Vállalkozóbarát környezet Szalárdon

A Forelit Kft. 2007-ben kezdte meg a tevékenységét. Mint a társtulajdonos és ügyvezető Guba József lapunknak elmondta, mindent forgalmaznak, amit a konyhában használnak: fűszereket, savanyúságokat, tésztákat, húsféléket, süteményeket.

Négyen alapították, jelenleg hárman társtulajdonosok. Mindegyikük a gyökereibe akart kapaszkodni, fontos volt számukra a szülőhelyük, ezért döntöttek úgy, hogy Szalárdon indítják el a vállalkozásukat. Éttermek, szállodák, iskolák, óvodák élelmiszeralapanyag-beszállítói, minden olyan intézménynek, vendéglátóipari egységnek, mely rendelkezik konyhával. Régebben termeltek is nagyobb mennyiségben, most viszont inkább csak kisebb tételben. „Szamócát, szedret, csöves kukoricát, padlizsánt és meggyet termesztetttünk korábban, több mindent tehát, mára azonban szűkült a termékskála, mivel nagyon aprolékos a munkafolyamat”, magyarázta Guba József. Hozzátette: a munkavállalóik több mint háromnegyede szalárdi, jelenleg hatvanöt alkalmazottja van a cégnek.

„Szalárd dinamikusan fejlődik. Ez abban is megnyilvánul, hogy rengeteg az olyan fiatal lakos, aki nem tősgyökeres szalárdi, de úgy döntött, ide költözik, mert sok a munkalehetőség. A községünk egy városhoz képest sokkal nyugodtabb, csendesebb”, fogalmazott.

Azt is kiemelte Guba József: jól együtt tudnak működni az önkormányzattal. Az adóbefizetésnél például ők is kedvezményt kapnak, ha az első három hónapban eleget tesznek ebbéli kötelezettségüknek. „Ahol tud, a polgármesteri hivatal mindenben próbál segíteni. Bármire, ha szükségünk van, vagy valamivel nem vagyunk tisztában, bátran fordulhatunk az önkormányzathoz. Néhány órán, napon belül mindig kiderül, hogy mi hiányzik például egy pályázati dokumentációból”.

Cégük sikerrel pályázott európai uniós pénzforrásokra saját iroda- és hűtőház építése céljából, így bővíthették a kapacitásukat. „Örülök, hogy RMDSZ-es vezetésű az önkormányzat. Sokan azt gondolják, hogy minden varázsütésre megoldódik, de a megvalósításokhoz kell egy jó csapat és vezető is, és ez a szalárdi községházán adva van”, – teszi hozzá Guba József.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW