„Amilyen a ma iskolája, olyan a holnap közössége”

Interjú Hodgyai Edittel a micskei iskoláról

A micskei Miskolczy Károly Általános Iskola 2007 óta működik önálló intézményként, addig a vámoslázi iskolának volt alárendelve. Jelenleg több mint 200 diák jár az iskolába (beleértve az egész iskolahálózatot). Bár a tanintétményekben létszámcsökkenés tapasztalható, ezt próbálják ellensúlyozni a Sámuel bentlakással, amely több rászoruló gyermeknek biztosít lakhatást, tanulást.

Matamatikai versenykavalkád

A korszerűsítésekről, változásokról kérdezve, Hodgyai Edit igazgatónő elmondta, hogy a humánerőforrás szempontjából fejlődtek. Azok a diákok is tudnak így haladni, akik segítségre szorulnak, hiszen több kisegítőt is „kaptak”, mint például nevelési tanácsadót, neptáncoktatókat.

Az iskola kiemelkedő abban, hogy adiákjai országos és nemzetközi tantárgyversenyeken is megmérettetnek. „Én rangadóknak nevezem ezeket a versenyeket, mert ha oda eljutnak, tudatosul bennük, mennyi képesség és tehetség rejlik bennük.” Az Országos Matematikai versenyen, Csillagszerző Matematika versenyen, Bolyai Matematika versenyen, illeve Zrínyi Matematika versenyen, Bendegúz Magyar Nyelvhelyességi versenyen, Alfa és Omega Fizika versenyen egyaránt többen megfordultak az iskola diákjai közül, s szép eredményekkel szoktak hazatérni.

Regionális vetélkedőt teremtettek

Az intézményben indult, s 13 éve megrendezésre kerül a Csillagszerző Matematika verseny, amely a tanügy által elismert és támogatott, s országos szintűvé nőtte ki magát. „Ez nem úgy értendő, hogy mi csak részt veszünk ezen, hanem mi szervezzük. Erre a versenyre az ország 14 megyéjéből szoktak jönni.” A verseny könyvet is eredményezett, a Magyar Továbbképző Központ kiadott egy módszertani útmutatót a matematika tanításához.

Az intézmény folyosói bővelkednek a diákok grafikai alkotásaiban, mivel Marjan Noémi rajztanárnő a Tibor Ernő Galéria tagja.

Akiknek nem sikerül a micskei vagy a bihari iskolában elvégezni időben az 5-8. osztályt, azok élhetnek a Második Esély Programmal, ahol négy modul áll rendelkezésükre, ezáltal eljuthatnak a 10. osztály szintjéig.

Okostábla minden tanteremben

Ami az EU-s pályázatokat illeti, volt egy, az elmúlt négy évben. A járvány időszakában kapott az iskola gumikesztyűket, légszűrőket, ózongépet, amivel fertőtleníthették tantermeiket.

Most folyamatban van egy projekt, amely által kézműves foglalkozásokon, kulturális rendezvényeken vehetnek részt a gyerekek, illetve felkészítőt tartanak a nyolcadikosok részére. Ennek keretén belül irodai eszközökkel szerelik fel az iskolát. Egy uniós pályázat által sikerült elérni, hogy minden teremben legyen okostábla, vetítő.

Az igazgatónő szerint: „Ami kimagasló, azt támogatni kell, mert valójában minden a micskei közösség érdekét szolgálja.” Az iskola sikerességének alapja a megfelelő közös munka a szülőkkel, diákokkal, a helyi polgármesteri hivatallal.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW