Ez nem egyszemélyes feladat

Szilágyi Zoltánnal, Bihar polgármesterével beszélgettünk

Négy esztendeje egy avatásra kész épület mellett még a régi községháza egy irodájában beszélgettünk. Hogyan telt el az utóbbi négy esztendő, immár az új székhelyen dolgozva?

Hála a Jóistennek, hogy ilyen szép, korszerű épületben dolgozhatunk, remek körülmények között. Mi a községért, a közösségért dolgozunk, az irodákat is úgy alakítottuk, a kollégákat is úgy osztottuk be, hogy senkinek ne kelljen sorban állni, mindenkit a lehető leghamarabb tudjunk itt kiszolgálni. Ne legyenek az állampolgárok küldözgetve egyik irodából a másikba Úgy szerveztük meg, hogy bárki is térjen be ide, azzal az érzéssel távozzon, hogy jól választott. Az emberek bíztak bennünk, bíznak bennünk. Első mandátumos polgármesterként pedig elmondhatom, hogy ha akar dolgozni az emberakkor van értelme a munkának, s itt nálunk jó a közösség, volt is kivel dolgozni. S ha az RMDSZ elmúlt évekbeli kormányzati szerepvállalására is gondolok, akkor ehhez hozzátehetem, azt is, hogy volt mivel, volt miből dolgoznunk. Ebben a ciklusban, amit ígértünk, azt teljesíteni tudtuk, sőt úgy érzem, a tanácsosokkal, a hivatal dolgozóival együtt még kicsit többet is sikerült letegyünk az asztalra.

Első mandátumosként könnyebb volt ez, vagy nehezebb? Ígérni, teljesíteni?

Mondjuk én már 2009 óta itt dolgozom a hivatalban, mégis ez az új szerep olyan volt számomra, mintha az égből csöppentem volna ide. Mert csupán ebben a szerepben szembesülsz olyan dolgokkal, amikre előtte nem számítottál. E tekintetben nem is a több munkára, hanem a nagyobb felelősségre tenném a hangsúlyt. Ahhoz, hogy a hivatal jól működjön, nekem a hivatal minden munkatársának a feladatát, a tevékenységét át kell látnom. Ez odafigyelést igényel. Nem dönt senki nélkülem, s én sem döntök úgy, hogy ne beszélnénk meg közösen. Sokat szoktunk beszélgetni, hogy a döntéseket ne bánjuk meg, ne kelljen sokat dolgozni azon, hogy helyrehozzuk azt, ami elsőre nem sikerült. Büszke vagyok a kollégáimra, s ők is tudatában vannak annak, hogy mi azért vagyunk it, mert az emberek bizalmat szavaztak nekünk.

Milyen fejlesztéseket sikerült az utóbbi években eszközölniük?

Nagyon sok pályázat kapcsán jöttünk rá arra, hogy ugyan „kapjuk a húst, de nekünk a káposzta többe kerül”. A legfájóbb a község lakói számáraa szennyvízhálózat ügye. Még ma sem működik, s ez nem rajtunk múlik, hanem a kivitelezőn. Írásban havi rendszerességgel felszólítjuk, hogy haladjanak, tudjuk végre a rendszert beindítani. Nagyon bízom abban, hogy ez nyár beálltáig sikerülni fog. Hogy ez 2024-ben ne működjön egy ilyen településen, az elfogadhatatlan.

Mi ennek a hosszas késlekedésnek az oka?

Röviden: a kivitelező komolytalansága. 2015 óta csinálják már. Leegyszerűsítve az ok: ha van egy munkálat, amit reálisan tíz lejért lehet elvégezni, ők hat lejért vállalják fel…

Milyen más projetekről tud még beszámolni, ahol nem voltak ilyen késlekedések?

Amire nagyon büszkék vagyunk, az a sportcsarnok a maga 180 férőhelyével. Ott, Kovácsi előtt szeretnénk egy egész sportkomplexumot kialakítani. Elkezdtünk építeni a csarnok közelében egy ötszáz fős lelátóval rendelkező stadiont, focipályát, mellette egy másik, multifunkcionális pályázal, öltözőkkel.

Fontos fejlemény az is, hogy ma már sokkal jobban működik, nagyobb nyomással a vízhálózat. Az egész községben közben az elektromos hálózatot is korszerűbb vezetékekre cseréltük, az erős szél már nem okoz áramszüneteket.

Kerékpárút építését tervezzük a községközpont és Hegyközkovácsi között, valamint kialakítunk egy szelektív hulladékokat gyűjtő telepet, ugyancsak a két falu között,

Nyertünk időközben egy egymillió eurós támogatást a földvár körüli rstaurálási munkálatokra, március elején ennek már el kellett volna kezdődnie, de nem volt szabad archeológus, ezért kellett halasztani. A cél az Árpád-kori épületek s egy kapu visszaépítése.

Sok egyebet is tudok említeni, korszerű kamerarendszert telepítettünk, továbbá ugyancsak pályázati úton mezőgazdasáhi gépeket szereztünk be.

Fontos fejlemény a község életében, hogy elkészült a Bihart elkerülő sztrádaszakasz, amely az autópálya határátkelőhöz vezet.

Nem is gondoltuk volna pár éve, hogy két elkerülő út is megépül a közelben. Reggelente a forgalom miatt ma még mindenki egy órával korábban el kell induljon, hogy munkahelyére érjen. Remélem, a teherforgalom 95 százaléka valóban elterelődik, s számottevően csökken majd a személyautók forgalma is. Novemberre ígérik a települést másik irányból elkerülő útszakasz átadását. Aki majd például Margitta felől jön, vagy Székelyhídról Várad felé, az ezentúl kikerülheti Bihart.

Derülátóan tekint a jövőbe?

Azon vagyunk, hogy minden pályázati lehetőséget megfogjunk, minden kiírást, hogy az itt lakók életét minél otthonosabbá tegyük. Komoly összeget nyertünk például az Anghel Saligny program által, a jelenlegi aszfaltutakra kerül ez által egy új kopóréteg, továbbá járdákat, kisebb hidakat építünk ebből. Az én munkám nem egyszemélyes feladat. Fontos volt számunkra, hogy amikor az RMDSZ kormányon volt, minisztereink voltak, akkor volt kit keresni, volt kinek telefonálni, s nem csupán a pályázatok kapcsán. Hanem egyéb ügyekben, engedélyezés, útépítés, ezeket az ügyeinket megsürgették, segítettek a kollégák. Ez ilyen értelemben is csapatmunka volt.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW