Jól kommunikálunk, jól összedolgozunk

Az értarcsai tanközösséghez tartoznak a tarcsai, a gálospetri és az értarcsai óvodák, illetve általános iskolák. Értarcsán román tagozat is működik, a diákokat iskolabussszal szállítják nap mint nap Gálospetriből. „Összesen 310 gyermekünk van, óvodásoktól kezdve a nyolcadik osztályt végzőkig, és a három faluban összesen nyolc épületben zajlik oktatás”, – magyarázta érdeklődésünkre válaszolva Pap Mónika igazgatónő.

Elsőként arról számolt be, hogy a községi önkormányzat támogatásának köszönhetően tudták megjavítani az adonyi iskola tetőzetét. Petriben egy új iskolaépület, illetve tornaterem vár átadásra, ahova majd az 0-VIII. osztályosok fognak járni.

Erre az európai uniós finanszírozású beruházásra szintén a polgármesteri hivatal pályázott, az Adminisztratív Kapacitás Operatív Program (POCU) keretében. Az idei helyi költségvetésbe ugyanakkor belefoglalták az értarcsai iskola kisépülete tetőzetének a felújítását is. Sajnos csőtörés volt, ezért a tarcsai iskolaépületben belső javításokat kellett eszközölni, s végül nem csak az érintett termeket tették rendbe, hanem az egész ingatlant belülről, meszeléstől kezdve egészen az új parkettnek a lerakásáig. A tanács, amikor szükséges, a fűtésről is gondoskodik, megfelelő tűzifa biztosításával. „Bármilyen kéréssel fordulunk az önkormányzathoz, segít. Jól össze tudunk dolgozni, kommunikálni egymással. Akármilyen probléma van, felhívom a hivatalt, vagy átmegyek, és közösen megoldjuk”, – hangsúlyozta az igazgatónő.

Arról is beszélt Pap Mónika, hogy a községháza sikerrel pályázott egy számítástechnikai projekt megvalósítása érdekében is, mellyel okoseszközöket igényeltek minden osztályterembe, remélhetőleg hamarosan birtokukba vehetik a diákok. Ugyanakkor maga az intézmény is sikeresen pályázott az iskolai lemorzsolódást célul kitűző országos program keretében, okos-laborokat rendeztek be Éradonyban és Értarcsán, felzárkóztató órákat, különböző iskolai tevékenységeket tartanak V-VIII osztályos diákoknak. Az egyik iskolaszéki gyűlésen pedig az Egészséges táplálkozás program volt a téma, ugyanis ez a tanintézet is felkerült a támogatottsk listára, így a gyermekek minden nap meleg ebédet fognak kapni.

Azt is megtudtuk, hogy az iskolaközösség különböző versenyen is részt szokott venni, mint például a Kabos Endre diákolimpia, továbbá különböző tantárgyvesenyeken, nem csak a sportban tündökölnek tehát.

Emellett online versenyeken is jól szerepeltek már községbeli diákok. Annak ellenére tehát, hogy kevés a gyermek, és összevont osztályok vannak, a tanulók sikereket érnek el, és sokan közülük a középfokú tanulmányaikat olyan nagyvárosi neves líceumokban folytatják, mint az Ady, a Lorántffy vagy a váradi Művészeti Középiskola.

Minden év májusában focibajnoksággal ünneplik az Európai Unió létrejöttét, a három faluból fiúk és lányok egyaránt kergetik a labdát. A kézilabda Ér Kupában pedig az adonyi iskola van benne, ebben az évben éppen ez a tanintézmény lesz a házigazda. A hazaiakkal együtt nyolc környékbeli település képviselői lesznek jelen, egy-egy lány- és fiúcsapattal. Ezt a rendezvényt is támogatja az önkormányzat, hiszen meg is vendégelik majd a gyermekeket és a kísérőiket, továbbá kupákat, okleveleket adnak át, melyek szintén pénzbe kerülnek. A versengés mellett lényeges, hogy a résztvevők jobban megismerjék egymást, szocializálódjanak, barátságok szövődjenek.

Végül a tervek közt említette Pap Mónika az értarcsai főépület külső renoválását, valamint a már említett melléképület tetőzetének a korszerűsítését, az adonyi iskola és óvoda kerítésének felújítását, a petri óvoda külső és belső felújítását.

Összetartó oktatói közösség

„Büszke vagyok az összetartó tanári gárdára, akikkel együtt dolgozhatok. Minden lehetőséget kihasználunk annak érdekében, hogy a helybeli gyermekek a legjobb felkészítésben részesüljenek. Az oktatói közösség rendkívül összetartó, kölcsönösen segítjük egymást, mindenben számíthatunk egymásra.

Folyamatosan képezzük magunkat, és a vírushelyzet miatt bevezetett online oktatást is igyekeztünk a tőlünk telhető legnagyobb hozzáértéssel végezni.

Bármilyen nehézség adódna, az értarcsai iskola tanárai és a diákok szülei együttesen próbáljuk megoldani a helyzetet. Az iskolánkban összevont osztályokban folyik a tanítás, ezért az oktatók még nagyobb súlyt fektetnek arra, hogy minden gyermek megkapja a kellő odafigyelést. A diákok pedig a későbbiekben sem vallanak szégyent, semmiféle hátrányuk sem származik abból, hogy összevont osztályban tanultak. Az önkormányzattól minden támogatást megkapunk, nem volt olyan probléma, amivel ne fordulhattunk volna a polgármesterhez”, – fogalmazott érdeklődésünkre Pap Mónika.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW