Igyekszünk kiérdemelni az Érmellék fővárosa nevet

Beszélgetés Karsai Attilával, Érmihályfalva polgármesterével.

Korábbi alpolgármesteri tapasztalatokkal a mandátum elkezdése után került olyan helyzetbe, hogy átvette a város vezetését elődjétől. Ugyan a helyzetismerete megvolt, nyilván más a szemszög, más a felelősség súlya abból a székből, amelybe került.

Nem volt egyszerű akkor sem, és most sem az. Az mindenképpen szerencsés körülmény volt, hogy három mandátumot vittünk már végig együtt az elődömmel, vállvetve vezettük a várost 2012 óta. Nyilván vannak feladatok, felelősségek, amelyek csak a polgármestert illetik. De mi akkor is, most is együtt gondolkodunk, együtt akarunk tenni a városért. Ami a munkámat némiképpen megnehezíti, az az, hogy nincs jelenleg alpolgármester, az idő rövidsége miatt a tanácsosaim közül senki nem szerette volna otthagyni a munkahelyét egy behatárolt időszakra. Ráadásul aki nem dolgozott még az adminisztrációban, annak ez a feladatvállalás nehezebb, időigényes beletanulni. Természetesen ez az állapot a következő mandátum idejére megváltozik. Egyébként egy ilyen helyzetben időközi választást kellett volna kiírni, mint minden olyan esetben, amikor a polgármester elveszíti a mandátumát. Erről egy kormányhatározatnak kellett volna rendelkeznie. Közben a város működése nem állhatott le, ha nehezebben is, ha kevesebben is, de végezzük a feladatunkat.

Az elmúlt időszak eredményei közül polgérmesterkélnt mire a legbüszkébb, ha ma visszatekint?

Sok eredményre lehetek büszke, s az is vagyok. De amit feltétlenül kiemelnék, az a Gizella Művelődési Központ. Először 2008 táján vetődött fel, hogy azt a romos épületet alakítsuk át kulturális célokra. A CNI-hez tettek le pályázatot, ami majd egy évtizedig ott porosodott a Fejlesztési Minisztérium egyik fiókjában. Aztán az RMDSZ-es kollégák ezt a dossziét elővették, leporolták, majd Cseke Attila minisztersége idején a finanszírozás is megoldósott. Számomra ez egy szimbolikus történet.


Ha már a kultúra került szóba, hogy haladnak a Nyíló Akác fesztivál előkészületei?


Már jó pár hónapja szervezzük a fesztivált. Idén 29. alkalommal zajlik majd. Ez egy háromnapos rendezvénysorozat, színes fellépőkkel, színes programokkal igyekszünk minden korosztályt megcélozni, gyerekeket, középkorúakat és szépkorúakat egyaránt. Annyit elárulhatok, hogy a sztárvendégünk a Republic együttes lesz vasárnap este.


Halad a tanintézetek rendbetétele

Egy fontos eredményre már kitértünk, mi az, amit még sikerült elindítani, illetve befejezni a projektek közül az elmúlt időszakban?

Igyekszünk kiérdemelni az Érmellék fővárosa megnevezését. Ebben a pozícióban nagyon fontos, hogy pontos célokat tűzzünk ki magunk elé. Természetesen a közösség igényeit szem előtt tartva. Ez történt a mi esetünkben is, felmértük az igényeket, a közösség igényeit, felmértük az anyagi lehetőségeket, és ennek tudatában próbáltuk fejleszteni a várost. Úgy tűnik, sikerült haladást elérni, bár tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok még a munka és a tennivaló e tekintetben. Számos beruházásunk van folyamatban. Évekkel ezelőtt célul tűztük ki magunk elé, hogy a tanintézményeinket rendbe tesszük, ez részben már sikerült, másrészt dolgozunk még rajta, jelen pillanatban is zajlanak felújítási munkálatok. Ez a rendbetétel azt is jelenti, hogy teljes rehabilitációt eszközöltünk az épületeken, több épületből álló tanintézményeink vannak. A tatarozás mellett teljes bútorzatcsere történt és intelligens táblákkal láttuk el az osztályok termeit úgy az általános iskolában, mint a szaklíceumban és a mezőgazdasági szaklíceumban is, és ezt a tervünket folytatjuk a továbbiakban is. Épül egy 200 férőhelyes napközi, és egy új iskolaépületet is emelünk.

Mik azok a további beruházások, amelyek Ön szerint pozitívan hatnak a közösségre?

Építettünk egy uszodát, ezáltal egy újabb sportolási lehetőséget biztosítunk a sportkedvelők számára. Építettünk egy új sportcsarnokot, valamennyit Cseke Attila szenátor úr, korábbi fejlesztési miniszter segítségével tudtuk megvalósítani. Közel 10 kilométer utat aszfaltoztunk az elmúlt két évben. Soha nem volt a város történelmében ehhez fogható mennyiségű aszfaltozási munkálat ilyen viszonylag rövid idő alatt. Huszonkét kilométer kerékpárutat építettünk szintén az elmúlt két évben, ez az első ilyen jellegű beruházás a településen. Ezáltal próbáljuk biztonságosabbá tenni a kerékpárosok közlekedését, illetve csökkenteni a széndioxid-kibocsátást, ösztönözni az itt élők körében a kerékpár használatát.

Teljesen felújítottuk a városközpontban található tömbházak egy részét. Azt kell tudni erről a munkáról, hogy olyan elhanyagolt állapotba került már a tömbházaknak a tetőszerkezete, hogy az már életveszélyessé vált. Innen volt az ötlet, illetve a lehetőség, hogy megpályázzuk ezt a felújítási munkálatot, ezáltal nemcsak az életveszélyt hárítottuk el, hanem sikerült a városközpontot is, annak az arculatát teljesen megváltoztatni mindenki tetszésére. Járdát is építettünk, közel három kilométer járdát az elmúlt években, illetve a polgármesteri hivatalt is teljesen felújítottuk, továbbá itt a városháza udvarában sikerült egy új épületrészt is építeni, ahol egy irodaházat és levéltárat sikerült kialakítani.

Szennyvízcsatorna hálózatot építettünk 12 562 méteren. Ez egy jelentős beruházás volt, s nem állunk itt meg, folytatjuk tovább.

Buszjárat indul gázüzemű járművekkel

Milyen egyéb fejlesztésekkel haladnak a városias körülmények biztosítása érdekében?

Közszállítási vállalatot hoztunk létre. Ez is egyik nagyon fontos beruházásunk. Ugye, Bihar megyében nem létezik Nagyváradon kívül közszállítási vállalat. Bár mi egy kisebb város vagyunk, kicsiben, kisebb léptékben gondolkozunk e tekintetben. Két 16 személyes mikrobusz fogja szállítani a mihályfalviakat vagy nem mihályfalviakat, mindazokat, akik igénybe fogják venni a helyi közszállítási vállalat szolgáltatását. Jelen pillanatban zajlanak az engedélyeztetések, és hamarosan működésbe fognak lépni azok a kis buszok, amelyek gázüzeműek lesznek, tehát nem fogják szennyezni a levegőt. Meghatározott útvonalon haladnak majd, 12 buszmegállót is építettünk egy uniós pályázat által, úgyhogy nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy minél hamarabb igénybe tudják venni a lakosok a helyi közszállítást. A járat indítására valamikor nyár derekán kerülhet sor, mi hamarabb szerettük volna, de a bürokrácia, a hosszas engedélyeztetési procedúra késleltetett bennünket e tekintetben.


Határ menti városként hogyan tudják otthon tartani a lakosokat? Főleg a fiatalokra gondolok itt, akik családalapítás előtt állnak, hogyan tudják őket segíteni, akár munkahelyek szempontjából.


Ez a kérdés nem csak Érmihályfalván aktuális, ez Bihar megye, illetve az ország más településein is komoly kihívást jelent a városvezetők számára. Mi évekkel ezelőtt elindítottunk egy programot, ami által igyekszünk segíteni azokat a fiatalokat, illetve fiatal házasokat, akik a településen szeretnének maradni. Ez a cél, hogy minél több fiatalt helyben tartsunk. A fiataloknak szánt ANL-lakásokat építettünk, több száz ilyen lakrész van Érmihályfalván, ezeket tudjuk felajánlani a fiataloknak, nyilván ők igénybe is veszik ezeket a lehetőségeket. Ez egy ugródeszka az életük kezdetén, addig, ameddig saját lábra nem tudnak állni, ez egy nagy segítség, hiszen teljesen felszerelt egy- és kétszobás lakásokról beszélünk. Van egy olyan lehetőség is, amit évekkel ezelőtt a helyi tanács megszavazott az akkori RMDSZ-es vezetés javaslatára, és ezt a mai napig használjuk. Ez arról szól, hogy öt ár belterületet tudunk felajánlani azoknak a fiataloknak, akik helyben szeretnének maradni építkezés céljából. A feltétel az, hogy 35 év alattiak legyenek, érmihályfalvi lakosok, és vállalják, hogy két éven belül elkezdjenek építeni egy lakást.


Opciók helyi munkalehetőségekre

Persze, ahhoz, hogy két éven belül elkezdjenek egy lakást építeni, ahhoz munkahelyek kellenének, hogy pénzt keressenek az emberek. Ebből a szempontból Mihályfalva hogy tudja segíteni őket?


Mondhatnám, hogy szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis Mihályfalva egy mezőváros. Itt tulajdonképpen két típusú munkalehetőséget tudnék említeni. Az egyik a mezőgazdaság, mivel mezőváros vagyunk, a lakosság nagy része mezőgazdaságból él, nagyon sok mezőgazdászunk van, akik megmunkálják a termőföldjeinket. A másik opció a könnyűipar, a könnyűiparban a német és az olasz cipőgyárakat említeném meg, de van varrodánk is, illetve részben működik az egykori Arovit konzervgyár, ez a nagy hírű és komoly múlttal rendelkező vállalat. A mihályfalvi munkalehetőségekkel kapcsolatban annyit érdemes még tudni, hogy a környező településekről is bejárnak az emberek Mihályfalvára dolgozni, Székelyhídtól Nagykárolyig, illetve a közvetlen szomszédos településeknek a lakosai is igénybe veszik ezeket a munkalehetőségeket. Nyilván mindig jól jönne egy jobban fizető munkahely, mint a jelenlegi. Próbáljuk motiválni azokat a vállalkozásokat, akikre számítanunk kell, illetve oda kell vonzzuk azokat a befektetőket, akik újabb munkalehetőségeket tudnának biztosítani, jobb fizetést is kínálva az ott élő embereknek. Ehhez javítanunk kell az infrastrukturális beruházásainkon, aszfaltozni kell az utcáinkat, szennyvízcsatorna hálózatot kell biztosítani, és minden olyan közművesítést, ami szükséges egy nagyobb volumenű beruházáshoz. Ezen dolgozunk, évekkel ezelőtt elkezdtük ezt a folyamatot, nem szeretnénk leállni, ugyanis tudjuk, hogy a vállalkozók is egy olyan települést választanak beruházás céljául, ami fejlett település, és biztosítani tudja azokat az infrastrukturális dolgokat, amikhez neki szüksége van.

A kulturális és egyházi események terén mi a helyzet? Említette a Gizella Művelődési Központot, mennyire tudja a közösség kihasználni?

Igen, erről a központról tudni kell, hogy egy több mint 200 ülőhelyes, impozáns épületről van szó. Nagyon nagy igény volt rá, mint említettem, nehezen született meg ez a beruházás. Napi szinten használatban van, 12 csoportnak biztosítunk lehetőséget próbákra, fellépésekre, egyszóval aktív a kulturális élet a városban. Van amatőr színjátszó csoportunk, néptáncegyüttesünk, társastánc oktatás, kórus és különböző csoportok, melyek gazdagítják városunk hírnevét. Egyszóval maximálisan ki van használva ez a teljes mértékben felújított épület.

Fontos lépés az állandó ügyelet

Ha négy év múlva egy hasonló beszélgetésre ülünk le, mire szeretne akkor leginkább büszkének lenni?

A helyi egészségügyi szolgáltatások problémáinak a megoldására. A margittai kórházhoz tartozva az érmihályfalvi kirendeltség a pandénia idején bezárt, utána már nem sikerült olyan szinten működtetni, mint korábban. Ezen változtatnunk kell, biztosítani kell a szakrendeléseket és az egészségügyi laboratórium folyamatos működését. Úgy hiszem, fontos lépést tettünk azáltal, hogy újraindítottuk az állandó orvosi ügyeletet. Ez most a környező települések betegeinek az ellátását is biztosítja tíz orvos és tíz asszisztens által. Dicséretes a munka, amit végeznek, köszönet érte.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW