Tiszta, élhető, szerethető községet 

Kócza István, Érbogyoszló község polgármestere

Ugyan már a második mandátuma végéhez közeleg, arra kérem polgármester urat, hogy az elmúlt négy év eredményeiről beszéljünk.

Ami az egyik friss dolog, ami zajló munkálatot is jelent, az a polgármesteri hivatal bővítése, a régi szárny teljes felújítása. A kivitelező munkatársai jelenleg is dolgoznak, örömömre ez esetben tartják az ütemtervet.

Mi tette szükségessé a bővítést?

2016-ban kaptunk egy összeget az akkori RMDSZ-es vezetésű megyei tanácstól, abból kezdtünk építkezni, elkezdődött az új szárny építése több irodahelyiséggel. A felső szinten alakítottunk ki egy tanácstermet, ezt házasságkötő teremnek is tudjuk használni, ugyanazon a szinten van még két irodahelyiség, lent is iroda, illetve ami a legfontosabb, s a kérdésére válaszoljak: ami a bővítést leginkább szükségessé tette, hogy két nagyobb termben itt tudjuk majd elhelyezni a község levéltári anyagát, végre elegendő helyünk lesz arra, hogy megfelelő módon kategorizáljuk, kereshetőbbé tegyük az iratanyagot. Az új épület belső része szinte teljesen elkészült, már az ajtók-ablakok is a helyükön, beszerelve a fűtés, a villanyhálózat, az internet. Ott csupán még némi festésre lesz szükség, illetve takarításra. Mikor mindennel végeztünk, ezt követően tudunk majd hozzáfogni a régi hivatali épület teljes belső felújításához, ez idő alatt az új épületben dolgozunk majd. A régi hivatal tetőszerkezete már korábban megújult, jelenleg a külső szigetelési munkálatokat végzi a kivitelező.

Miléyen egyéb projekteket sikerült elindítani ezekben az években?

Volt, és remélem, hogy még lesz is egy nagyon jó fejlesztési miniszterünk Cseke Attila személyében. Az országos helyreállítási alapból, – mely szerintem egy igazságosan kialakított rendszer, hiszen mindenki megkaphatta az adott településnek járó támogatást, amennyiben a maga pályázatát megfelelő módon letette – a mi esetünkben az orvosi rendelő felújítására sikerült forrást szereznünk. Ebben a hivatalhoz hasonló módon benne van a tetőszerkezet felújítása. A rendelő esetben is elkezdődött már a munka, továbbá belső munkálatokra is sort tudunk majd keríteni, például az épület korszerű szigetelését elvégezni. A PNRR-s pályázatunk másik részét a bogyoszlói I-IV. osztályos iskola felújítására, rendbetételére fordíthatjuk. Kisebb javítási munkálatokat az iskolánál eddig is végeztettünk saját forrásból, de ebből a pályázatból egy-két héten belül nekivághatunk a kivitelezővel az alapos felújítási munkának. Az iskolánál tetőt nem kell javítani, ezt már korábban megcsináltuk, ahogy az V-VIII. osztályos iskolánál is. Visszatérve az orvosi rendelő felújítására, az az épület napelemmel is el lesz látva, bár tartaléknak a hagyományos fűtésű kazánt is meghagyjuk. A napelemek által termelt energia mennyiségéről év végén egyenleget készítünk, az is előfordulhat, hogy még bevételünk is lesz a működtetésük után, de fizetni biztosan nem kell majd.

Intelligens rendszerű közvilágítás

Mi a helyzet a településen a közvilágítással?

Sikerül Érbogyoszló és Albis minden utcájában korszerűsíteni a közvilágítást, ami azt jelenti, hogy hamarosan erősebb lesz a fény és kevesebb a fogyasztás. Intelligens rendszert alkalmazunk, ami azzal jár, hogy beállíthatjuk oly módon a működését, hogy bizonyos időszakokban, mondjuk éjfél és hajnali öt óra között csökkentett fényerővel működnek a lámpatestek. Ebben az esetben a pályázatot megnyertük, a közbeszerzésnél tartunk. Abban a pillanatban, amint megvan a kivitelező cég, indulhat a munka itt is. Ezt a pályázatot a Környezetvédelmi Minisztériumnál nyertük abban az időben, amikor ott is RMDSZ-es volt a miniszter.

Mi a helyzet az utak állapotóval, sikerült-e erre a célra is forrásokat nyerniük?

Egy következő munkálatunkat uniós forrásokból végezzük majd, mezőgazdasági utak felújításáról van szó, összesen tíz kilométer hosszan. Ennél a beruházásnál is a közbeszerzési eljárásnál tartunk, ahogy megvan a kivitelező, hozzá is láthatunk a munkálatokhoz, szerintem erre a tavasz végén, nyár elején keríthetünk sort.

Újraindult az aszfaltozás

Még 2016-ban, amikor polgármester lettem, megörököltem az elődömtől két pályázatot. Az egyik aszfaltozási munkálatokra vonatkozott a község utcáin, illetve az albisi főúton, míg a másik csatornázási munkálatokat jelentett. Mind a kettő esetében kínlódtunk, egyiket sem sikerült befejeznünk, pedig be kellett volna már. Persze, mutogathatnék az elődömre, hogy milyen kivitelezőt választottak, de nem teszem, mert erről sem ő nem tehetett, sem én, hiszen a kivitelezőket nem mi választjuk ki, nincs kellő beleszólásunk a közbeszerzési folyamatba. Az utakkal kapcsolatban azért jó hírrel is tudok szolgálni, hiszen éppen a mai nap folyamán újrakezdtük az aszfaltozási munkálatokat. Tehát ebben a tekintetben már látom a fényt az alagút végén. Ugyanakkor a csatornázási munkálatokat végző céggel felbontottuk a kivitelezési szerződést. Új kivitelezőt kellett keresnünk, az egész procedúrát megismételni, licittel, szerződéskötéssel. Ez időközben meg is történt, várjuk a megyei tanácstól az építkezési engedély kibocsátását. Végre ez a munkálat is felgyorsul, s remélem, az utcák aszfaltozásával együtt az év végéig ezt a fontos fejlesztést is be tudjuk fejezni.

Miről tudna még beszámolni, ami nem infrastruktúrára vonatkozó eredmény.

Készülünk kialakítani egy falumúzeumot, 2018-ban megvásároltunk egy régi házat, amiben uniós forrásokból tájházat alakítunk ki, ennek is heteken belül készen kellene lennie.

Van egy másik fejlesztésünk, amire nagyon büszke vagyok, ezek a község játszóterei, mind a két településre jutott ezekből. Három esztendeje létezik a megyei tisztasági verseny, aminek a megrendezésére az idén is nagyon számítok, ezt a megyei tanács szervezi az Ecolect szakcég bevonásával. Azért is várom, mert az elmúlt két kiírásban az első helyen végeztünk, ami nem azt jelenti, hogy mi vagyunk a legszemetesebbek, hanem azt, hogy mi szedjük össze a hulladékokat a leghatékonyabban. Ráadásul a nyeremény, a százezer lej egy ilyen község számára nem kevés pénzt jelent. Ebből az összegből tudtuk bővíteni a játszótereinket, korszerű eszközökkel láttuk el valamennyit, továbbá vásároltunk egy kis fűnyíró traktort.

Ha már az eszközöknél tartunk, a Bihar megyei Akciócsoport (GAL Bihor) pályázatán is nyertünk egy összeget, amiből rovarirtó és fertőtlenítő eszközökhöz jutottunk, ilyeneket a járvány idején több helyen használtak. Van három motoros fertőtlenítőnk, három utcai fertőtlenítőnk, amelyekkel köztereket, középületeket és magánépületeket lehet szükség esetén fertőtleníteni. Egy másik uniós eszközbeszerzésünk ugyancsak a GAL Bihoron keresztül történt, ebből a forrásból traktorra szerelhető motoros seprűt, illetve gally-darálót szerzünk be, az így ledarált anyagot pedig komposztáljuk. Van egy kotrógép is, amivel medertakarítási munkálatokat lehet végezni. Külön meg kell köszönnöm Pásztor Sándornak, az ABA Crisul vízügyi vállalat igazgatójának, hogy a segítségével négy kilométernyi partszakaszt tudtunk kitakarítani.

Vannak-e a község területén működő térfigyelő kamerák?

Ilyen kamerákat már az elődöm felszereltetett, ám ezek egy idő után elavulnak műszakilag. Mi később átszereltettük kábeles rendszerre, hogy folyamatosan biztosítsuk a működését. Gyakran voltak a kamerák a segítségünkre, s több olyan térfigyelő kameránk is működik, amelyek éjszaka is le tudják olvasni a gépkocsik rendszámát. Ezek az eszközök a községben működő őrző-védő cég alkalmazottainak a munkáját is kiegészítették. Ez a rendszer az illegális szemételhelyezést is megelőzi, tizenkét napelemes kamerát kifejezetten ezzel a céllal helyeztünk ki, s ezeket mozgásérzékelővel is elláttunk. Reméljük, ezek a későbbiekben is hatékonyan tudják visszatartani azokat, akik illegálisan raknak ki hulladékokat, illetve akik mégis ilyet tesznek, azokat azonosítani tudjuk.

Mielőbb befejezni a megkezdett projekteket

Hogyan jellemezné a községháza kapcsolatait a községben működő intézményekkel?

Nagyon jók a kapcsolataink az iskolával, személy szerint az igazgató úrral, akivel mindent meg tudunk beszélni, igyekszünk mindenben segíteni az oktatási folyamat sikerét. Ugyanígy az egyházakkal is jó kapcsolatot ápolunk. A két, műemlék templommal rendelkező református egyházközség mellett a baptista gyülekezettel is. Támogatjuk egymást erkölcsileg, mi igyekszünk anyagilag is az egyházakat. Albison a református egyháztól béreljük az iskola épületét.

Melyek a polgármester tervei a következő időszakra vonatkozóan?

Ami a számomra a legfontosabb, hogy az eddig felsorolt munkálatokat befejezzük. Tizenhat pályázat van folyamatban, különböző státusban. Van, ahol még csak a finanszírozási szerződés aláírásánál tartunk, van, ahol a kivitelezővel kötött szerződésnél, esetleg az engedélyeztetési folyamatnál, s ahogy említettem, néhány esetben már dolgoznak vagy a közeli napokban fog munkához a kivitelező cég. Ezeket szeretném befejezni, mielőtt bármi újba kezdenénk, hogy a községünkben élő emberek érezhessék, négy éve vagy nyolc esztendeje nemhiába tiszteltek meg a bizalmukkal. Sajnos a projektek kivitelezési ideje különböző okokból nem ritkán eléri az eredeti terv kétszeres időtartamát. De hiszek abban, hogy lassan minden beérik, s valóban láthatják a bogyoszlóiak, az albisiak, hogy amit ígértem, az nem kampányfogás volt, nem félrevezetés. Ezután is meg fogunk tenni mindent a munkatársaimmal annak érdekében, hogy egy tisztább, élhetőbb, szerethetőbb közösség jellemezze a mi községünket.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW