Építkező község a nagyváros árnyékában

Három, részben Nagyváradot övező falu tartozik a községhez, Hegyközpályi mellett Hegyközújlak és Hegyközszáldobágy. Somogyi Lajos polgármesterrel számos munkálatukat igyekeztünk számba venni.

Javaslom, kezdjük beszélgetésünket az elmúlt időszakban lezárult projektekről.

A polgármesteri hivatal udvarán áll egy új, háromszintes épület. Vidékfejlesztési továbbképzési központ a neve, de hosszabb távon községházaként számolunk vele. Ez egy AFIR pályázat eredménye, öt év a pályázat lefutási ideje, addig képzési központként működik. Időközben a PNRR-nél elnyertük a régi polgármesteri hivatal, ahol most beszélgetünk, felújítására vonatkozó projektet. A rekonstrukciót követően továbbra is hivatalként működik még egy ideig, de hosszabb távon az az elképzelésünk, hogy itt egy falumúzeumot rendezünk be, községi könyvtárat is, továbbá kiállítótermet is ki lehet majd benne alakítani, maga a felújítási terv is számol ezekkel a lehetőségekkel. Egyes gyűléseket, valamint esketéseket már az új épületben tartottunk. Az új épület, a képzési központ uniós forrásokból jöhetett létre 170.000 euró értékben, míg a mi részünkről az önrész a tervezés volt, továbbá a közművek odavitele.

Úgy látom, több olyan projektet is sikerült véghez vinni, ami gyermekeket céloz.

Négy játszóteret alakítottunk ki, ezek korszerű eszközállománya, maguk a játékok tízezer euróba kerültek, kerül egy a lakótelepre az új óvoda udvarára, egy a játszótérre, továbbá az iskolánál is. Ugyancsak kerül a száldobágyi játszótérre, valamint az újlaki óvodához.

Volt egy másik sikeres határmenti RoHu projektjük is.

Igen, annak a forrásából sikerült vásárolnunk egy billenős haszongépjárművet, továbbá vettünk egy hétszemélyes autót és egy Dustert. Leginkább a haszongépjárművet tudtuk eddig kihasználni kisebb munkálatok végzéséhez.

Jóval nagyobb volumenű munkálat a vezetékes gáz bevezetése…

Ötven kilométeres szakaszon lett kiépítve a gázhálózat, ez valóban egy nagyon nagy projekt. A hatástanulmányt eleve mindhárom falura készítettük el, plusz a lakótelepre. Az első etapban Újlakról le kellett mondanunk, ugyanis a falu távolabb esik, ugyanakkor nagyon nagy területen fekszik, viszonylag kevés fogyasztóval. Csak 317 házszám van, gyakran 1 holdas telkekkel. Viszont tavaly decemberben aláírtuk a Distrigazzal a 2 millió lejes finanszírozást az újlaki gázhálózat kiépítésére is. Ehhez a helyi tanács 800 ezer lejjel járult hozzá a saját forrásaiból. Úgyhogy lesz gáz Újlakon is. Pályiban és Száldobágyon be van fejezve a hálózatépítés, megvolt a recepció, 1700 bekötésről beszélünk. Ott voltak gondok a lakótelepeknél, ahol nem voltak betelekkönyvezett utak, vagy ahol az útnak nem volt kellő szélessége. Ezeken a helyeken kisajátításokat kellett eszközölni 1 millió euró értékben. Hasonlóra volt szükség az Anghel Saligny programban tervezett csatornázásoknál a lakótelepeken.

A gázhálózatot a Distrigaz üzemelteti majd, az ő feladatuk lesz a rendszert feltölteni, s mindenki velük kell megkösse a szerződéseket. Már meg vannak vásárolva a szükséges csapok és órák. Ezek akkor lesznek majd felszerelve, ha megkötik a szerződéseket. A kerítésen belül mindenki a saját költségén végzi a munkálatokat.

A gáz mellett a vízzel is akad tennivaló.

A Raita-féle lakótelepet három kútból látták el eredetileg ivóvízzel, de egy idő után már nem tudtak szolgáltatni, lemondtak erről. Most Nagyváradról Száldobágyon át jön a víz egészen Pályi felé, s innen visszük tovább a lakótelepekre is, ötszáz család kapja a vizet az Orizont 1 és 2, a Nucului, a Margareta lakótelepen. Ezt a szolgáltatást szeretnénk átadni a nagyváradi vízműnek, de nem nagyon hajlanak erre, mi pedig elég nehezen tudjuk ettől az 500 családtól behajtani a közköltségeket, a felhasznált vízért viszont nekünk fizetnünk kell. Ma már sokkal pontosabban szabályozott az, hogyan lehet megépíteni egy lakónegyedet, milyen infrastrukturális beruházásokat kell előzőleg elvégezni. Ez nem volt mindig így, sajnos, ezekből adódnak a gondok is. A lakópark építője soha nem kapott engedélyt arra, hogy vízszolgáltató legyen.

Több munkálat jelen pillanatban is zajlik, kérem, ezek közül is említsünk néhányat!

Jelenleg folyik 1,2 kilométernyi járda felújítása, a legtöbb munkát Újlakon végezzük, egy kisebb részt Száldobágyon. Ugyancsak folyamatban lévő ügy az Orizont 2-nél az új óvoda mellett épülő bölcsőde, amelyet szintén egy elnyert AFIR pályázaton nyert támogatásból építünk. Egyébként az óvodában az ebédet a gyermekeknek teljes mértékben az önkormányzat állja. Iskolabuszunk is van, azzal hozzák a gyerekeket a két faluból.

Még egy folyamatban lévő munkálatunk az aszfaltozás, ezekben a napokban Száldobágyon dolgoznak a szakemberek, most három utcát aszfaltozunk le az uniós támogatásokból visszakapott pénzekből. A Pályi és Hegyközújlak közötti községi útnak a szélesítése van folyamatban, ezt a köves utat aszfaltozzuk majd a szélesítés után, a kisajátításoknál tartunk. A közlekedéshez tartozik még, hogy PNRR-forrásból töltőállomások kialakítását tervezzük, hét ilyen lesz községi szinten, egy itt az önkormányzat udvarán.

Egy kényes kérdés a tervezett elkerülő út, illetve annak nyomvonala. Mit tud ezzel kapcsolatban mondani?

Két éve indult ez az ügy. Több variáns is képbe került, a helyi tanács egyhangúlag elfogadta az általunk megfelelőnek tartott változatot. Aztán járt kint nálunk Bolojan elnök úr, aki azt mondta, ott lesz majd a nyomvonal, ahol mi szeretnénk, de persze a megyei szakemberek is megnézik ezt, illetve egy bukaresti bizottság jóváhagyása is szükséges. Kérdeztem is akkor Tóth Zoltán helyi tanácsosunkat, hogy szerinted ez mit jelent? Azt mondja, azt, hogy Bolojan szerint ott lesz majd a nyomvonal, ahol ő akarja. Az pedig a község két részét is érintené, az egyik a Dózsa György utcánál, amelynek az egyik oldala a mi községünkhöz tartozik, másfél kilométernyi útszakasz lakóházak közelében haladna majd, s ne feledjük, jelentős tehergépjármű-forgalommal. Pályiban a temető mögött menne az út, egy kisebb lakópark közelében, ezt sem így terveztük, az ott élők is tettek már le tiltakozást a várható zajártalmak miatt. A mi javaslatunk lényege az volt, hogy az elkerülő út a lakóházaktól legalább 500 méter távolságban legyen kiépítve, s mi meg is teszünk mindent annak érdekében, hogy ez így legyen. Nem mellékesen ez az olcsóbb változat, hiszen mi völgyben vezetnénk az utat, s nem dombokon.

A váradiak körében is népszerű szombat délelőttönként a pályi piac. Mivel jár majd az a terv, ami a piac fejlesztését irányozza elő?

Ugyan mi piacnak nevezzük, de az engedélyünk a más besorolást jelentő vásárra szól. A piac ma a sportcsarnok parkolójában egy sátorban működik. Azt szeretnénk, hogy ezt egy állandó épület váltsa fel, ahol civilizáltabb körülmények között árulhatják a gazdák a környékbeli termékeket, a csarnokban a tej- és hústermék árusoknak hűtési-fűtési lehetőségekkel, parkolóval, kerékpár tárolóval. A közelben egyébként egy kis parkot is kialakítunk szabadtéri fitnessz-gépekkel.

Sport jellegű fejlesztésekkel is számol a község.

Igazából már kezdhetnénk is a munkálatokat, ha a megyei hivatalok nem fékeznének mindenféle bürokratikus akadállyal. Lesz egy 63×100 méteres műfüves pálya, továbbá egy 64×100 méteres füves pálya, valamint egy edzőpálya, mindezek mellé pedig egy 15 szobás kis sportszálló, ebédlővel.

Milyen egyéb célra jut még a község forrásaiból?

Az egyházaink között évente 70 ezer lejt osztunk ki, református gyülekezeteink mellett az ortodoxok és egy kisebb katolikus közösség van a községben. Legutóbb a száldobágyi református egyház a kultúrtermük korszerűbb fűtését oldotta meg ebből a támogatásból.

Küzdünk az illegális szemetelők ellen, több napelemes mobil térfigyelő kamerát helyeztünk ki, hogy a hulladékokat lerakókat tudjuk beazonosítani. Egyébként ide tartozik, hogy a visszaváltási lehetőség óta mintha kevesebb lenne az eldobott pillepalack.

Az önkormányzat támogatja a nagyváradi közszállítási cég községünket érintő járatait, illetve ezek veszteségét ellentételezzük. Van egy járat Száldobágyra, míg egy másik Pályit, Újlakot érintve megy Csatárig, illetve Sítervölgyig is. A veszteséget az okozza, hogy reggel kifelé, délután visszafelé többnyire üresen közlekednek a buszok. Viszont számunkra fontos, hogy az itt élő emberek is használhassák a tömegközlekedést,ha már egy nagyváros közelében élünk.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW