Indul a gázprogram Kisnyégerfalván

Az elmúlt években az RMDSZ-nek köszönhetően megkaptuk a lehetőséget egy sportcsarnok építésére – említi az eredmények sorolását Sebestyén Ferenc, Kisnyégerfalva alpolgármestere. Az Anghel Saligny terv finanszírozta ugyancsak Cseke Attila minisztersége idején 13 kilométernyi útszakasz leaszfaltozását. Három kultúrház teljes felújítása szerepel még ebben a körben, továbbá az orvosi rendelő teljeskörű felújítása. Egy játszóteret is sikerült kialakítani a faluban, erre a megyétől kaptak forrásokat, szintén a Szövetség közbenjárására.

„Négy másik községgel együtt a jövő héten indítjuk a gázprogramot, ez fontos fejlesztés a településünk életében” – fogalmaz az elöljáró, hozzátéve, hogy megyei támogatással mélyfúrású ivóvízkutat is létesítettek. Korábban Kisnyégerfalván egyáltalán nem működött ivóvízhálózat, teszi hozzá azzal, hogy „korábban kifelejtettek minket, a magyarok lakta falut a fiúk a fejlesztésekből”.

A jelenlegi polgármester-asszonnyal egyébként jó a kapcsolatuk, ő első mandátumos. Sebestyén Ferenc reméli, hogy folytatni tudják majd a közös munkát. A község amúgy tíz faluból áll, ebből kilenc teljes egészében románok lakta, Kisnyégerfalván a lakosok mintegy hetven százaléka magyar. A helyi tanácsban az alpolgármesterrel együtt tud a PNL többséget alkotni, de mint hozzáteszi, a döntések többnyire konszenzusosak, mint a 11 tanácsos támogatja ezeket.

A magyar közösség számára több programot szoktak szervezni, ilyen például a gyermeknap. A Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokon a sportrendezvényeket tartják Nyégerfalván, ugyanis nagyon szép sportpályájuk van. A rendezvények ilyen kor két nyelven zajlanak, amúgy az idősebb többségi falubeliek többsége is jól beszél magyarul. Sebestyén Ferenc szerint sokan támogatják Cseke Attilát, elismeréssel szólva miniszteri munkájáról, arról, hogy mennyi fejlesztést tudott hozni a megyének. „Remélem, hogy ezt majd június 9-én sem felejtik el…” – teszi hozzá.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW