Főzőverseny a Pósa-tó partján

Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal rendezték meg tavaly az Érmelléki Önkormányzatok Főzőversenyét, amelyre a környező települések ízmesterei mellett határon túli testvérfalvak is részt vettek.

A Pósa-tó mellett, nádas-erdős környezetben került sor a kiskereki önkormányzat által szervezett főzőversenyre. A főúttól alig kőhajításnyira a múltból átmentett háborítatlan érmelléki tájba csöppen az arrajáró. Az időjárás is kedvezett az őszeleji rendezvénynek, amely az étkek öröme mellett az együttlét értéket volt hívatott erősíteni. A rendezvénysátorban Szabó Zoltán alpolgármester és csapata által készített „tábori” ebéddel és egyéb finomságokkal várták a vendégeket, az önkormányzat alkalmazottai, forgolódtak az asztalok körül. Az érmellékiek mellett a magyarországi Öcsödről, Tiszasasról, valamint a kárpátaljai Nagybégányból érkeztek vendégek.

A zsűri elnökletét a két évtizedes tapasztalattal rendelkező Oláh Imrére bízták, akinek munkáját Pál Ferenc főzőmester és Antal József falugazdász segítették. A fő alapanyagok, a fűszerek mellett a sikeres ízvilág létrejöttéhez nagyban hozzájárult a természetközeliség hordozta klíma is, mondták a hozzáértők. Már kora este lett, mire a zsűri meghozta döntését. Az eredmény kihirdetése előtt Nyíri Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket, majd a zsűri elnöke értékelte az ételeket. A hét falu alkotta kárpátaljai Nagybégány község csapatának korhelylevesét érdemesítették az első helyre. A házigazda kiskerekiek másodikok lettek Csatatéri pince pörkölt fantomnevet viselő étkükkel, harmadik helyezést ért el Érbogyoszló Gida pörköltjével. Kiosztásra került egy vándorkupa is, amelyet a kiskereki Szabó Zoltán és segítői egy előző, Tiszazugon megrendezett versenyen vettek birtokukba, most pedig Öcsöd különítménye, Soha Attila polgármester vezetésével érdemelte ki paprikás krumplijával és a mellé felkínált tejfölös lángossal. Az oklevelek mellett ajándékcsomagokkal jutalmazták Tiszasas, Éradony és Érsemjén csapatát is.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW