A víztől is védenek a szentjobbi lánglovagok

Szentjobb község lakóira jellemző, hogy nem áll távol tőlük az önkéntesség gondolata. Ennek leglátványosabb bizonysága a szép hagyományokra és friss eredményekre méltán büszke önkéntes tűzoltócsapat, mely egyaránt közösségteremtő, illetve a közbiztonság őrizője is. A csapat múltjáról és jelenéről Zatykó Jácint tájékoztatott, aki, mint az alábbiakból kiderül, nem kívülállóként beszél:

– Az utóbbi évek krónikájához tartozik, hogy egy nagyon fiatal csapattal újjáalakítottuk az önkéntes szentjobbi tűzoltóságot, melyben természetesen a régi csapatból is maradtak tagok. Nekem már a nagyapám is önkéntes tűzoltó volt, én magam jó másfél évtizede, 2008-ban csatlakoztam hozzájuk. Korábban a megyei versenyeken mindig jó helyezéseket értünk el, ám elsők sohasem lehettünk, ennek az volt az oka, hogy a papfalvi önkéntesek között mindig voltak hivatásos tűzoltók is, akik a versenyeken legyűrtek bennünket.

Aztán volt pár év szünet a működésben, s miután újraalakítottuk a csapatot, tavaly elsők lettünk a megyei bajnokságban. Az ideire is szorgalmasan készülünk, minden második vasárnap reggel gyűlünk össze. Hiábba győztünk legutóbb, a megyeközi szakaszra nem tudtunk menni, a megmérettetés több napig tart ugyanis, s a tagjaink egy része annyi ideig nem tud hiányozni a munkahelyéről.

Ami itt a faluban időnként önkéntes tűzoltóink beavatkozását igényli, azok a kisebb villámárvizek, melyek elöntik az alacsonyabban fekvő területeket. Most van már két új szivattyúnk, a kisebbik 1800 liter vizet bír percenként kiszivattyúzni, míg a máskik 2500 litert. Ez már elég szép kapacitás.

Bonifácia nővér, az iskolánk igazgatónője segítségével pedig sikerült beszereznünk egy tűzoltóautót, Rosenfeldből, Németországból adományozták. Ez egy 94-es, professzionális Iveco. Ha netán tűz adódna, hatékonyan közbe tudunk avatkozni. Éles bevetésen eddig egy tarlótűznél kellett közbeavatkozzunk.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW