Szentjobb az én mennyországom

Vajda Zita, Bonifácia nővér, a szentjobbi általános iskola igazgatónője

Az öt esztendeje immár Szent István nevét viselő szentjobbi iskola igazgatójával beszélgetve rájön az ember, hogy vannak olyan Bihar megyei vidéki iskolák, ahol a tanulók ugyanazokban, vagy sok esetben magasabb szintű oktatásban részesülnek, mint sok nagyváradi tanintézetben. Bonifácia nővér, a szentjobbi 1-es számú Általános Iskola igazgatónője, katolikus nővér, több egyetemi diplomával rendelkezik, többek között informatikai diplomával is. Elmondta, hogy a munkásságának sikere nemcsak a saját képességein és hozzáértésén múlik, hanem a falu, az iskolai közösség, a polgármesteri hivatal és a támogatók hozzáállásán is. Az igazgató szerint Szentjobb egy csodálatos hely, melyet csak úgy emleget, hogy ,,az én mennyországom”.

A falu és Zatykó Jácint polgármester segítőkészsége, szeretete teszi Szentjobbot azzá, ami. Ki értené meg jobban a gyerekek igényeit, csintalanságaikat, mint a polgármester, akinek az édesanyja is óvónő. Nagy hangsúlyt fektet a sportra, a mozgásra, amire ebben a digitalizált világban nagy szükség van. A felújított sportcsarnokban sportcentrum is létesült egyben, de van műfüves, sőt skateboard pálya is. Anyagi támogatást is kap az iskola sport- és taneszközök vásárlására. Minisportpályát létesítettek, és a szünetekben lehet asztaliteniszezni is. Abban a szerencsés helyzetben vannak, mondja a nővér, hogy bármikor bizalommal fordulhatnak a polgármesteri hivatalhoz, soha nem utasítják el őket.

A helyi támogatók mellett rendkívül nagy segítséget kapnak Magyarország kormányától, amely a római katolikus püspökségen keresztül modern óvodát építtetett, ami 2020-ban került felavatásra. Tavaly délutáni óvoda is indult, sőt betegszállító mikrobuszt is vásároltak. A mentő nem mindig ért ki időben, ezért a németországi Passau városának támogatásával saját kisbuszt szereztek be, mellyel már Aradra, Temesvárra, Marosvásárhelyre és Budapestre is szállítottak beteget.

Folyamatosan korszerűsítik az iskola épületét, tavaly például kazánt vettek. Az engedélyek beszerzésének a finanszírozását a polgármesteri hivatal vállalta fel. Bonifácia nővér azt mondja, mindig van keret rá, ha az iskoláról van szó. Szerencsére a különböző ellenőrzések alkalmával is mindig mindent rendben találtak.

Idén, szintén egy Németországból érkezett támogatásnak köszönhetően, napelemekkel szerelik fel az óvodát, így a fűtés és a melegvíz állandó jelleggel biztosítva lesz, méghozzá költséghatékonyan.

Jelentős segítség érkezik a Rákóczi Szövetség részéről is. A karácsonyi ünnepség alkalmával minden magyarul tanuló óvodás édességet és meséskönyvet kap, a nagyobbak pedig iskolatáskát és ösztöndíjat. A megyei RMDSZ-nek köszönhetően pedig az iskolatáska nem marad üresen, munkafüzetek, iskolai előkészítő feladatgyűjtemények kerülnek bele.

Az Erzsébet Táborok programnak és a Tanoda Egyesületnek köszönhetően 10 diák a Balatonon nyaralhatott.

Amikor a nyolcadikot elvégezve elkerülnek Szentjobbról nagyváradi líceumokba, akkor jönnek rá a gyerekek, hogy mennyire jó volt szentjobbi diáknak lenni, hány és hány csodálatos lehetőség nyílt meg számukra a lelkes támogatók által. Sok volt diákjuk villanyszerelőként, óvónőként visszatér a faluba, kitanulnak egy-egy mesterséget, majd otthon kamatoztatják tudásukat.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy a különféle támogatások folyamatosan, több helyről kapnak iskolabútorokat és különböző eszközöket. A németországi és hollandiai barátaik az anyagi támogatás mellett kétkezi munkával is segítségükre vannak.

A romániai helyreállítási alapból kapott összegekért okostáblát, táblagépeket, laptopokat vásároltak, valamint oktatói programokat, kurzusokat.

Bonifácia nővér nagyon fontos dolognak tartja azt, hogy 2022-ben Érszegi Márk Aurel, Magyarország külgazdasági és külügyminisztériumának vallásdiplomáciai főtanácsadója segítségével ellátogattak a Magyar Parlamentbe, ahol ebédre is megvendégelték őket.

Többnyire anyagi jellegű beruházásokról folyik a beszélgetés, de a nővér-igazgató minden mondatából sugárzik a szeretet, a gyerekek iránti elhivatottság. Nem csoda, hiszen egy 2021-ben adott interjúban, ami a Romkat.ro nevű vallási-egyházközösségi internetes felületen jelent meg, azt vallotta: – Mivel már otthon elkezdtem a teológiai tanulmányaimat, a rendben is folytattam azokat, mert pedagógus szerettem volna lenni. De nem akármilyen: kisebb településeken élő gyerekeket akartam tanítani, akiknek otthon nem tudnak segíteni, akiknek nincs kivel megosztaniuk örömeiket, bánataikat”. Elmondta, hogy a tanároktól is azt kéri, a diák képességeit kell a messzemenőkig figyelembe venni és elnézni az apró csínytevéseket.

Megtudjuk azt is, hogy helyi és más forrásokból érkezett támogatásokból az iskola 32 férőhelyes buszt vásárolt. Mint minden más területen, itt is Zatykó Jácint volt az, aki a dokumentációt és a szükséges engedélyeket intézte. „Nagyon lelkiismeretes és mindenben segít”, – mondja a fiatal elöljáróról Bonifácia nővér. A közeljövőben afterschool program beindítását is tervezik, mert így több idő jut a gyerekekre és a közvetlen, bensőségesebb beszélgetésekre. Természetesen, a polgármester ennek megvalósításában is partnerük lesz.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW