Mezőtelki, a jeles agrárfalu

Géczi János alpolgármester Mezőtelkiben 2016 óta. „A gond az, – teszi hozzá – hogy csak magamba vagyok, mint RMDSZ-es tanácsos a céckei helyi tanácsban. Nehéz egy embernek csinálni ezt. Kérdésünkre, hogy a magyarság aránya lehetővé tenné esetleg, hogy ketten legyenek legalább, igennel válaszol.

„Kevesen vagyunk, de ha összetartunk jobban, akkor én azt mondom, megoldható lenne, hogy két tanácsos legyen. Amúgy a polgármesterrel az együttműködés jó, nem tudok semmi rosszat mondani. Én részben azért is lettem visszaválasztva, mert témában voltam a dolgokkal, négy éve az új polgármesternek ez segítség volt, hogy én itt vagyok, mivel ő nem dolgozott közigazgatásban addig.

Beszélgetésünket az utóbbi évek fejlesztéseivel folytatjuk. „Említhetem, hogy a kanalizálás nemrégen lett befejezve, két faluban van. Hosszadalmas volt, 2014-15-ben lett elkezdve és csak a tavaly tudtuk befejezni. Vízhálózat az megvan, már elég régóta, Telkiben volt legelőször a víz bevezetve. Most kezdjük a gáz bevezetést, napok kérdése, hogy a beruházás elkezdődik. Minden faluban temetőkápolna lett építve, Telkiben is sikerült már az előző mandátumban, hogy kápolnát építsünk a református temetőbe.

Mezőtelkiben a lakosok 99%-a református. „Megpróbáltuk minden egyes évben a református egyházat is segíteni. Iskola működik, egy-négy magyar osztály. Ezt is próbáljuk megtartani. Nem könnyű dolog, de nem hagytuk magunkat. Van magyar óvoda is, ami a református egyház épületében működik. Az egyházzal is jó a kapcsolat.

Kulturális téren minden évben meg szoktuk rendezni a szüreti bált. Ezt a hagyományt folytatni szeretnénk. Mivel mi nem vagyunk elegen, akkor az egész Sebes-Körös völgyéből összegyűlnek nálunk a fiatalok, jönnek a többi magyar faluból is, és vannak más nemzetiségűek is, mi nem szoktunk senkit sem kitenni.”

Géczi János reméli, a következő mandátum idején is marad ugyanebben a pozícióban. Szeretnék a falut meg a községet tovább fejleszteni. Most fejeztek be egy pályázatot, ami a kultúrházak felszerelésére vonatkozik. „Telkibe például magyar ruhákat, népviseleteket is rendeltünk.”

Második alkalommal rendezték meg a Sebes-Körös Völgyi Gazdafórumot a tavaly. Ezzel kapcsolatban elmondja, szerinte Mezőtelki a legfejlettebb agrárfalu a Sebes-Körös völgyben. Egyébként ő 2006 óta a helyi közbirtokosság elnöke. „Nagyon sokat fejlődtünk, sokat gyarapítottuk a közbirtokosság vagyonát. Én azt mondom, a Sebes-Körös völgyben az egyik legjobban működő egyesület a miénk.” Ő maga is gazdálkodik, „egy családi állatfarmunk van, a családdal csináljuk közösen, fiammal, feleségemmel, lányommal.”

Biharorszag teszt

FREE
VIEW