„Szükségünk van a közös élményekre”

Bobes Erzsébet és Magda Erzsébet a Szépkor Nyugdíjas Egyesület társelnökei (képünkön). Egykor tanítóként dolgoztak, kollégák voltak. A szervezet 12 éve alakult az RMDSZ égisze alatt. Nagyjából százharminc tagja van az egyesületnek, túlnyomó részük mihályfalvi lakos, de vannak néhányan Semjénből, Asszonyvásárából, Kiskerekiből és Gálospetriből is. A Facebook-on szokták tartani a kapcsolatot, van saját oldaluk. Az volt a céljuk az egyesülettel, hogy a nyugdíjasokat összehozzák. Ez sikerült is, nem is akárhogyan. Saját bevallásuk szerint egész életükben emberek közt, közösségben éltek, ezért számukra az egyesületen belüli tevékenykedés nem is munka, hanem lételemük. Különféle találkozókat, összejöveteleket, jótékonysági esteket szerveznek, előadásokra, kirándulásokra járnak, bejárták már Magyarország Tiszáig terjedő részének jelentősebb városait, kastélyait. Előszeretettel kirándulnak itthon is, voltak már Déván, Csucsán, Vajdahunyadon, Érmindszenten, Nagykárolyban és Erdődön.

Az egyesület nyugdíjasklubként is működik, hiszen Bobes Erzsébet és Magda Erzsébet minden nap bejönnek az irodába. Bárki meglátogathatja őket, ha meg szeretné osztani ügyes-bajos dolgait, problémáit, bármilyen segítségre van szüksége, vagy ha csak egyszerűen beszélgetni szeretne kicsit. Vannak, akik egyedül élnek, szükségük van a társasági életre. Sokuk gyermekei elköltöztek a településről, ők pedig egyedül maradtak. Van, hogy közösen járnak ebédelni egy közeli vendéglőbe. Sajnos az egyesület legtöbb tagja özvegyasszony, kevés a férfi és kevés a házaspár a tagok között. A helyi önkormányzat, amiben csak tud, igyekszik a segítségükre lenni.

A nyugdíjas egyesület tagjai pedig, amikor csak tudnak, részt vesznek az polgármesteri hivatal rendezvényein. Általában saját költségből tartják fent magukat, emellett van egy 15 lejes szimbolikus évi tagsági díj is. Mindenki kiveszi a részét az egyesületen belüli dolgokból, számíthatnak egymásra. Legutóbb a helyi Nőszövetséggel közösen nyertek egy projektet, ami által felkészítőt tartottak az egyesület tagjainak a digitális eszközök használatáról. Határon átnyúló szakmai és baráti kapcsolataik is vannak, jó viszonyt ápolnak a Hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesülettel és a Sárszentmihályi Nyugdíjas Egyesülettel. A polgármesteri hivatal kisbusszal segíti a kényelmesebb és gyorsabb utaztatást.

Ünnepek alkalmával jótékonysági esteket is szerveznek. Ilyenkor a tagok saját készítésű termékeiket árulják, dzsem, kompót, szalonna. Legutóbb a jótékonysági estből befolyt összeget András Ildikó gyermekotthonának ajánlották fel. Bobes Erzsébet azt mondja, sok kellemes emlékük van, de talán a dévai kirándulás volt számára a legemlékezetesebb. „Jó érezni azt, hogy az embereknek szükségük van ránk, hogy hasznosak vagyunk. És nekünk is szükségük van az emberekre, a közösségre, a közös élményekre.”

Biharorszag teszt

FREE
VIEW