Új épülettel bővült a Zelk Zoltán iskola

Fejlesztési stratégia: iskolafelújítás, új tanintézet és bölcsőde épül

A helyi általános iskola 2006. május 22-én a Nyíló Akác városünnep alkalmából felvette Érmihályfalva szülöttének, Zelk Zoltán költőnek a nevét. Varga Róbert történelem szakos pedagógus 2003-ban ott kezdte pályafutását, majd 2009-től tíz éven át aligazgatója, öt éve pedig igazgatója az iskolának. Jelenleg 972 óvodást, illetve általános iskolást tanítanak magyar és román tagozatos osztályokban.

A hat napközi és ugyanannyi normál programú óvodai csoportokban 200 gyermeket fogadnak, a kisiskolások 400-an vannak, a felső tagozatra 372-en járnak. A bölcsőde jelen pillanatban még nem hozzájuk tartozik, de folyamatban van az átadás-átvétel, így ősztől már az is irányításuk alá kerül. A nevelési, oktatási folyamat a város különböző helyein történik, összesen 11 épületben, mindegyikre megkapták a működési engedélyt.

Okostáblák, uszoda

Az utóbbi négy év nagy megvalósításai közé sorolja az igazgató a Dihenes városrészen lévő épület teljes felújítását, amelyet a magyar kormány 330 ezer euróval támogatott. „Uniós pályázatból, aminek összértéke megközelíti a kétmillió lejt, a tantermek digitális felszereltségét biztosítottuk” – sorolja Varga Róbert. Ennek a pályázatnak köszönhetően 40 osztályba intelligens tábla került, valamint 861 táblagépet, 28 laptopot és több kamerát is tudtak vásárolni.

Az uszoda megnyitása lehetőséget adott egy újabb pályázatra. Az Érkörtvélyesi Dr. Balási József Általános Iskolával és a helybeli 1. Számú Technológiai Líceummal közösen úszó tanfolyamot indítottak el, amely elméleti és gyakorlati órákból állt. Ennek köszönhetően, iskolájukból 132 diák biztonságosan uralja a medence vizét.

Egy másik pályázat keretében a korai iskolaelhagyást, az iskolai lemorzsolódás csökkentését célozták meg, így 60 diák fog részt venni napi négy órás délutáni foglalkozáson.

Megújult központi épület

A Zelk Zoltán Általános Iskola főépületének teljes felújítása miatt arra kényszerültek, hogy az ott tanulókat ideiglenesen a líceum épületébe vigyék át, ahol délutáni oktatás keretében sajátítják el a tananyagot. Az 1962-1964 ben épült központi iskolájuk mindeddig nem esett át egy átfogó felújításon. A nyári vakációk alkalmával elvégzett karbantartási munkálatok csupán a legsürgetőbb, a működéshez kimondottan szükséges beavatkozásokat jelentették.

A rövid és hosszú távú, városfejlesztési elképzeléseink egyik fontos eleme, az oktatásügyi infrastruktúra modernizálása és szükség esetén új iskola, bölcsőde, napközi építése.

A központi óvoda és a Dihenes városrészen található iskolaépületeik felújítási munkálatait követően került sor a központi épületük széleskörű rehabilitációjára. Megtörtént a tetőszerkezet teljes cseréje, új fűtésrendszer, elektromos hálózat, légcserélős rendszer, hőszigetelés, tűzvédelmi és megfigyelő rendszer, a belső tér teljes felújítása, napelemes rendszer, nyílászárók cseréje. Mindezek összértéke megközelíti a 2,5 millió eurót.

Jelenleg az utolsó simításoknál tartanak a munkálatokkal, nemsokára birtokba vehetik és visszaköltözhetnek korszerűvé varázsolt iskolájukba.

Ráadásként egy új, tizenkét tantermes modern épület is „született” az udvarban, teljes bútorzattal és technikai felszereléssel abból a célból, hogy a nagyon régi rossz állapotban lévő ingatlanokból ide költöztessék át a diákokat.

Szintén az önkormányzat pályázott egy 200 férőhelyes napközi építésére, a munkálatok már el is kezdődtek. Az igazgató becslése szerint 2-3 hónap múlva az is átadásra kész állapotba kerül.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW