Három falu közös utakon

Beszélgetés Nyíri Sándorral, Kiskereki község polgármesterével

Kezdjük a különböző projektekkel, pályázatokkal, ha lehet, akkor akár olyan bontásban, hogy mi az, ami az elmúlt négy évben lezárult, s mi az, ami folyamatban van, továbbá mi az, ami a tervek szintjén van?


Őszintén szólva, a legtöbb projektünk folyamatban van, különböző fázisokban. Ezek mind olyan dolgok, amelyek már nem ígéretként hangzanak, vagy mert a közbeszerzés megtörtént, vagy megnyert pályázatról beszélünk. Elsőként említem az aszfaltozási pályázatunkat, amely már a második, közel másfél évtizede kezdtünk egy elsőt, a mostani fázisra 2016-ban elkészültek a tervek, csak sajnos egy olyan cég nyerte meg a munkát, amely nem tudja tartani a határidőket. Tehát mi már 2016-ban ezzel kampányoltunk, akkor tettük le a pályázatot. Utána 2020-ban szintén ezzel, akkor már megkezdődött az érdemi munka. Most ott tartunk, hogy a beruházás nagy része megvan, kisebb támfalépítési, árokásási munkálatok vannak csak hátra. A községben, tehát a teljes községről beszélünk, körülbelül nyolc kilométer aszfaltot terítettünk le, ahogy az előző alkalommal is. Minden olyan utca, amely közterületen van, le van aszfaltozva, egy pár olyan ház maradt, amelyikhez nem jutott aszfalt, viszont azok sincsenek 30 méternél távolabb az aszfalttól.

Mit lehet tenni az ellen, hogy ne olyan cég nyerje a kivitelezést, amely rossz minőségű munkát végez, vagy képtelen tartani a határidőket? Ez az oka annak, hogy mindig a legolcsóbb ajánlat a nyerő?


A gond nálunk inkább a folytonos késés volt, mert, amit megcsináltak, többnyire elfogadható minőségű. 2014-ben fejezték be az első aszfaltozást, s ezzel a céggel dolgoztunk más munkálatoknál is. Akkor is sok késés volt, nem ennyi, mint most, de végül is, amit megcsináltak, az nem volt rosszul megcsinálva. Csak ez a késés ne lenne. Most aztán éppen, hiszen nyolc éve folyik ez a második szakasz. Annak kérdése, hogy ki nyer, az kissé bonyolultabb, de végül is majdnem oda jutunk a végén, hogy a legolcsóbban dolgozó nyer. Igaz, már van pontozás, pontozzák azt, hogy mennyi garanciát ad rá a vállalkozó, s pontozzák azt is, hogy, milyen gépe van. Furcsa, hogy a polgármester nem lehet benne a bizottságban.

Milyen további futó programokról számolhatunk még be?

Egy másik fontos beruházás a sportcsarnok az érkeserűi iskola mellett. Ez egy nagyobb sportcsarnok, 180 férőhelyes, igény volt rá, s nemcsak az iskolásoknak, hanem sok felnőtt fiatal is szeretné használni. A mi esetünkben fontos sportág a kézilabda, az Ér Kupán hagyományosan részt veszünk minden évben. Persze, a felnőtteket inkább a focizás érdekli, nem a kézilabda.

Amihez a közeli napokban már hozzáfognak, az egy nappali foglalkoztató központ gyerekeknek és felnőtteknek Érkeserűben. Ez egy olyan hely, ahová hívhatunk egy pszichológust, egy orvost, egy tanácsadót, különböző programokat szervezhetünk. Nem folyamatos tevékenységgel jár, tehát nem oda megy minden nap a gyerek. Hanem akkor, amikor van valamilyen tevékenység. Ide külön kell felvenniük egy adminisztrátort. Olyan rendezvények lesznek, ahol megpróbálják a szülő-gyerek viszonyt is szorosabbá tenni. Van, ahol problémák vannak a családban, akkor hívunk egy pszichológust, eljönnek, akik akarnak. Érdemes lehet foglalkozni a munkanélküli fiatalokkal is.

Asszonyvásárán majdnem kész van egy multifunkcionális épület, amely hasonlít az érkeserűire, csak a neve tér el. Ez is mindenkit érint, nem folyamatosan minden nap lesz a tevékenység, de ott is lesz egy adminisztrátor, aki különböző tevékenységeket fog szervezni. Ez hamarosan átadásra kerül.

Láthatóak térfigyelő kamerák is a községben.

A kamerarendszert Cseke Attila minisztersége alatt kaptuk. Jelenleg 45 térfigyelő kameránk van, egy újabb pályázat által további 125 kamerát fogunk még feltenni. Közben harmadik helyet értünk el a szemétgyűjtési akcióban tavaly májusban, azért járt 27 ezer lejt, abból olyan kamerákat veszünk, ami költöztethető, napelemes, bárhol el hehet helyezni. A kamerákra elsősorban a szemetelés miatt van szükség, de a közbiztonság szempontjából is hasznosak. Ha szemetelésről van szó, ott én semmilyen kompromisszumra nem vagyok hajlandó, szigorúan büntetek. Érzélkelhető, hogy használjuk. Már a rendőrség vagy a bíróság is kért tőlünk felvételeket, mert olyan kamerákat vettünk, amelyeket elfogad a rendőrség, valamint a bíróság is.

Ugyancsak a fejlesztési tárcán keresztül történik a kiskereki kultúrház felújítása. A tervek már készen vannak, a pályáztatás most lesz kiírva, két hónapon belül jöhet a közbeszerzés. Az érkeserű iskola felújítása szintén a Fejlesztési Minisztériumon keresztül zajlik, még ebben a hónapban ki lesz írva a közbeszerzésre.


Milyen jellegű felújításokról lesz szó az iskolában?


A pályázat elsősorban energiahatékonyságról szól, szigetelési munkálatokról. A kereki kisiskolában teljes felújításról van szó, tetőcserével együtt, de ott is fontos szerepet kap az energiahatékonyság. Szintén mind a három községet érinti iskolabútorok beszerzése, számítógépek, okostáblák.
Szintén mind a három falut érintő téma a mezőgazdasági út modernizálása, kövezése, amely szintén nyert és már a közbeszerzésen van a pályázat. Egy kis szakaszon aszfalt is kerül rá, a többi kövezés. Ugyancsak mind a három falut érintő az elektromos autók töltőállomása, mind a három faluba kerül egy-egy. Ez is már megnyert pályázat, még várunk valamilyen engedélyt, utána írhatjuk ki közbeszerzésre.
Még egy megnyert pályázatunk van, ami nagyon fontos amúgy, a csatornázás. Kiskerekiben még nincs kanalizálás, és az Angel Saligny program keretében, szintén Cseke Attilás közbenjárása elindulhatott ez a folyamat.

Távlatibb tervekről is beszélhetek, van kész határon átnyúló pályázat, melynek a célja egy orvosi rendelő építése, ahol a tervek szerint családorvosi rendelő, fogorvosi rendelő és gyógyszertár is lesz. A tervek elkészültek, le is lett adva a pályázat. Még nem tudjuk, nyertünk-e vagy nem.

A falunapok megrendezésére is szoktunk pályázni, ez uniós lehetőség. Eddig nyolcszor pályáztunk és hatszor nyertünk. Most már 50 ezer eurót lehet nyerni, ebből nagyon jó programokat lehet szervezni. Akkor is, ha megszabják, miként használjuk fel az összeget. Mind a három falu ünnepének megvan a maga elnevezése, sajátossága: Kiskerekiben van a Betyárfesztivál, Érkeserűben a Hímeshátsziget fesztivál. Számadó Ernő alkotta ezt a kifejezést, hogy Hímeshátsziget, érdekes volt, amikor ennek a román fordíását kellett kitalálni. Asszonyvásárán pedig Forum Reginea a rendezvény elnevezése.

Biharorszag teszt

FREE
VIEW