJ-t követve tekernek majd végig a városon. Az útvonal végén, a várban pedig egy koncerttel zárják az estét, ezzel is hangolódva a hétvégi majálisra.

Önkéntes háló

A fesztivál mozgatórugói idén egy több, mint száz fős csapat, akik a háttérből irányítva gondoskodnak a programok gördülékeny lefolyásáért. Egy nap ők lesznek, akik átveszik a szervezést, addig is egy tökéletes lehetőség a szervezésbe betekinteni. Az érdeklődők a Festum Varadinum honlapján tudnak jelentkezni és különböző csapatokba csatlakozni 15 éves kortól. 

Találkozzunk a Festum Varadinumon

Április 28. és május 19. között tehát közel 250 rendezvénnyel várja a Festum Varadinum a nagyváradiakat és ide látogatókat. Kulturális, egyházi és iskolai programok, színházi fesztivál, könyvbemutatók, komoly és könnyűzenei koncertek, könyv és kézműves vásárok teszik feledhetetlenné a tavaszzáró pillanatokat.

Találkozunk a Festum Varadinumon! 

Biharorszag teszt

FREE
VIEW