Radikális változás: megnyitották a forgalom előtt Nagyvárad grandiózus átjáró-hálózatát

A munkálatok még nem zárultak le, de a 2023-as esztendő utolsó napján megnyitották a forgalom előtt Nagyvárad belvárosában azt a grandiózus átjáró-hálózatot, amelyik a Nagyvásártér (Centrul Civic) legfőbb közlekedési csomópontját is érinti.

Itt volt korábban az a hírhedt körforgalom, amelyből kihajtva két sávon is át kellett haladni az irányváltáshoz. Mostantól aluljárókkal szabályozzák a forgalmat, és bár a nagyváradi önkormányzat optimista ezen infrastrukturális beruházás hatékonyságát illetően, a gyakorlati hasznára majd csak a hétköznapok autós forgalma ad választ.

A vasárnap déli megnyitásakor már voltak kíváncsiskodók, hiszen nem hétköznapi projektről van szó. Ez a mintegy 118 millió eurós beruházás radikális változást jelent Bihar megye székhelyének belvárosi közlekedése terén, hiszen összesen 7 aluljárót adtak most át a forgalomnak. Amíg a már említett csomópont érinti a Kolozsvár felől érkező forgalmat, addig a többi átjáró a Szőlős (Nufărul) negyed irányából – és irányába – tartó forgalmat „tereli”. A városi önkormányzat abban bízik, hogy ezen a közlekedési folyosón az átépítés révén sokkal zökkenőmentesebb lesz majd áthaladás.

Arról már beszámoltunk, hogy az városháza sürgette a munkálatok befejezését, hiszen uniós támogatásból finanszírozták, ezért minden egyes cent, amit nem tudtak idén elkölteni, azt jövőre már saját költségvetésből kell kifizessék. A kivitelezésre szánt határidő amúgy jövő év augusztusában jár le, de Florin Birta polgármester szerint a 2024-es esztendőre már csak olyan munkálatok maradtak hátra, amelyeket amúgy sem fizethettek volna az uniós projektből.

Elkészülve adták át ugyanakkor a belváros ezen közlekedési folyosója mentén a Park & Ride, azaz „parkolj és utazz” típusú mélygarázst. A Nagyvásártéren – a középkori vár közvetlen közelségébe, az ortodox katedrális körül – kialakított parkoló használata az első három hónapban ingyenes lesz, majd fizetőssé válik. „2014 óta ez a hatodik parkoló, amely megépült Nagyváradon. Mostanra már több mint 2200 parkolóhelye van a város mélygarázsaiban és a parkolóházaiban” – mondta Birta a megnyitó alkalmával. A 33 millió lejes beruházás eredményeként ez a mélygarázs 225 autónak és 31 motornak kínál helyet. További 6 helyet tartanak fenn az elektromos autók feltöltésére, valamint 9 helyet a fogyatékkal élő személyek használhatnak.

A parkoló feletti téren még dolgoznak, mint ahogyan az építkezés során feltárt régészeti leletek megfelelő kiállítását is csak jövő év júniusára ígérik.- a Maszol.ro portálról

Biharorszag teszt

FREE
VIEW