A borászat, ahol a minőség az úr

A szentimrei Úr pincészet hetven hektáros területen fekszik, amiből 42 hektár a szőlő, a többi gyümölcsös, erdő, szántóföld. Magában a pincészetben 350 ezer liter tárolási kapacitás van – kezdi a bemutatást Úr Zsigmond, akinek édesapja, akivel negyedszázada együtt kezdték el a borászat kifejlesztését, néhány hete hunyt el. „Most a fiammal próbáljuk továbbvinni azt, amit édesapámmal elkezdtük” – mondja, hozzátéve, hogy a szőlőművelés, borászat iránti szenvedély mélyen gyökerezik a családban, már az ő dédapja is ezzel foglalkozott.

Elsősorban a megyében forgalmazzák boraikat, Nagyváradon öt üzletük van, de távolabbra is eljutnak az Úr borok. Azt mondja, termelhetnének többet is, de a minőséget tartják elsődlegesnek. Fehérborokból királyleányka, muskotály, sauvignon blanc, vörösekből merlot, pinot noir készül. Mint kiemeli, törekszenek arra, minél természetesebb módon készítsék boraikat.

Szentimre mindig is elismert szőlővidék volt, valamikor több száz hektáron érlelték a fürtöket, ebből aztán sajnos nagyon sokat kivágtak. „A mi területünkön új ültetések vannak, a legöregebb szőlő 12 éves, a legfiatalabb tőkék 3 évesek.”

Kérdésünkre, hogy melyek ma a borfogyasztási trendek, Úr Zsigmond azt feleli: „üzleteinkben a félédes és félszáraz borok fogynak a legjobban, a szárazak kevésbé, ezzel mondhatni a tömegigény szembemegy a borhoz igazán értők véleményével.”

Nagyon jó az együttműködésük a polgármesteri hivatallal, amihez a beszélgetésünkön jelen lévő Nagy Miklós hozzáteszi: „Mi pedig büszkék vagyunk rájuk, Zsigmond édesapjával nagyon jó barátok voltunk, a rendszerváltás után együtt mentünk el megnézni külföldi borászatokat. Örülök, hogy tanúja lehettem a sikereiknek. Ez a bor megállja a helyét bárhol a világon. S jó, ha egy vállalkozó azt érzi, stabil a helyzete, mer álmodni, befektetni.”

A szentimre borászatnál nemrég elkészült egy hetven férőhelyes borkóstoló terem, amelyhez hat kétágyas vendégszoba is tartozik, kisebb összejövetelek, születésnapok, keresztelők megtartására alkalmas, a teraszról a kilátás pedig egyenesen festői, a Berettyó-völgyön át a hófödte bihari hegyekig is ellátni.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW