Fejlődésben Selénd, a községalkotó falu

Hivatalos dokumentumban 1163-ban szerepel először Érselénd Zerend, illetve Serend megnevezéssel. Együtt élnek itt magyarok, románok és romák. Alig néhány éve évszázados szunnyadásából ébredt a közigazgatásilag Érsemjénhez tartozó település. Zsákfalu létéből kiszabadulva kinyílt számára a világ, amikor megépült a Seléndet Székelyhíddal összekötő út. Onnan már csak néhány „lépés” az országhatár, jócskán lerövidült a Nagyváradra vezető út is. Timar Sorin RMDSZ-es alpolgármesterrel (képünkön Borsi Klóránd társaságában) csapunk egy kört a faluban, aki örömmel újságolja, hogy immár aszfaltréteg borítja az említett összekötő utat. Az alpolgármester, aki két évtizede tölti be jelenlegi tisztségét, jól ismeri az ott élők örömeit, vágyaikat, hisz maga is közöttük él. Nagy előrelépést jelentett a vezetékes víz bevezetése, nemrég pedig a szennyvízelvezetés is megoldódott. Az 1-4. osztályos tanintézet modern, jól felszerelt létesítmény. Egyetlen gond van vele, ami valójában nem is gond, hogy szűknek bizonyul. További két osztályterem és egy sportlétesítmény építésére van szükség.

Ellátogatunk a kultúrházig. Általános „fiatalító programon” ment át az ingatlan, kívül és belül az alaptól a tetőzetig új köntösbe öltöztették, a belső teret modern igényeknek megfelelően alakították ki. A fűtése elektromos légbefúvóval fog történni, új hangtechnikát is kap a kulturális hely. Már csak az ülőalkalmatosságok megérkezését várják, aztán birtokba vehető lesz. Timar egy dolgot megjegyez, semmi esetre sem akarják lakodalmak számára kiadni a kultúrházat, mert annak más a rendeltetése. Ahogyan eddig is volt, az egykori téesz ingatlanban biztosítanak helyet családi eseményeknek.

A faluban történő legközelebbi és egyben a lakosság által leginkább várt fejlesztés az utcák aszfaltozása lesz. Az utakon már megjelentek az erőgépek, rendezik, csínosítják a talajt, az alapközevezés folyamatban van. Aztán az utolsó fázisban aszfaltréteget terítenek.

A polgármesteri hivatal jó gazdaként fontosnak tartja a települések csinosítását, tisztán tartását is. Sikeresen pályáztak egy traktor megvásárlására, amihez útszegélyvágót, hótolót és egyéb kiegészítőket saját erőből fognak vásárolni – ecseteli az alpolgármester. 

Biharorszag teszt

FREE
VIEW