Tenke – akiknek az első hely sem elég jó…

Az előző tenkei RMDSZ elnök, Szabó Mihály tisztségéről való lemondása után, az addigi alelnök, Ambrus Andrea vette át a helyi szervezet vezetését. A váltás gyorsan történt, Ambrus Andreának is új volt a kialakult helyzet. Szabó Mihály a lemondását személyes okokra hivatkozva magyarázta, utólag viszont kiderült, csatlakozott a helyi PSD-hez…

A tenkei közösség sajnos nem összetartásáról nevezetes. Ambrus Andrea nyolc éve él itt, és nagyon szeretett volna tenni valami ez ügyben. Ekkor döntött úgy, hogy az lesz a legjobb, ha megkéri a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökét, Szabó Ödönt, látogasson el a településre, vizsgálják meg a helyzetet, és a lakosokkal együtt világítsanak rá a problémákra, és lehetséges megoldásokat keressenek az ellentétek orvoslására.

„Mi, tenkeiek, egyáltalán nem vagyunk rossz emberek, de mindegyikünk nagyon makacs” – fogalmaz Ambrus Andrea, aki úgy érezte, hogy helyi elnökként nagy fába vágja a fejszéjét, egy szétszórt közösséget kell összetartania, amely teljesen elidegenedett az előző RMDSZ-elnöktől. Eleinte tartott attól, hogy ebből semmi jó nem származhat, mégis hitt benne és belevágott.

Úgy véli, jó úton haladnak. Azóta több rendezvényt is szerveztek. A református egyházzal együtt a gyerekeknek több programot is rendeztek. Ilyen volt a március 15-i megemlékezés a református parókia udvarán, Pemola Bothazan magyar irodalom szakos tanárnővel együtt. Egy másik gyerekprogram a húsvéti ünnep volt a református egyház udvarában, ahol bibliai bevezetést tartottak, volt tojáskeresés és különböző játékok, amiket a gyerekek nagyon élveztek, ugyanis eddig ilyesmire nem nyílt alkalmuk a településen. A tiszteletesnek már voltak hasonló próbálkozásai, de Andrea és Pemola tanárnők voltak azok, akiknek ezeket sikerült megvalósítaniuk. Tavaly júliusban focitornát szerveztek, amin részt vettek a környező települések is, a meccsek végeztével pedig bográccsal vendégelték meg a résztvevőket.

Tenkén két RMDSZ-est sikerül bejuttatni a helyi tanácsba, aminek nagyon örülnek, hiszen a szavazóik között sok román nemzetiségű lakos is akad. Azóta számos fejlesztést igyekeztek véghezvinni. Többek között a Magyar utcában a sáncokat állították helyre, és a kóborkutyák helyzetét is tisztázni szeretnék. Megvétózták a helyi adók tervezett arányú emelését, leszavazták a 20%-os emelést, azzal érvelve, hogy ha Bukarestben sem emelkedtek az adók 15% fölé, Tenkén miért kellene. A községi park felújítására is beadtak egy projektjavaslatot, azonban egyelőre erre nincsenek meg szükséges anyagi keretek.

A részben magyarok lakta Bélfenyéren megszavazták a sportpálya megépítését, illetve RMDSZ-es tanácsosként segített abban is, hogy a baptista egyház is támogatáshoz jusson, amire a múltban még egyszer sem volt precedens. Ambrus Andrea egy tanácsülés alkalmával felvetette, hogy a helyi polgármesteri hivatalnak kötelessége minden helyi egyházat egyformán támogatni. Így a baptista gyülekezet is elegendő támogatást kapott arra, hogy új kazánt vásárolhasson.

A választásra nagy hajrával készülnek. Ambrus Andrea elmondta, hogy az EMSZ tanácsosjelöltként indította az egyik helyi presbitert, ezért Ambrus Andrea és az RMDSZ felajánlotta, hogy az egység és a magyar képviselet érdekében induljon az ő listájukon az első helyen, inkább hátrébb lépnek, csak ne legyen továbbra is széttartás a településen. Andrea hiába adta volna át saját tanácsosjelölti helyét, ezt az EMSZ kategorikus visszautasította. „Így sajnálatos módon, nemcsak a helyi szélsőjobboldali AUR párttal kell megküzdenünk, hanem egy másik magyar párttal is, ami ezt a kis magyar közösséget most teljesen szétszakítja. Ez már több mint tragikus.

De nem vagyunk hajlandóak megállni, nem fogjuk feladni. Mindig arra ösztönzöm az embereket, hogy próbáljunk meg békességben élni, és ne az ígéreteket, hanem a tényeket tartsuk szem előtt. Az RMDSZ harmincnégy éve tisztességgel képvisel minket. Ez tény, ez a valóság.”

Biharorszag teszt

FREE
VIEW