Diószegen mozgalmas a nyugdíjas élet

A bihardiószegi Őszi Napsugár Egyesület elnökét, Kárándi Ibolyát kerestük meg, hogy betekintést nyerjünk, az egyesület életébe, tevékenységébe.

Az egyesület alakulási éve a 2009-2010-es évekre nyúlik vissza, amikor Bodogai Irén kezdeményezésére és elnökletével jött létre. Az ő halála után az egyesület élére Kárándi Ibolyát választották meg, azóta tölti be ezt a tisztséget. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy közel 25 tagot számlál az egyesület. Legidősebb tagjuk a 93 éves, Simon Lajos volt iskolaigazgató, akit mindig élvezettel hallgatnak, nagyon sokat mesél a régi időkről. Szintén az idősebb korosztály erősíti a 83 éves Teleki Zsuzsanna, ő egy külön egyéniség, mindenből aktívan ki veszi a részét, legyen szó tészta sütésről, vagy akár egy jó kis kirándulásról.

Télen heti rendszerességgel gyűlnek össze az önkormányzat által biztosított szociális konyha épületében egy tágas, meleg helyiségben. A tavasz beálltával, már mindenkinek több teendője adódik a virágoskertje, kiskertje körül. Figyelnek egymásra, ha nincs napi szinten személyes találkozás, akkor telefonon tartják a kapcsolatot. Tudnak egymás problémáiról, gondjairól és segítséget nyújtanak amikor szükséges.

Tevékenységüket a pezsgő élet jellemzi. A helyi közösségi életből is kiveszik a részüket, valahányszor szükség van rájuk, nagy szeretettel sütnek-főznek. Különböző tevékenységeket szerveznek, levestésztát készítenek, hurkát, kolbászt töltenek, fánkot sütnek, szilvalekvárt főznek, mézeskaláccsal vettek részt a római katolikus egyházközség által szervezett karácsonyi vásáron. Mindezeket természetesen jó kedvvel, lelkesen teszik. Nem feledkeznek meg a tagok születésnapjairól sem, ketten-hárman tartják egyszerre a szülinapokat, akik abban a hónapban, vagy az előző hónap végén ünneplik e neves napot. Nagyon szívesen látogatják a Nagyváradi Filharmónia és a Szigligeti Színház előadásait is.

Az egyesület leglényegesebb tevékenységeként Kárándi Ibolya a kirándulásokat említi. Felsorolni, már nem is tudja, hogy hány helyen jártak nyugdíjas társaival csak egy párat említ: Déván, Hunyadon, Máramarosban, Torockón, Tisza-tónál, Hortobágyon, Aggteleki cseppkőbarlangban, Szarvason, Egerben, Budapesten, Gyulán, Ópusztaszeren és még nagyon sok szép helyet meglátogattak. A fotókból összeállítást készítenek, amit utólag nosztalgiából többször is meg szoktak nézni, vagy bemutatják azoknak a tagoknak, akik az illető kiránduláson valamilyen okból kifolyólag nem tudtak részt venni. Mindig közös döntés alapján határozzák el, hogy éppen hova látogassanak, aztán a szervezés oroszlán része már az elnöknő feladata.

Azt is megtudtuk, hogy több partneri kapcsolatot ápolnak hozzájuk hasonló egyesületekkel. Legszorosabb együttműködést ápolnak a magyarországi Hajdúnánás Nyugdíjas Egyesülettel. Rendszeresen vendégül látják egymást, személyes barátságok szövődtek az évek során. Részt vesznek a hajdúnánási nyugdíjas találkozókon, viszonzásul vendégül látják őket a Diószegi Falunapokon, aminek anyagi költségeit az önkormányzat állja.

 Borson részt vettek a Kárpát-Medencei Magyar Nyugdíjas Egyesületek találkozóján, ami egy két napos nemzetközi rendezvény volt. Nagyon hasznosnak bizonyult, betekintést nyertek más egyesületek munkájába és ezáltal tanultak is egymástól.

 Jövőbeli tervekről faggatva az elnöknő elmondja, hogy egy informatika tanfolyamot szeretnének beindítani, hogy a nyugdíjasok kicsit jobban tudjanak az okostelefonok, a világháló világában eligazodni.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW