„Melyik út megyen itt Budára?”

A Toldi első énekét mindenki ismeri, gondolom, hiszen Arany János költeménye kötelező iskolai tananyag. Nos, ha itt Bihar megyében, Tótiban teszik fel a címben szereplő kérdést, akkor lehet ezen bőven filozofálni, mert a fizikai út egyelőre nehézkes, de a lelki szemeinkkel mi már látjuk az autópályát, amely az egész Nyugattal összeköt bennünket.

Régen megkezdődött, és eléggé „Toldisan” folyt ez az építkezés éveken keresztül, mert ahogyan a versben írja a költő: „felült Lackó a béresek nyakára.” Emlékszem a mai napig, hogy nem értettem, ki kinek a nyakába ült és mit csinál ott, és elmagyarázták nekem otthon, hogy ez azt jelenti: nem dolgoznak, henyélnek. Hát, szóval, ez történt az autópálya-építéssel is éveken, sőt már sajnos évtizedeken keresztül. Bizonyíték rá a megkezdett híd sokáig árválkodó két lába, és bizonyíték a környéken a munkálatok (mi tagadás, eddig elég rövid) ideje alatt tönkretett országút, amelyből a felugró kockakövek bizony sokszor voltak balesetveszélyesek. És aztán, ahogy telt az idő, és leállt sok évre a munka, az építőanyagok halmait elfoglalta a természet: pár évvel ezelőtt már évszázados domboknak nézhette a gyanútlan arra járó a földhányásokat, homok- vagy kavicsrakásokat.

Pedig Tóti és környéke is megérdemli az autópálya-csatlakozást, hogy eljöhessenek hozzájuk meglátni, mennyit fejlődtek, milyen sok nyertes projektjük van, és nem csak infrastruktúra-fejlesztésre, hogy térhessenek vissza azok a befektetők, akik már majdnem megtelepedtek volna itt, amikor leálltak a pályaépítéssel. Mert ha meglesz a gyorsabb közúti kapcsolat, akkor tapasztaljuk majd mindannyian, mennyire relatív fogalom valójában a távolság. Ahogyan az egyik régi ismerős mesélte, nagyapja korában megkérdeztek egy öreget a Kolozs megyei Széken, hogy merre van Budapest. Az ember meg a bonchidai hegy felé mutatott (arra lehetett a gyalogúton kijutni a faluból) s azt válaszolta tömören: a hegyen túl. S hát Bécs? – folytatta a kíváncsiskodó. Mire a válasz megint rövid volt: Az egy kicsit odébb.

Az az igazság, hogy ha megépül végre az észak-erdélyi autópályának a Tóti mellett már nagyon rég megkezdett szakasza, akkor innen a faluból már tényleg csak kicsit lesz odébb nem csak Buda és Pest, de Bécs is.

Cseke Attila

Biharorszag teszt

FREE
VIEW