Gazdag és színes borsi programok

Nagyon sok rendezvény van a községben, ezek közül Bajgyik-Baranyi Emma szervező számára az egyik legfontosabb a szüreti bál. A polgármesteri hivatal biztosítja hozzá az anyagi fedezetet és a zenekar fellépési díját, a többi részét, a szervezést és a táncoktatást beszélgetőpartnerünk és kis csapata végzi. Tavaly közel nyolcvan táncos lépett fel a bálon, öt évestől ötvennyolc évesig. Pár éve egy barátnőjével gondolkodtak rajta, hogy milyen jó lenne szüreti bált szervezni, az ötletet tett követte, majd megvalósítás.

A pandémia idején nem tudták zárt térben megrendezni a bált, ezért a kultúrház helyett egy rendezványsátorban tartották. A sátor nagyon jó helynek bizonyult, ezért ez így is maradt. Ide nem kell fényes báli ruhát vásárolni senkinek, hogy eljöjjön. Ilyenkor szépen feldíszítik a sátrat, és lehetőség van asztalfoglalalásra. Nagyon sokan eljöttek tavaly és tavalyelőtt is, 300-350 résztvevő. Ennek nagyon örülnek, mert volt időszak, amikor csak 30-40-en jöttek. A pandémia után sikerült az embereket kimozdítani az otthonaikból. Mivel Baranyi Emma a Galagonya néptánccsoport egyik vezetője, a gyerekek tanításával kezdte, aztán a fiatalok és az idősebbek is csatlakoztak.

Fél évszázados tapasztalat

Két éve volt a borsi szüreti bál 50. évfordulója. A bál általában október első hétvégéjén zajlik, hogy reggel talalkoznak a kultúrházban, ahol a tiszteletes áldását adja a résztvevőkre, a fiatal táncosok pedig elindulnak szekérrel, zenekarral Kisszántóra és Nagyszántóra hívogatni. Aztán bejárják egész Borsot. Este lesz, mire visszaérnek a kultúrházhoz, ahol a szülők ebéddel várják őket. Vacsorát is a kultúrházban kapnak, aztán átmennek a rendezvénysátorba, ahol a mulatság hajnalig folytatódik.

Az asztalfoglalásokból, ami 8-10 lej egy személyre, tudják fedezni a gyerekek étkezését. A bálozók közül van, aki hoz magának vacsorát, pezsgőt, és foglal asztalt, aki nem, az csak egyszerűen bejön jól érezni magát és táncolni.

Örömfőzés káposztából

A szüreti bál előtt van a káposztafesztivál, amit Emma Opre Zsuzsával közösen szervez. A tavalyi volt a 15. káposztafesztivál. Borson nagy hagyománya van a káposztatermesztésnek, a savanyúkáposztájuk messze földön híres. Innen jött az ötlet, hogy hozzák össze a civil szervezeteket, hivatalokat, egyházakat egy közös fesztiválra. Meghirdettek egy főzőversenyt, jöttek a kisszántói iskolától, a szentjánositól, a táncegyüttestől, egyszóval nagyon jó hangulat kerekedett.

Most már nem főzőversenynek, inkább örömfőzésnek nevezik. Tíz-tizenkét csapat vesz részt benne, és a versenyzők vicces egyenruhát is öltenek, mert fontos, hogy az esemény vizuálisan is megállja a helyét. Nagyon ötletes dekorációk születnek. Széna- és szalmabálákat hoznak, meg virágokat. Mindenki maga dönti el, mit szeretne főzni: töltött káposztát, toroskáposztát, de más ötlet is jöhet, csak káposzta legyen az alapanyag. A tavaly traktoros felvonulás is volt. Aki ellátogat a fesztiválra, megkóstolhatja az itt készült ételspecialitásokat. Ilyenkor nincs büfékocsi, kizárólag a helyszínen készült ételekből lehet vásárolni. A főzés alatt a színpadon van néptánc, operett, humoros előadások, valamint népi fajátékokkal is játszhatnak a gyerekek. Nincs felfújható ugrálóvár, a hangsúly a hagyományos játékokon van, és a szülőknek sem kell elkölteni 100-200 lejt azért, hogy a gyermekük jól érezze magát.

Télen van a kemencés bál és a bazi nagy paraszt lagzi. A kemencés bált is Opre Zsuzsával közösen szervezik, a szervezőcsapatban összesen tizenketten vannak, ami kis csapat ahhoz képest, hogy mennyi a tennivaló egy ilyen rendezvény lebonyolításával. Minden itt készült étel háztáji. Disznót vágnak, kenyeret és kalácsot sütnek, mindezt egy nagy kemencében a saját udvarukban. A kemencés bál advent első vasárnapján van, így egy kicsit az ünnepre is ráhangolódnak. Gyertyás teríték van ilyenkor és zenekar, tombolát szerveznek, amivel értékes nyereményeket lehet hazavinni. Van úgy, hogy egy évben két kemencés bált is szerveznek, mivel akkora a túljelentkezés.

A bazi nagy paraszt lagzi is a hagyományokat hivatott ápolni. A mai lakodalmak egyre inkább eltávolodnak a tradícióktól, úgy a felszolgált ételek terén, mint a szokások tekintetében.

Lagzit, csak hagyományosan

A bazi nagy paraszt lagzit általában január-februárban szervezik, menyasszonnyal, vőlegénnyel, násznaggyal, vőféllyel. Hagyományos menü van, amit a szervezők készítenek: hurka, kolbász, sajtok, húsleves, töltött káposzta, krumpli, sült húsok, hájastészta és esküvői torta. Házi készítésű minden, még a torta is kemencében sült. Már harmadik éve lagziznak, ebből is évente két alkalom kell, annyi a jelentkező.

Minden eseményen a hagyományőrzés kerül előtérbe. Riportalanyunk fontosnak tartja, hogy „ne menjenek feledésbe a régi szokások, a hagyományos ételek íze, hogy tudjuk honnan jöttünk”. Tizenhárom éves kora óta táncol, azóta az élete fontos részévé vált az, hogy ne csak őrizze, hanem tovább is adja a hagyományokat.

Minden csütörtök délután néptánc órákat tart, és népi játékokat tanít a helyi gyerekeknek. Határmenti néptánctalálkozót is szerveztek, ugyancsak Opre Zsuzsával, de ezt most más viszi tovább. Volt olyan hogy 180 gyerek vett részt a találkozón, olyan táncoktatókkal, mint a Székelyföldről érkezett Mátéfi Csaba és Zita, Magyarországról pedig Kiss István. A találkozó a kultúrotthonban zajlik, a résztvevőket az iskolában és sátrakban szállásolják el.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW